[FOTO] Weekend de sărbătoare la Gărâna: Kirchweih-ul nemţilor, prilej de veselie şi revedere, la poale de Semenic

[UPDATE] Localitatea montană Gărâna din Caraş-Severin a găzduit sâmbătă, 12 octombrie tradiţionala sărbătoare a Kirchweih-ului. De la ora 10.00 fanfara din Steierdorf a susţinut un concert de promenadă în faţa Bisericii romano-catolice, iar la Pensiunea “Heidi” din localitate artistul plastic reşiţean Viorica Ana Farkaş a vernisat expoziţia de pictură “Flori din Gărâna”.

Sfânta Liturghie de hram a fost concelebrată anul acesta de Msgr. Johann Dirschl – vicar general al Episcopiei romano-catolice de Timişoara alături de confraţii săi în credinţă, pr. Veniamin Pălie, diaconul romano-catolic al Banatului montan şi pr. Martin Jaeger – capelanul Bisericii romano-catolice din Steierdorf/ Anina. Sfânta Liturghie a fost înrămată muzical de corul “Harmonia Sacra” al parohiei “Maria Zăpezii” din Reşiţa.

Ulterior Sfintei Liturghii de hram, pe strada principală din localitatea montană, a avut loc parada portului popular german, pe ritmurile fanfarei din Steierdorf/ Anina condusă de Dimitrie Omescu. Formaţiile de dansuri populare germane prezente au fost din: Timişoara şi Deta, judeţul Timiş, Bocşa, Steierdorf/ Anina, Măureni şi Reşiţa din Caraş-Severin.

Potrivit primarului comunei Brebu Nou, Ioan Buda, unul dintre organizatorii importanţi ai acestui eveniment, a fost o sărbătoare reuşiţă, o zi de toamnă minunată, veselie multă, etnici germani reveniţi acasă de pe meleagurile străinităţilor, o manifestare cum demult nu a mai fost în acel spaţiu. În plus, a mai subliniat acesta, constituie o rampă de lansare pentru Festivalul comunităţilor etnice din Banat, eveniment ce se va consuma duminică, 13 octombrie la Căminul cultural din Gărâna. Prezente vor fi toate minorităţile etnice din Caraş-Severin şi Timiş.

Kirchweih-ul nemţilor de la Gărâna s-a încheiat cu tradiţionalul bal la căminul cultural din sat. Pe ritmurile formaţiei “Banater Musikanten” din Timişoara, toţi cei prezenţi s-au simţit bine până în zori şi au promis că vor reveni la anul.

Seria de evenimente culturale a avut loc în organizarea Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, Parohia Romano-Catolică Reşiţa, Primăria şi Consiliul local al comunei Brebu Nou, în parteneriat cu Societatea pentru Cultură “Metarsis”.

***

Localitatea montană Gărâna din Caraş-Severin va găzdui sâmbătă, 12 octombrie tradiţionala sărbătoare a Kirchweih-ului. De la ora 10.00 fanfara din Steierdorf va susţine un concert de promenadă în faţa Bisericii romano-catolice, iar la Pensiunea “Heidi” din localitate artistul plastic reşiţean Viorica Ana Farkaş va vernisa expoziţia de pictură “Flori din Gărâna”.

Ulterior acestui moment artistic, vicarul general al Diecezei romano-catolice de Timişoara, Msg. Johann Dirschl, alături de diaconul Banatului Montan, pr. Veniamin Pălie, vor celebra cel de-al 148-lea hram al lăcaşului de cult. Evenimentul religios va fi urmat de o paradă a portului popular german pe strada principală, iar de la ora 11.30 vor avea loc înălţarea şi licitarea pomului de Kirchweih. Manifestarea se va încheia cu tradiţionalul bal, care se va desfăşura de la ora 19.00, la căminul cultural din localitate.

Seria de evenimente culturale au loc în organizarea Forumului Democratic al Germanilor Caraş-Severin, Parohia Romano-Catolică Reşiţa şi Societatea pentru Cultură “Metarsis”.

Cele mai citite

Related Articles