Miniştrii europeni pentru diaspora s-au reunit la Bucureşti

40

Miniştrii europeni pentru diaspora s-au reunit azi la Bucureşti. România este prima ţară care organizează o astfel de reuniune, ca preşedinte al Consiliului Uniunii Europene.

Pe agenda evenimentului, în desfăşurare la această oră, se află tema traficului de persoane şi libertatea circulaţiei forţei de muncă în Uniunea Europeană.

Premisa de la care a plecat preşedinţia română a Consiliului, pentru organizarea evenimentului, a fost că politicile publice privind diaspora reprezintă o prioritate pentru multe state membre care au un număr mare de cetăţeni în afara graniţelor în Uniune. Astfel, oficiali din 17 state membre (Letonia, Croaţia, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Italia, Belgia, Republica Cehă, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Polonia, Irlanda, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Spania) analizează politicile în domeniu, din două perspective principale: integrarea diasporei UE în ţările gazdă şi strategii de sprijinire a procesului de reîntoarcere în ţările de origine.

De asemenea, în discuţie sunt modalităţile prin care ţările europene stabilesc relaţii de colaborare economică şi culturală cu diaspora, iniţiativele de susţinere a dezvoltării ligvistice şi culturale a acesteia şi politicile care au condus la integrarea rapidă a membrilor comunităţilor aparţinând diasporei.

foto: romania2019.eu