[UPDATE][VIDEO] Ambulanţa pentru Monumente la a doua intervenţie în Caraş-Severin: Moara de la Ibulcina pregătită pentru iarnă

488

Ambulanţa pentru Monumente Banat la o nouă intervenţie în Caraş-Severin.

Există puţine lucruri care să-i bucure pe voluntarii Ambulanței pentru Monumente Banat, mai mult decât un monument care încă trăieşte. Noi am simțit această bucurie azi când am trecut pragul morii care macină faină la Ibulcina, comuna Prigor.

Publicată de Ambulanța pentru Monumente Banat pe Joi, 25 octombrie 2018

Una din morile de apă din complexul de la Prigor, aflată într-o stare de degradare avansată, urmează să fie reabilitată săptămâna aceasta cu ajutorul voluntarilor şi al administraţiei locale, a precizat pentru Radio Reşiţa arhitect Diana Belci – coordonatorul de proiect pentru regiunea de Vest. Este vorba de moara de tuluji de la Ibulcina, care macină furaje pentru animale. Diana Belci a mai spus că, intervenţia este a doua mare lucrare, pe care Ambulanţa pentru Monumente Banat o realizează la morile de apă din judeţ.

Diana Belci a mai spus că, dacă doar jumătate din aceste mori din Caraş-Severin ar fi funcţionale, s-ar schimba şi mentalitatea oamenilor locului, să investească în întreţinerea lor şi să le folosească aşa cum trebuie, pentru că beneficiile de pe urma lor sunt neechivalate de niciun produs care se găseşte în momentul de faţă pe piaţa de consum (n.r. făină de grâu şi porumb).

Amintim că, intervenţii de urgenţă au mai fost efectuate anul acesta la “Îndărătnica de la Perete” – cea mai veche moară din Complexul mulinologic de la Rudăria şi la biserica de lemn din Jupăneşti în judeţul Timiş. (Hardy Cvoica)

***

Ambulanţa pentru Monumente Banat caută, din nou, voluntari pentru a salva o altă moară. După Îndărătnica de la Perete, din Rudăria, acum e rândul unei mori unice din satul Ibulcina, comuna Prigor, conform debanat.ro

În Caraş-Severin sunt numeroase ansambluri de mori, unele dintre ele încă folosite, altele abandonate, care de multă vreme nu mai macină făină. Cei de la Ambulanţa pentru Monumente au deschis drumul la intervenţii de urgenţă la moara Îndărătnica de la Perete, din complexul de la Rudăria, apoi au lucrat la biserica de lemn din Jupâneşti, iar acum se întorc la mori. De această dată, este vorba despre o moară care macină pentru animale, la Ibulcina, comuna Prigor, în judeţul Caraş-Severin. Moara abandonată aşteaptă voluntari inimoşi, care împreună cu comunitatea s-o pregătească pentru iarnă.

Ambulanţa pentru Monumente Banaţ aşadar, face apel la voluntari pentru a salva această frumoasă moară. Cu sprijinul primăriei din localitate, vom asigura cazarea şi masa participanţilor. Cei interesaţi să participe să-şi aducă încălţăminte de lucru, sac de dormiţ lanternă şi izopren”, transmit organizatorii.

Intervenţia este programată în intervalul 25-27 octombrie şi, dacă vreţi să participaţi, sunteţi rugaţi să vă confirmaţi prezenţa la numerele de telefon 0740-351.386, stud. arh. Mircea Braje, 0748-646.863, stud. arh. Adrian Bancoş, sau 0762-438.632, Ioan Rotaru, Primăria Prigor, reprezentant al comunităţii locale.

Proiectul Ambulanţa pentru Monumente Banat este finanţat de Ordinul Arhitecţilor din România, din Timbrul de Arhitectură, fiind coordonat de Asociaţia pentru Patrimoniu Activ- PACŢ în parteneriat cu Asociaţia Monumentum, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Caraş- Severin, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Timiş şi Facultatea de Arhitectură şi Urbanism Timişoara. (Valentina Adam)

sursa foto debanat.ro