Regele Abdullah al Iordaniei şi-a anulat vizita în România

68

Subiectul sensibil al mutării Ambasadei României în Israel a continuat să provoace controverse şi luni, conform RRA.

Regele Abdullah al Iordaniei şi-a anulat vizita în România în urma declaraţiilor recente ale premierului Viorica Dăncilă, declaraţii salutate însă de vicepreşedintele american, Mike Pence, şi de premierul israelian, Benjamin Netanayhu. În ţară, preşedintele Klaus Iohannis a spus din nou că premierul a afectat relaţia de încredere, construită în zeci de ani, cu lumea arabă.

Problema mutării ambasadelor de la Tel Aviv la Ierusalim este una sensibilă în întreaga lume. Ierusalimul, capitala Israelului, este revendicată şi de palestinieni drept capitală a viitorului lor stat. Uniunea Europeană îşi menţine poziţia pentru a încuraja procesul de pace şi afirmă că singura soluţie realistă la conflictul dintre Israel şi palestinieni presupune existenţa a două state cu aceeaşi capitală.

Acesta este contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a criticat din nou aseară declaraţiile făcute la Washington de premierul Viorica Dăncilă referitoare la mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. A acuzat-o că dă dovadă de ignoranţă în domeniul politicii externe şi că efectele deja se fac simţite.

Regele Iordaniei s-a simţit personal jignit de abordarea doamnei prim-ministru la acel congres din America şi a contramandat vizita. Este o reală problemă pentru România asta. Cred că vă daţi seama, România a construit o relaţie de încredere cu lumea arabă. Asta este una din puţinele constante, a fost cel puţin una din puţinele constante din politica externă a României“, a declarat Iohannis.

În Statele Unite însă afirmaţiile premierului Viorica Dăncilă au fost salutate de vicepreşedintele american Mike Pence şi de premierul israelian Benjamin Netanyahu, care i-a transmis felicitări pentru discursul rostit, potrivit unui comunicat al Guvernului. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a avut întrevederi cu ambii oficiali.

foto wikipedia.org