[FOTO-AUDIO] Crăciunul pe rit vechi: Sârbii din Banat au aprins Badnjak-ul! Srećan Božić!

476

[UPDATE] Credincioşii de rit vechi sărbătoresc Crăciunul. În seara zilei de luni, 6 ianuarie, ajunul, iar marţi, 7 ianuarie naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Etnicii sârbi din Banat marchează astăzi Crăciunul pe rit vechi, însă sărbătoarea a început încă de aseară. Radio Reşiţa a urmărit desfăşurarea evenimentelor la Biserica ortodoxă sârbă din municipiul de pe Bârzava şi a aflat de la părintele Vasa Lupulovici – parohul lăcaşului de cult şi dr. Liubiţa Raichici – directorul Direcţiei pentru Cultură Caraş-Severin despre tradiţiile specifice de sărbătoare:

Alături de etnicii sârbi, Crăciunul îl mai sărbătoresc şi ucrainenii, lipovenii şi rutenii.

La începutul săptămânii viitoare, mai exact în noapte de luni, 13, spre marţi, 14 ianuarie, sârbii vor marca trecerea în noul an pe rit vechi.

***

Naşterea Domnului este întâmpinată cu obiceiuri specifice. Potrivit tradiţiei, sârbii vor arde în această seară, după slujba vecerniei, Badnjak-ul – un butuc din lemn de stejar care simbolizează rennoirea şi renaşterea, a precizat pentru Radio Reşiţa pr. Vasa Lupulovici – parohul Bisericii ortodoxe sârbe din municipiul Reşiţa.

De asemenea gospodinele pregătesc bucate tradiţionale a căror reţete sunt transmise din generaţie în generaţie. Nelipsită este cesniţa sau prăjitura cu bănuţ, cum mai este ea denumită, dar şi multe alte meniuri. Reporterul Radio Reşiţa, Hardy Cvoica, a stat de vorbă cu etnicii sârbi şi a aflat:

De asemenea se colindă, aşa că flăcăii îmbracă straie tradiţionale de care îşi agaţă colaci şi ştergare înflorate, apoi merg din casă în casă pentru a-i colinda pe cei dragi.

În această zi, ucrainenii mănâncă în Ajun între 9 şi 12 feluri de mâncare: peşte, ciuperci, cartofi, toate de post.

Alături de sârbi, Crăciunul îl mai sărbătoresc şi ucrainenii, lipovenii şi rutenii.