[FOTO] Prietenii sârbi felicită buna gospodărire a Reșiței

Primăria Reșița a primit astăzi vizita unei delegații din Serbia, formată din reprezentanți ai instituțiilor locale și ai mediului privat din orașului Veliko Gradiste. Acest schimb de experiență vine ca urmare a proiectului transfrontalier “Visit Me”, derulat în parteneriat de către cele două primării.

Proiectul este finanțat prin Programul INTERREG IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia, în cadrul Axei prioritare 4 – Atractivități pentru turismul durabil, Inițiative de consolidare a capacităților pentru îmbunătățirea calității și inovării serviciilor și produselor turistice.

A fost un schimb de experiențe interesant. Am dezbătut mai multe subiecte: salariile de la noi și de la ei, costurile serviciilor de salubrizare, canal, electricitate și forța de muncă. Avem de învățat foarte multe unii de la alții. Am constatat că nu numai în România ne confruntăm cu problema de resursă umană. Și la ei foarte multă lume alege să plece în străinătate. Aproximativ 25% dintre locuitorii din Veliko Gradiste lucrează în occident. Confruntându-se cu această problemă au început să aducă forță de muncă din China”, a precizat edilul Municipiului Reșița, Ioan Popa.

De cealaltă parte, primarului din Veliko Gradiste, Dragan Milic, a fost impresionat de modul în care reșițenii au reușit să acceseze și să gestioneze fondurile europene.

D.M: “Prin acest proiect ne dorim să dezvoltăm turismul în Veliko Gradiste și la Lacul de Argint, prin montarea de panouri informative. Vrem să atragem cât mai mulți vizitatori din Caraș-Severin și Timiș, și de ce nu, din toată România.

Doresc să felicit buna gestionare a orașului și modul prin care Reșița a reușit să atragă bani europeni pentru dezvoltare și reabilitare. Aștept ca și Veliko Gradiste să se dezvolte asemenea orașului vostru. Suntem o primărie foarte mică și ne bucură relația pe care o avem cu Reșița.”

În Reșița vor fi montate hărți și indicatoare spre cele mai semnificative atracții turistice. De asemenea, vor fi incluse și traseele pedestre și de bicicletă existente pe dealurile din jurul orașului. Panourile vor fi realizate din aluminiu și oțel, folosindu-se o tehnică specială de gravare. Termenul de garanție pentru această lucrare este de 10 ani. În total vor fi montate la Reșița și Veliko Gradiște 85 panouri signalistice și 5 hărți la scară mare.

Bugetul disponibil în cele două localități este de peste 720.000 de euro.

De același autor

Related Articles