Sancţiuni drastice pentru şoferii şi bicicliştii care vorbesc la telefon

220

Potrivit unui proiect de lege iniţiat de Ministerul de Interne, şoferii care țin în mână telefonul mobil sau alte dispozitive mobile, la volan, vor fi sancționați cu 20 de puncte amendă și le va fi suspendat permisul de conducere.

Şoferii ar putea primi amenzi de 7 ori mai mari decât în prezent, iar dacă încalcă şi alte reguli de circulaţie în timp ce folosesc mobilul la volan vor rămâne pe loc fără permis.

Conducătorii auto ar putea rămâne fără permis timp de 30 de zile şi în cazul în care concomitent cu folosirea telefonului, vor încălca şi alte reguli privind circulaţia rutieră.

O noutate este că şi biciliştii pot primi aceeaşi amendă usturătoare dacă folosesc telefonul în timp ce se află în trafic.

Specialiştii în siguranţă rutieră atrag atenţia că doar câteva secunde cu privirea în telefon înseamnă parcurgerea în orb a câtorva zeci de metri, timp în care orice se poate întâmpla.

O altă regulă din Codul Rutier ce a intrat în vigoare în 2019 vizează modul în care şoferii îşi pot schimba permisul de conducere.

În momentul reînoirii permisului de conducere expirat, sau in curs de expirare, şoferii trebuie să prezinte autorităţilor, pe lângă o cerere şi celelalte documente necesare, şi o fişă medicală. Din acest document trebuie să rezulte că şoferul este apt pentru a conduce o maşină pe drumurile publice din România, iar fişa medicală trebuie emisă de către o unitate medicală autorizată.

Conducătorii auto care au permisul de conducere expirat şi doresc reînnoirea documentului nu pot transmite documentele prin poştă sau e-mail, ci doar direct la autorităţi.

Pentru un permis deteriorat sau pierdut, dar încă valabil, şoferii nu trebuie să prezinte şi un document medical.

Astfel, nu trebuie să prezinte o fişă medicală şoferii care solicită un nou permis auto atunci când:
• permisul le-a fost furat, l-au pierdut sau s-a deteriorat;
• numele deţinătorului s-a schimbat între timp.

Șoferii care solicită eliberarea unui nou permis de conducere înainte ca cel deţinut să expire vor primi, de fapt, un duplicat al permisului auto deţinut. Acest document va avea aceeaşi valabilitate înscrisă pe permisul furat, pierdut sau deteriorat.

Sursă foto- someseanul.ro