De mai bine de un secol, Crucea Hergloz, veghează oraşul de pe Bârzava

Cei 145 de ani de la ridicarea crucii-monument de pe Dealul Crucii din Reşiţa vor fi marcaţi printr-o serie de acţiuni organizate de Asociaţia germană de cultură şi educaţie a adulţilor din oraş, în cadrul proiectului „Cultură şi artă în Reşiţa Montană” de miercuri, 26 iunie şi până vineri, 28 iunie.

Cu acest prilej, entitatea culturală germană a pregătit o expoziţie documentară, realizată de Carol Walter Fleck şi o prelegere susţinută de prorectorul Universităţii „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Rudolf Graef. De-asemenea au fost realizate, în parteneriat cu Romfilatelia, un plic filatelic de colecţie şi o ştampilă de o zi cu care vor fi obliterate trimiterile poştale expediate de la Oficiul Poştal Reşiţa 1, sâmbătă, 29 iunie.

Erwin Josef Ţigla – preşedintele Aociaţiei germane de cultură şi educaţie a adulţilor Reşiţa:

Monumentul dedicat Revoluţiei de la 1848, de pe Dealul Crucii din Reşiţa este un edificiu închinat celor care au apărat oraşul de atacul armatelor imperiale. În această locaţie, în anul 1848, pe amplasamentul actualei cruci a funcţionat un tun de artilerie, fabricat de uzinele din municipiul de pe Bârzava, considerat unul dintre cele mai mari din acea vreme.

Familia Hergloz a fost cea care a ridicat monumentul în anul 1874, în memoria victimelor de la 1848. Realizată iniţial din lemn şi ulterior din fontă, crucea a vegheat oraşul de-a lungul timpului.

În prezent, crucea-monument de pe Dealul Crucii, un important edificiu istoric al Banatului de Munte, este năpădită de vegetaţie abundentă şi a căzut în mai multe rânduri pradă cetăţenilor fără ocupaţie din cartier care au decompletat elementele din fontă care alcătuiau ansamblul statuar.

Sursa foto: arhiva Radio Reşiţa

Cele mai citite

Related Articles