Consumatorii vor putea compara preţurile din toată ţara

34

Monitorul Preţurilor pentru produse alimentare va fi relansat la începutul lunii octombrie, de această dată la nivel naţional, după ce un proiect pilot a fost implementat iniţial în Bucureşti, conform adevarul.ro

Platforma online va afişa preţurile pentru aproximativ 30.000 de produse alimentare comercializate de marile reţele de magazine pe întreg teritoriul ţării.

Noua platformă online va conţine atât preţurile produselor alimentare (mai puţin băuturile alcoolice spirtoase), comercializate de marile reţele de magazine prezente în România, cât şi un comparator al preţurilor pentru carburanţii auto.

Extinderea la nivel naţional a Monitorului Preţului a fost decisă ca urmare a succesului proiectului pilot Monitorului Preţurilor. Reamintim că în noiembrie 2016, Consiliul Concurenţei a lansat www.monitorulpreturilor.info, proiect piloţ accesibil pentru Bucureşti şi Ilfov, care afişa preţurile pentru 128 de produse (64 de categorii generice de produse, pentru fiecare dintre acestea, fiind disponibile două preţuri de produs individual: cel mai ieftin şi cel mai bine vândut).

Monitorul Preţurilor urmăreşte să ofere consumatorului informaţiile de care are nevoie pentru achiziţiile sale săptămânale de produse alimentare, ajutându-l să facă o alegere motivată între ofertele mai multor magazine, dar şi să amplifice presiunea concurenţială asupra magazinelor.

Aplicaţia Monitorul Preţurilor este dezvoltată în România, de compania Maguay, iar căutările şi consultarea aplicaţiei pot fi efectuate doar pe teritoriul ţării. Platforma este gestionată de Consiliul Concurenţei, dar datele/informaţiile sunt încărcate în aplicaţie, la nivel naţional, de către companiile partenere. Ca urmare, Sistemele informatice ale companiilor implicate trebuie să fie compatibilizate cu soluţia informatică a aplicaţiei pentru a putea gestiona volumul mare de informaţii.

Proiectul, având valoarea totală, de 1.422.346,00 lei fără TVA (305.880 euro), este finanţat integral de la bugetul de stat. Consiliul Concurenţei a iniţiat de acest proiect în 2018, având ca partener instituţional Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor – ANPC.

sura adevarul.ro