[AUDIO-VIDEO] Atac la Ambasada României din Kabul: Un angajat a fost ucis

355

Un diplomat român a fost ucis, iar un altul a fost grav rănit într-un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini, într-un campus din Kabul în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada României în Afganistan.

Conform Radio România Actualităţi, românul rănit urmează să fie transferat cât de curând posibil în Europa, în funcţie de evoluţia stării de sănătate, pentru a beneficia de asistenţă medicală de specialitate.

Ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu şeful misiunii diplomatice a României la Kabul şi rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar. Atât şeful misiunii diplomatice, cât şi şeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuaţi într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol. Clădirea ambasadei a fost serios afectată şi nu mai poate fi deocamdată folosită.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist şi reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare.

Carmen Gavrilă a vorbit despre incident cu ministrul de Externe, Ramona Mănescu:

Este al doilea român aflat în misiune cu specific diplomatic ucis în Afganistan după ce, în aprilie 2011, un român angajat al ONU, Filaret Moţco, fost ofiţer al Armatei României, a fost împuşcat. Deşi iniţial au existat informaţii că maiorul în rezervă Filaret Moţco a fost decapitat, alături de alţi 3 angajaţi ai ONU, Naţiunile Unite au informat că, potrivit raportului medico-legal, românul a fost ucis cu trei gloanţe trase în abdomen.

România participă la misiunea NATO din Afganistan cu 762 de militari. De la începutul participării Armatei României la misiunile din Afganistan 27 militari români au căzut la datorie şi alţi zeci au fost răniţi.

Atacul a avut loc la scurt timp după ce s-au anunţat detaliile unui acord ce ar putea fi încheiat de Statele Unite cu mişcarea insurgentă. Însă, se pare că, nu toţi talibanii ar susţine documentul.

Sursa: RRA

FOTO: time.com