Istorii şi poveşti despre migraţie din Banat alături de Fanfara Ciocârlia, Asphalt Theatre şi formaţia Gramofone, la o nouă ediţie Cămine în Mişcare

Cămine în Mişcare / Moving Fireplaces, singurul proiect din programul cultural Timişoara 2021 care se desfăşoară în jurul Timişoarei, în regiunea Banatului istoric, continuă anul acesta cu o serie de evenimente menite să ofere publicului ocazii de a redescoperi arta povestitului, poveşti despre fenomenul migraţiei din această zonă şi să observe cum o comunitate diversă şi interculturală poate fi reinventată prin cultură.

Cămine în Mişcare revine anul acesta cu ediţia a doua, în perioada 23 – 25 august, la Comloşu Mare, Comloşu Mic, Lunga şi Lenauheim – patru sate vestice ale judeţului Timiş, situate la graniţa cu Serbia şi încărcate cu istorie, poveşti de viaţă şi amintiri.

Organizatorii evenimentului îndeamnă lumea să se pună în mişcare fiindcă pregăesc un weekend plin cu poveşti, tururi ghidate de oameni ai locului, o călătorie-surpriză pe ritmuri de fanfară, spectacole de teatru itinerant, concerte, expoziţii, un târg de produse locale, activităţi pentru copii şi multă voie bună.

Dintre invitaţii care completează programul şi promit să-i înveselească pe cei prezenţi la eveniment amintim: Fanfara Ciocârlia, Asphalt Theater (Israel), trupa Gramofone şi TM Chamber Orchestra, compusă din peste 20 de muzicieni, care vin cu un concert de muzică clasică conceput special pentru satul Lenauheim, locul de naştere al poetului austriac Nikolaus Lenau. Programul va fi completat şi de reprezentaţii ale unor ansambluri folclorice locale şi din satul sârbesc Nakovo, precum şi de sesiuni de povestiri şi prezentare a iniţiativelor culturale locale precum Asociaţia Culturală Suflet Nou şi Clubul Femina din Comloşu Mare sau Hambarul cu Carte din Comloşu Mic.

Participarea la spectacole şi la toate activităţile din program este gratuită. Programul complet va fi disponibil pe site-ul proiectului şi pe pagina de Facebook facebook.com/movingfireplaces.

“Scopul proiectului Cămine în Mişcare / Moving Fireplaces este să descopere poveştile locului, să spună mai departe istorii despre fenomenul migraţiei din regiunea Banatului istoric şi să pună în valoare locuri speciale şi oameni din această zonă. Evenimentul din 23 – 25 august este doar o primă oprire dintr-un traseu care va continua, din luna august până în decembrie, cu alte evenimente inedite, atât în satele timişene, cât şi în Timişoara”, spune Alexandra Palconi-Sitov, preşedintele Asociaţiei “Prin Banat”.

Simona Neumann, director executiv Timişoara 2021 afirm?: “Căminul este un simbol al confortului, siguranţei şi căldurii de acasă, iar proiectul Cămine în mişcare exact asta îşi propune: să combată xenofobia şi intoleranţa, aducând valorile simbolice amintite anterior în discuţia comunităţii şi a publicului prin istorii din regiunea noastră. Le mulţumim colegilor de la Asociaţia “Prin Banat” pentru că am pornit împreună în această călătorie spre lumină, pe traseul Căminelor în mişcare, în teritoriul dedicat legăturilor dintre oameni şi locuri.”

Prima ediţie Cămine în Mişcare / Moving Fireplaces a avut loc în septembrie 2018, la Margina şi Zorani, unde cei prezenţi au asistat la punerea în scenă a unei poveşti locale culese în cadrul proiectului şi jucată în casa în care s-a ascultat povestea, în prezenţa şi cu sprijinul celor care au spus-o, au admirat împrejurimile în ture cu căruţe trase de cai şi s-au bucurat de o expoziţie cu peşti din sticlă, muzică, ateliere creative pentru copii şi adulţi, vânătoare de poveşti.

Cele mai citite

Related Articles