[FOTO] Prezent în Caraş-Severin, ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş a verificat investiţiile hidrotehnice din judeţ

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, s-a aflat astăzi, într-o vizită de lucru în judeţul Caraş-Severin, alături de directorul general al Administraţiei Naţionale Apele Române, Victor Sandu şi de directorul RNP ROMSILVA, Gheorghe Mihăilescu.

Din cadrul delegației au făcut parte și directorul Administrației Bazinale de Apă Banat, Titu Bojin, directorul tehnic Dezvoltare Investiții, Lucreția Bociort, șeful serviciului Investiții, Cristian Ciocan, iar din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin au fost prezențí directorul Sorin Vizitiu, inginerul șef Vilhelm Szabo și șeful serviciului Exploatare lucrări, Horia Gavril. Din partea Guvernului în teritoriu a fost prezent prefectul judeţului, Matei Lupu.

Au fost controlate lucrările hidrotehnice aflate în curs de derulare de pe cursurile de apă Belareca, Măcicaș, Sebeş și a fost verificată și lucrarea deja finalizată de pe pârâul Slatina.

A fost inspectat obiectivul de investiții “Regularizare pârâu Belareca, județul Caraș-Severin”, care are o valoare totală de 17,8 milioane de lei, iar lucrările se realizează în intravilanul localității Mehadia și în intravilanul orașului Băile Herculane. Scopul acestui obiectiv este protejarea locuitorilor din cele două localități care pot fi expuși inundațiilor datorită colmatării albiei și a malurilor puternic erodate. Au fost deja realizate 1,6 km de consolidări de maluri, din totalul de 6 km prevăzuți de investiție și 2 km de reprofilare albie, din totalul prevăzut de 5 km. Investiția începută în vara anului trecut este realizată în procent de 30% și se va finaliza toamna anului viitor.

Ministrul apelor şi pădurilor, Ioan Deneş

S-a început lucrarea în septembrie 2018. S-au alocat anul trecut 5 milioane de lei, cu care s-au făcut o serie de lucrări, reprofilări şi consolidări de mal. Dacă facem diferenţa, observăm că s-au făcut 2 km de reprofilări de albie şi ceilalţi 2 km de consolidări de mal. Ceilalţi 3 km de reprofilări de albie şi 4 km de consolidări de mal, urmează să se facă în anul 2019, când deja avem alocaţi în bugetul Administraţiei Naţionale Apele Române, 8 milioane de lei. Anul acesta se vor face mare parte din aceste capacităţi care au mai rămas de executat. A mai rămas o sumă de aproximativ 5 milioane de lei, care se va aloca în anul 2020, pentru că termenul de finalizare a acestei investiţii este semptembrie 2020. O valoare consistentă, spun eu, s-a alocat în 2019, respectiv 8 milioane de lei. Este o sumă din suma mare alocată de noi pe lucrări hidrotehnice în judeţul Caraş Severin.

Anul trecut, Guvernul României, la propunerea Ministerului Apelor și Pădurilor, a impus realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor de refacere a construcţiilor hidrotehnice afectate de inundațiile din perioada iunie-iulie 2018. În acest context, Administrația Națională „Apele Române”(ANAR), prin Administrația Bazinală de Apă Banat (ABA Banat), a propus, pentru județul Caraș-Severin, regularizarea pârâului Slatina, în localitatea Slatina Timiș. Valoarea totală a acestei investiții a fost de 4.896.000 lei, suma fiind alocată prin HG 582/ 2018 din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului. Ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, a vizitat și acest obiectiv de investiții, a căror lucrări de reprofilare a albiei pârâului Slatina (pe 2 km) și consolidări de maluri (pe 1,5 km) sunt deja finalizate. Dacă aceste lucrări nu ar fi fost executate, eroziunea malurilor și colmatarea albiei ar fi favorizat, în cazul producerii de viituri, inundarea a suprafețe importante de teren, a unor locuințe și obiective social-economice.

Ministrul Apelor și Pădurilor s-a deplasat și la Caransebeș, unde a inspectat lucrările de apărare de pe râul Sebeș, afectate de viitura din 01.05.2019, pe o lungime de 50 m.

Deasemenea, s-a verificat stadiul lucrărilor la obiectivul de investiții “Regularizare pârâu Măcicaș la Prisaca, comuna Constantin Daicoviciu, județ Caraș-Severin”, cu o valoare totală de 7,8 milioane lei. Scopul investiției este apărarea împotriva inundațiilor a 246 persoane din localitățile Prisaca și Zăgujeni, comuna Constantin Daicoviciu. Începute în decembrie anul trecut, lucrările sunt realizate, deocamdată, în procent de 7%, urmând ca la sfârșitul acestui an, să fie finalizați cei 4 km de reprofilare albie și 3,1 km consolidări de maluri.

Ministrul Ioan Deneş a fost primit cu pâine şi sare de primarul comunei Constantin Daicoviciu şi de localnici şi a fost invitat în casa profesorului Ion Stan, fost director al şcolii şi al Casei de copii din Zăgujeni, fidel ascultător al postului Radio Reşiţa, de unde a şi auzit de venirea în teren a demnitarului. Acesta a dialogat cu sătenii şi i-a asigurat de tot sprijinul său.

ABA Banat și-a propus ca în anul 2019 să finalizeze încă 3 obiective de investiții în județul Caraș-Severin: “Regularizare pârâu Axin în localitatea Var, comuna Obreja”, “Refacerea lucrărilor calamitate la acumularea Oravița I”, “Regularizare Valea Mare și Boșneag la Moldova Nouă“. În total, valoarea acestor trei obiective este de aproximativ 31,2 milioane lei.

Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş

Valoarea investițiilor alocate în 2019, pentru județul Caraș-Severin, este de 56 milioane de lei, din care 36,5 milioane de lei pe segmentul de gospodărire a apelor şi 19,5 milioane lei pentru sectorul silvic, a mai spus Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, prezent în vizită de lucru în Caraş-Severin.

Vizita de lucru din Caraş-Severin s-a încheiat cu o întrunire extraordinară la Reşiţa a ministrului cu silvicultorii şi primarii din judeţ.

Cele mai citite

Related Articles