[FOTO-AUDIO] La Socolari, „arta este o formă de compensație și de reglare existențială”!

La începutul secolului trecut, un grup de artiști condus de un român Samuel Rosenstock, sub pseudonimul Tristan Tzara, tulbura monotonia unei lumi blazate și aflate în agonie  prin mișcarea culturală DADA și întâlnirile la Cabaretul Voltaire… era un semnal de alarmă neînțeles la vremea respectivă, dovadă fiind cele două războaie ce au însângerat secolul XX…

Am putea spune că am înțeles , în sfârșit, că rolul Culturii este de a pune întrebări și nu de a da răspunsuri, până la urmă cultura unește prin idealurile pe care le înalță, prin creativitate și culoare, prin nesupunere la rigorile mediocrității sau prin lupta continuă cu non-valoare ce se agață de noi asemeni unui flagel al cărui antidot rămâne doar puterea noastră de a ne vindeca prin cultură…așa că nu este nimic surprinzător că în Anul Centenarului Bănățean, la Socolari și în localitățile învecinate să se înfiripe un eveniment de înaltă ţinută, un incubator cultural, ce se desfășoară în perioada 13-19 iulie, unde vor spune prezent personalităţi ale culturii româneşti.

Aflată la cea de-a treia ediţie, manifestarea are drept scop specializarea managerilor culturali şi anul acesta se află sub patronajul direct al Capitalei Culturale Timişoara 2021, pregătind specialiști care vor lucra la acest proiect ce prezintă proiectii de filme, concerte de muzică, spectacole de teatru, expoziții de pictură.

Inițiatorul acestui eveniment este omul de teatru, regizorul Ștefan Iordănescu care și-a alcătuit o echipă de profesioniști, alături de care a cucerit zona,regăsindu-i un nou sens și totodată unic în România, o enclavă culturală rurală.

“Am reușit să aducem oameni interesați de managementul cultural, de ceea ce înseamnă producția de evenimente, aducem specialiști care predau cursanților cum se face un proiect cultural, avem modele și exemple.De anul acesta Școala noastră de Vară intră sub incidența Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, iar oamenii care trec pe aici vor fi folosiți la manifestarea din 2021.Facem de toate pentru că dorim ca Socolari și Oravița să devină un pol important în ecuația Timișoara 2021!”

Criticul de artă bănățean, Pavel Șușară aflat pentru prima dată la acest eveniment și-a declarat aprecierea pentru noua destinație găsită prin cultură a acestei zone, considerând că „arta este o formă de compensație și de reglare existențială, a venit și a umplut locurile goale ce tindeau să rămână fantome , accidente ale unei civilizații dispărute .Sunt foarte bucuros că am venit aici și am văzut un loc absolut fabulos, cultura se interpune cumva ca regulator între entropie și legitima revendicare pe care natura și-o exercită în locuri rămase pustii”.

Mergând la Socolari, într-o zi de 13, am regăsit puterea de mă bucura, de a simţii, a câta oară în ultimul timp, acel sentiment de stimă… o stimă de sine, luînd pulsul satului cultural bănăţean am luat de fapt pulsul unor rădăcini ce vorbesc prin ramurile unui nou început, şansa ce nu se va mai abate din destinul acestei zone, fiindcă face parte din el.

M-am despărţit cu seninătate de amfitrionul locului, Ştefan Iordănescu, amintindu-mi pur şi simplu de un pasaj de jurnal al lui Noica:

“Am găsit încă un om de care mă pot despărţi. Căci un om plin, bogat, valabil, e unul căruia printr-un cuvânt îi poţi spune nespus de mult. Vă strângeţi mâna, vă uitaţi unul în ochii altuia şi s-a întâmplat ceva. E un pact între voi: „acum ne putem despărţi”. Căci orice v-ar despărţi de acum înainte, sunteţi doi oameni care s-au întâlnit. Ăsta e esenţialul: să te întâlneşti cu celălalt. Finalul – care trebuie să însemne întotdeauna o reluare a tuturor temelor – devine acum posibil. Oamenii aceştia, lângă care stai ceasuri întregi şi care stau ceasuri întregi lângă tine, spre a nu obţine nimic nici unii nici alţii, sunt aşa de anoşti încât nici măcar nu te poţi despărţi de ei”, mărturisea Constantin Noica în Jurnalul său… parafrazându-l pot mărturisi cu sinceritate că acesta  este  esenţialul: să te întâlneşti cu celălalt prin Cultură. Finalul – care trebuie să însemne întotdeauna o reluare a tuturor temelor – devine acum posibil.Cel puțin la Socolari …

Socolari Art înseamnă o şcoală de elită pentru managerii din România ce va fi precedată de Festivalul de Teatru de la Oravita, în incinta celui mai vechi teatru din localitate, Teatrul Mihai Eminescu.

Radio  România  Reșița este partener media al manifestării!

Anca Bica Bălălău

1 COMENTARIU

  1. FELICITARI FRUMOSULUI SOCOLARI si CELOR CARE L-AU (RE)DESCOPERIT!
    Doar atat: „puterea… de a simți” (doi ii… ar putea sa reduca, gramatical, din respectiva putere!)

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles