Bocşa bogată în produse tradiţionale

349

După o absenţă de mai bine de 5 decenii, produsele tradiţionale revin unul câte unul în Caraş-Severin.

Până în prezent comisia de specialitate a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a certificat 4 produse tradiţionale, pe bază de legume, ale unui producător din Bocşa, iar cel de-al cincilea este în grila de start. Contactat de reporterii Radio Reşiţa, Mircea Freisz, explică:

“… este vorba despre zacusca de ciuperci care a fost recent atestată, acum la Bucureşti se află un nou produs de-al meu, zacusca de fasole (n.r. atestat intre timp) şi va pleca, în cel mai scurt timp, ultimul meu produs care vreau să-l fac tradiţional, zacusca de vinete. Sper ca până la Indagra – cel mai mare târg care se face la noi în România, la Bucureşti, să fiu atestat cu cele 5 produse tradiţionale. Când am fost întrebat care sunt avantajele, am spus că este un mare avantaj pentru că aceste produse sunt făcute în casă, fără colorant alimentar, fără fix de coagulare şi fără conservant şi în execuţia acestor conserve nu intră niciun fel de malaxoare, totul merge manual, se amestecă la cazan cu o spatulă din lemn şi în final se încarcă tot manual. După ce se bagă în bain marine cum făcea bunica, pe masă se pune o pătură şi a doua zi dimineaţa se face igienizarea capacelor, se face o verificare a fiecărui borcan care urmează să fie etichetat, tot manual şi atunci va fi pregătit pentru a fi pus pe tejghea în magazine”. 

Amintim că până în 2013, la nivel de Caraş-Severin au fost atestate 35 de produse, iar la sfârşitul lui 2011 peste 50, după care din cauza documentaţiilor greu de întocmit şi a termenelor scurte, judeţul a rămas fără niciun produs tradiţional atestat cu acte doveditoare şi istoric la zi.

Specialiştii Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin au declarat pentru Radio Reşiţa că, în prezent în judeţ sunt atestate 4 produse tradiţionale, 9 produse montane şi mai multe produse de casă. (Hardy Cvoica)