UE ar putea exclude Marea Britanie de la 1 iulie 2019. Ce condiție pune Consiliul European

Tarile Uniunii Europene ar putea decide excluderea Marii Britanii din Blocul comunitar de la 1 iulie in cazul in care Guvernul de la Londra nu va accepta participarea la scrutinul europarlamentar programat in luna mai, arata un proiect de document al Consiliului UE.

“Apartenenta Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord la Uniunea Europeana se va incheia la 1 iulie, daca natiunea nu va participa la alegerile europarlamentare din luna mai”, arata un proiect de document distribuit la o reuniune a ambasadorilor tarilor UE inaintea summitului Consiliului European din 21-22 martie, a transmis publicația The Guardian.

Documentul a fost elaborat in contextul in care Guvernul Theresa May se pregateste sa solicite formal amanarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Presedintia Frantei a somat vineri Guvernul Marii Britanii sa ofere o pozitie “clara” privind intentiile in cadrul procedurii Brexit inaintea summitului Uniunii Europene programat saptamana viitoare. “Guvernul britanic trebuie sa ofere o solutie clara”, a transmis Biroul presedintelui Emmanuel Macron. “Fara claritate, nu este posibila nicio solutie”, a subliniat Biroul lui Emmanuel Macron, explicand ca, daca actualul proiect de Acord Brexit va fi respins a treia oara, trebuie prezentat “un plan alternativ clar”, altfel Marea Briatnie va iesi din Uniunea Europeana fara niciun acord.

Marea Britanie urma sa se retraga din UE pe 29 martie, dar Camera Comunelor a aprobat, joi seara, planul Guvernului Theresa May de a solicita amanarea Brexit pana cel putin pe 30 iunie.

Potrivit motiunii, Guvernul Theresa May va incerca sa obtina aprobarea UE pentru amanarea Brexit pana cel putin pe 30 iunie daca Parlamentul britanic va adopta un acord de retragere pana miercurea viitoare. Daca Acordul Brexit va fi respins din nou de Camera Comunelor, Guvernul Theresa May va incerca din nou sa obtina amanarea Brexit, dar potrivit termenilor stabiliti de Uniunea Europeana. Premierul Theresa May a avertizat ca, in aceasta situatie, amanarea Brexit va fi mult mai indelungata.

Camera Comunelor a respins de doua ori Acordul privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul. Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May si Bruxelles prevede reciprocitate in privinta libertatii de circulatie, o perioada de tranzitie post-Brexit, mentinerea Marii Britanii in uniunea vamala, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord si pastrarea aranjamentelor comerciale. Proiectul de acord este contestat de numerosi politicieni britanici. Mai multi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest fata de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeana. Theresa May anuntase luni seara ca obtinuse clauze juridice pentru garantarea statutului temporar al masurilor adoptate la frontiera irlandeza.

Cele mai citite

Related Articles