Cupa Veteranilor la schi a strâns anul acesta la startul competiției peste 100 de seniori, iubitori ai sporturilor montane. Colegi și prieteni, povești și amintiri încărcate de emoție au fost ingredientele celei de a 47-a ediții a acestei cupe încărcate de istorie.

Deși în dimineața competiției, în văile Semenicului s-a așternut o ceață densă, cu doar câteva minute înainte de startul primei probe, soarele și-a primit cei mai vechi prieteni „montaniarzi”.

Competiția a debutat cu proba de Schi Alpin, amenajată pe pârtia Goznuța din stațiune. Prezent și în acest an pe pârtie a fost și veteranul Gheorghiță Leonida, care la cei 91 de ani ai săi încă stăpânește cu brio acest sport. Nea’ Gheorghiță participă de peste 30 de ani la această cupă, iar primul său contact cu schiurile a fost în anul 1956.

Cel mai așteptat moment a fost coborârea pe doage. Cei mai curajoși și-au pus doagele în picioare și, cu ajutorul „cârmei”, au gonit spre linia de finish. Această probă a fost inspirată din tradițiile locuitorilor din Gărâna și Brebu Nou, care utilizau doagele de butoaie ca mijloc de transport pe timpul iernii, pentru a ajunge în Reșița.

Ultima probă a fost cea de schi fond. Startul s-a dat de pe platoul de lângă Cabana Semenic, iar participanții au avut de parcurs un traseu de aproximativ 400 de metri. Ilie Rogobete a arătat, la cei 87 de ani ai săi, că și la această vârstă mișcarea reprezintă cheia succesului pentru o viață sănătoasă.

La lăsarea serii, toți participanții și-au dat întâlnire la Pensiunea Colț de Rai, pentru a sărbători această zi. Asociația „Prietenii Munților” din Reșița, organizatorul acestui eveniment, a avut grijă ca toți invitații să își amintească cu drag de această zi deosebită.

În cinstea tuturor concurenților a fost pregătit cu atenție mult așteptatul Bal al Veteranilor. Înaintea decernării premiilor, membrii asociației au scos de la naftalină mai multe poze de la această competiție, dar și un filmuleț de la balul din anul 1996.

Anul acesta, Cupa Veteranilor a fost câștigată de Magda Fey. Mai multe generații și membri din familia Magdei au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea turismului în Stațiunea Semenic și toți au fost membri ai Ascociației „Prietenii Munților” unde s-au implicat trup și suflet.

Radio Reșița a fost partener media al acestei manifestări, un partener cu tradiție în evenimentele organizate de Asociația „Prietenii Munților”.

Managerul radioului, Laura Sgaverdea, a reprezentat și în acest an cu succes echipa Radio Reșița. Laura a reușit să ocupe prima treaptă a podiumului la proba de Schi Alpin, o victorie muncită care a apărut după mulți ani de perseverență. A urcat prima oară pe schiuri la vârsta de 6 ani și de atunci a rămas îndrăgostită de acest sport.

Răzvan Todor