Inflaţia a continuat să scadă, dar totuşi rămâne cea mai ridicată din UE

Deşi în România inflaţia a continuat să scadă, rămâne totuşi cea mai ridicată din Uniunea Europeană, potrivit raportului privind evoluţia economiilor comunitare.

Nivelul exporturilor a scăzut faţă de anul precedent şi au continuat să crească importurile. Cu toate că investiţiile s-au majorat, consumul a rămas principalul motor al creşterii economice româneşti, revizuită în urcare, la 4%, de Comisia Europeană.

Creşterea Produsului Intern Brut în primul trimestru din 2019 s-a accelerat faţă de anul trecut, ajungând la 5,1%. Consumul privat a rămas principalul motor al creşterii economice, ajungând la 7%, datorită majorărilor salariale cu încă două cifre, se arată în prognoza Comisiei Europene pentru România. Investiţiile au crescut, în principal, datorită unei reveniri în domeniul construcţiilor, stimulată de recentele măsuri fiscale. Rata şomajului rămâne aproape la nivelul actual, foarte scăzut, iar creşterea salariilor este estimată să se modereze la cifre unice anul viitor.

Creşterea anuală a preţurilor de consum a rămas puternică în primul trimestru al anului 2019, la 3,8%, şi se aşteaptă să depăşească patru procente în al doilea trimestru, se mai arată în document.

Creşterea preţurilor la produsele alimentare explică dinamica puternică a preţurilor ascendente, amplificată de o depreciere a monedei la începutul anului şi de consumul foarte mare, mai precizează Executivul comunitar.

Prognoza economică mai arată că rata inflaţiei în România ar urma să se situeze la 4,2% anul acesta şi la 3,7 anul viitor, după ce, în luna mai, Comisia Europeană estimase o rată a inflaţiei de 3,6% în 2019 şi de 3% anul viitor. Radio România Actualităţi

Cele mai citite

Related Articles