Serbia: A fost adoptată pedepsa cu închisoare pe viaţă pentru violatorii şi ucigaşii copiilor şi femeilor însărcinate

835

Parlamentul Serbiei a adoptat marţi amendamentele la Codul Penal prin care se introduce închisoare pe viaţă fără posibilitatea eliberării condiţionate pentru violarea şi uciderea copiilor, femeilor însărcinate şi a persoanelor cu handicap, transmite agenţia Rador.

Aceste modificări ale Codului Penal fac parte din iniţiativele Fundaţiei “Tijana Juric”, care au fost susţinute de semnăturile a 160.000 de cetăţeni. Votul a fost urmărit din galeria Parlamentului de fondatorul Fundaţiei Igor Juric, care a lansat iniţiativa aceasta după uciderea brutală a fiicei sale minore. Prezenţa sa a fost salutată de parlamentari cu aplauze. La vot nu a participat o partea a parlamentarilor din opoziţie care boicotează activitatea Parlamentului.

Prin amendamentele adoptate la Codul Penal s-a abrogat pedeapsa de la 30 la 40 de ani şi s-a introdus în schimb condamnarea pe viaţă pentru cele mai grave infracţiuni.

Pedeapsa este prevăzută pentru infracţiunea de ucidere a reprezentanţilor celor mai înalte autorităţi de staţ infracţiuni grave împotriva ordinii constituţionale şi securităţii Serbiei, asociere pentru a se comite acte penale, genocid, crime împotriva umanităţii, crime de război împotriva populaţiei civile, crime de război împotriva răniţilor şi bolnavilor, terorism. Pentru aceste infracţiuni se prevede ca cel condamnat la închisoare pe viaţă să poată fi eliberat condiţionat după ce a ispăşit 27 de ani din pedeapsă, ceea ce nu este cazul cu ucigaşii şi violatorii de copii şi femei însărcinate şi persoane cu handicap. Prin modificările aduse legii s-au înăsprit pedepsele pentru infractorii recidivişti, pentru abuz şi tortură, violenţă domestică, evaziune fiscală, crimă şi abuz de animale, obstrucţionarea persoanelor oficiale în exercitarea funcţiei lor, agresarea unui cetăţean în exerciţiul funcţiunii, participarea la un grup care obstrucţionează o persoană oficială şi pentru un comportament violent la evenimente sportive. Prin modificarea legii se introduce o nouă infracţiune de atac asupra avocaţilor, care a fost solicitarea Asociaţiei Baroului Serbiei.

Parlamentul Serbiei a adoptaţ de asemenea, amendamente la Legea privind procedura penală.