Tango-urile lui Piazzolla, la Sala Radio

27

În prag de vară, ritmul plin de foc şi de pasiune al tango-ului este adus la Sala Radio prin muzica celebrului artist argentinian (compozitor, aranjor şi interpret la bandoneon) Astor Piazzolla.

Miercuri, 5 iunie (ora 19:00), Orchestra de Cameră Radio – sub bagheta dirijorului italian Roberto Salvalaio, şi violoncelistul Răzvan Suma vă propun un frumos program cu lucrări de Piazzolla, ca Le grand tango, Kicho (în aranjamentul lui Julian Caeiro), Tango no. 2 – Cantengue sau Recordando, suită pentru orchestră de coarde. Considerat adesea ca cel mai mare compozitor dedicat genului, Piazzolla a revoluţionat tango-ul tradiţional argentinian, prin îmbinarea sa cu elemente de jazz şi muzică clasică.

În partea a doua a serii veţi asculta un repertoriu baroc, ce include două lucrări semnate de Vivaldi – Sinfonia în si minor şi Credo în mi minor, alături de Dall’Abaco – Concerto da chiesa şi Pergolesi (F. Durante) – Magnificat. Evenimentul se va derula cu participarea Corului Academic Radio, dirijat de Ciprian Ţuţu.

Dirijorul Roberto Salvalaio a studiat la Conservatorul din Veneţia, cel din Verona şi cel din Rovigo. În 1999 a fost invitat să dirijeze Orchestra Naţională Radio, în cadrul Festivalului de muzică contemporană, înregistrând un CD dedicat celor mai buni compozitori români contemporani, iar la pupitrul Orchestrei de Cameră din Veneţia a obţinut premiul I în competiţia dedicată lui Astor Piazzolla.

A dirijat numeroase orchestre, cum sunt Orchestra simfonică din Veneţia, Orchestra Operei Teatrului Academic Naţional din Ulanbator (Mongolia), Orchestra Simfonică Naţională din Caracas (Venezuela), Marea Orchestră Simfonică Rusă, Orchestra Simfonică din Catania şi cea Mediteraneană, Filarmonicile Mihail Jora Bacău, Transilvania din Cluj-Napoca, cea din Târgu Mureş şi cea din Chişinău, Teatrul de Operă şi Balet din Yakutsk şi cel din Ulaan Ude dar şi Orchestra Simfonică din Balcani.

A fosţ de asemenea, autor al unor programe radio muzicale pentru RAI, Meravigli Musicali, colaborând cu editurile A. Pagani şi Curci ca revizor al lucrărilor inedite ale lui Astor Piazzolla. S-a îngrijit personal de revizia manuscriului oratoriului El Pueblo Joven, pe care în februarie 2007 l-a interpretat la Bucureşti în primă audiţie mondială, fiind transmis în direct de Radio România.

Răzvan Sumaeste unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români, cu un repertoriu cuprinzător, realizat în sute de recitaluri şi concerte susţinute în întreaga lume, fiind cunoscut publicului prin numeroasele turnee naţionale pe care le-a prezentat – suita Vă place BACH?, Vă place BRAHMS?, Vă place TANGO? ş.a. sau turneele grupului ArgEnTango. Pe lângă activitatea concertistică din România, cântă frecvent împreună cu pianistul spaniol Josu Okinena, alături de care a concertat în săli ca Auditorio Nacional de Madrid, Teatro Colon din Buenos Aireş Centrul Cultural Belém din Lisabona, Kursall din San Sebastian sau Casa da Musica din Porto.

În 2009, Răzvan Suma a devenit solist al Orchestrelor şi Corurilor Radio. A colaborat cu nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum Maxim Vengerov, Cvartetul Borromeo, Cvartetul Voceş Silvia Marcovici, Cristian Mandeal, Horia Andreescu, Christian Badea sau Misha Katz.

Concertele pot fi ascultate în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Interneţ pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.