[FOTO-AUDIO] La mulţi ani, Ducu Bertzi!

622

Nu frumusețea hotărăște pe cine iubim, ci iubirea hotărăște pe cine considerăm frumos… iar muzica este poemul frumosului ce străbate venele sufletului cu lacrima emoţiei…

Astăzi, îl aniversăm pe cel care a văzut lumina zilei acum 64 de ani, pe 21 septembrie 1955, în Sighetu Marmaţiei,Ducu Bertzi  cantautor și folkist român.

În paralel cu școala generală, a studiat opt ani vioara la școala de muzică din Sighet. Din clasa a noua, împreună cu un grup de prieteni, a înființat grupul Mi bemol rock. Cu această formație, Ducu Bertzi cânta, la serile de dans ale liceului, piese românești și din repertoriul unor formații la modă. Treptat, a renunțat la chitara electrică în favoarea celei acustice, cauza fiind de natură tehnică,lipsa unor stații de amplificare și a instrumentelor de calitate.

Existența unui cenaclu literar din localitate l-a atras, Ducu Bertzi descoperind aici muzica poeziei.

 La primul festival de poezie și muzică de la Sighet, în anul 1973, a câștigat marele premiu… o valiză.

Debutul pe o scenă recunoscută a avut loc în 1976 la Baia Mare,iar consacrarea în Cenaclul Flacara a avut loc în toamna anului 1979, acum 40 de ani, când a lansat cantecul”Când s-o-mppărţit norocul” în cadrul manifestărilor organizate de Cenaclul Flacăra, unde a activat până în 1985.

Între anii 1976-1979 Ducu Bertzi participa săptămânal la manifestările folk organizate în stagiunea de spectacole a Casei Studenților din Bucuresti.

 Paralel cu genul care l-a consacrat, a devenit în scurt timp membru permanent al grupului Coral SONG, sub bagheta regretatului Ioan Luchian Mihalea.

Activitatea concertistică a acestei formații corale i-a oferit lui Ducu  Bertzi posibilitatea de a fi remarcat atât în calitate de membru al corului, cât și ca solist de muzică folk.

Prima întâlnire cu Radiodifuziunea

„Rolul Radio România este de a apăra valorile şi cultura, trebuie să rămână un stindard al bunului simţ.Mă bucur că am participat la semnarea actului de naştere al Radio România Reşiţa fiindcă radioul dumneavoastră se mişcă foarte bine în piaţă.Vă mulţumesc că v-aţi gândit la mine şi chiar dacă suntem departe, rămânem aproape”, a mărturisit aniversatul zilei, Ducu Bertzi!

Prima înregistrare audio a fost realizată la Radiodifuziunea Română în noiembrie 1979, cu titlul Când s-o-mpărțit norocu’. Din 1979 până în 1985 a susţinut 1.400 de spectacole în cadrul Cenaclului Flacăra.

După o perioadă în care muzica folk a intrat într-un con de umbră, în 1986, Ducu Bertzi a continuat să înregistreze noi piese, dintre care cele mai cunoscute s-au transformat în șlagăre: Și de-ar fi, Floare de colț, M-am îndrăgostit numai de ea, Suflet fără chei, Omul pădurii,Iertarile,Unde oare,Focul vanat e gonit de vant.

A fost prezent în studiourile TVR,Pro Tv,Antena 1,2,3,ProTV Internaţional,Acasă,Naţional TV,Acasă TV,şi în aproape toate studiourile tv din ţară,precum şi din Moldova şi Ungaria pentru filmarea acestora.A participat la emisiuni radio la toate posturile radio naţionale şi regionale.

A sustinut aproximativ 4.500 de concerte atât în ţară cât şi în străinătate în mijlocul comunităţilor româneşti din 21 de ţări.

Din 1997 până în prezent a realizat la Radio România Actualităţi emisiunea “Omul cu chitara”împreuna cu Mihai Cosmin Popescu.

În numele unui gând mai frumos şi mai curat decât zicerea lui, La Mulţi Ani, Ducu Bertzi!

Anca Bica Bălălău

Nota redacţiei:

Interviul cu Ducu Bertzi îl puteţi asculta miercuri, 25 septembrie, ora 22:15 la emisiunea Boema!