Pericol în sezonul cald! Ambrozia, plantă caracteristică şesului, creşte în voie şi în Caraş-Severin, deşi judeţul este într-o zonă cu specific montan

Vremea caldă şi umedă creşte riscul alergiilor cu ambrozie, o buruiană cunoscută în popor sub numele de iarba pârloagelor, plantă care, mai ales în sezonul de vară, se dezvoltă în culturile de soia, porumb şi floarea soarelui, dându-le de furcă fermierilor, dar şi pe terenurile dezafectate din intravilanele localităţilor sau de-alungul drumurilor.

Medicii avertizează că alergiile cu ambrozie pot fi deosebit de periculoase, mai ales dacă se declanşează la persoanele care nu se ştiu sensibile şi care nu sunt sub protecţia unui tratament. Evidenţele arată că în jur de 25% dintre persoanele din vestul ţării au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru că prezentau alergie la ambrozie, buruiană foarte răspândită pe terenurile lăsate în paragină, al cărei polen se răspândeşte uşor, purtat de vânt la mari depărtări de locul unde creşte.

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru agricultură Caraş-Severin, dr. ing. Liviu Munteanu, a declarat pentru Radio Reşiţa că din 2018 există chiar şi o lege de combatere a ambroziei, cu termene clare, doar că nu o prea aplică nimeni, iar oamenii cu probleme de sănătate au de suferit:

Distrugerea ambroziei se face de către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, ai căilor ferate, ai cursurilor de apă, ai lacurilor, ai sistemelor de irigaţii şi a bazinelor piscicole, precum şi beneficiarii lucrărilor de construcţii unde au fost identificate focarele de infestare. De-asemenea responsabilitatea identificării terenurilor infestate cu ambrozia revine autorităţilor administraţiei publice locale şi judeţene care trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ teritorială până la data de 30 iunie. Ambrozia este foarte răspândită, în judeţul nostru, cu specific montan, nu e la fel ca în judeţele de câmpie, însă proliferează mai ales în condiţiile meteo actuale, căldură combinată cu umiditate şi de aceea fiecare deţinător de terenuri are datoria de a o combate“.

Liviu Munteanu – purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin

Am contactat şi administratorul drumurilor, în a căror vecinătate, se dezvoltă această buruiană pe raza judeţului Caraş-Severin. De la purtătorul de cuvânt, Mădălina Cotoc, am aflat că lucrări de cosiri ale vegetaţiei se efectuează periodic:

Direcţia de drumuri judeţene Caraş-Severin desfăşoară în această vară lucrări de întreţinere periodică şi curentă pe 52 de tronsoane de drum, iar pentru câteva dintre acestea am solicitat operatorilor şi cosiri de vegetaţie. Pe măsură ce vom constata necesitatea cosirii de vegetaţie şi pe alte drumuri judeţene vom contracta astfel de servicii în limita fondurilor disponibile“.

Mădălina Cotoc – purtătorul de cuvânt al Direcţiei de drumuri judeţene Caraş-Severin

Amintim că, nerespectarea prevederilor impuse de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenzi de la 750 la 5 mii de lei pentru persoanele fizice şi între 5 mii şi 20 de mii de lei pentru persoanele juridice.

De același autor

Related Articles