[FOTO-VIDEO] Radio Reşiţa a deschis prima bibliotecă românească la Mramorak

491

Prin limba pe care o vorbim, unim românii de pretutindeni!

În Anul Centenarului, echipa Radio Reşiţa s-a gândit să contureze o Românie şi mai mare, dând mâna cu confraţii noştri din Banatul Istoric cărora le oferă un dar. Obiceiul de a dărui vine din suflet, iar sufletul românesc este cel mai bine de găsit în pagini de carte, în rafturile unei biblioteci.

Biblioteca de la Mramorak a fost inaugurată sâmbătă, 27 octombrie în prezenţa consulului României la Vârşeţ, excelenţa sa Gheorghe Dinu, reprezentantul comunității românești, Victor Simu, reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române din Mramorak, ai administrației locale, profesori și localnici.

Evenimentul a debutat la ora 10.00 (ora Serbiei) cu  o ceremonie religioasă, urmată de inaugurarea bibliotecii, realizată cu sprijinul Radio Reşiţa. În cadrul manifestării au fost organizate expoziţii de sculptură şi pictură naivă, lansări de carte şi momente artistice în grai bănăţean.

Consulul României la Vârşeţ, excelenţa sa Gheorghe Dinu, a declarat că este prezent pentru prima dată în Mramorak și se bucură că Radio Reșița a făcut aceste efort de a aduce peste patru mii de volume pentru comunitatea românească.

Managerul Radio Reșița, Laura Sgaverdea a reamintit celor prezenți misiunea radioului public de a fi aproape de românii de pretutindeni, iar emisia neîntreruptă de 90 de ani se adresează inclusiv celor care deși trăiesc în Serbia, simt românește.

Reprezentantul comunității românești din Mramorak, Victor Simu, a declarat că vede în această bibliotecă un vis devenit realitate.

Împreună cu Societatea Literar-Artistică Tibiscus din Uzdin, Radio Reşiţa a venit în sprijinul românilor care doresc să aibă o instituţie în limba maternă. Astfel, împreună cu ascultătorii Radio Reşiţa, care îşi iubesc fraţii de dincolo de graniţă, am pus bazele înfiinţării unei biblioteci în localitatea Mramorak aparţinătoare de Kuvin, Banatul Sârbesc, unde trăieşte o importantă comunitate de români. Din păcate, singura instituţie în care este folosită limba română este Biserica Ortodoxă din localitate.

Prin intermediul ascultătorilor Radio Reşiţa, peste 4 mii de volume de carte românească au ajuns la fraţii sârbi.