Primele trei cazuri de West Nile confirmate şi în Caraş-Severin!

Medicii sunt în alertă! Primele trei cazuri de West Nile au fost confirmate şi în Caraş-Severin. Este vorba despre trei femei cu vârsta cuprinsă între 30 şi 81 de ani din Reşiţa, Bozovici şi Caransebeş, ne-a declarat, astăzi, purtătorul de cuvânt al Direcţia de Sănătate Publică, Daniel Botgros.

“Virusul transmis de ţânţari a fost confirmat cu două teste de laborator la cazul din Bozovici şi cu un singur test la cazurile din Reşiţa şi Caransebeş. Aşadar, cazul de la Bozovici este confirmat şi de către DSP, femeia în vârstă de 70 de ani se află sub supraveghere medicală şi tratament. În schimb femeile din Reşiţa(30 de ani) şi Caransebeş(81 de ani) vor trece şi prin alte investigaţii care să confirme sută % prezenţă virusului. Pentru siguranţă, se fac două tipuri de teste. Acest virus poate duce la meningită şi meningo-encefalită şi netratate aceste boli cauzează decesul persoanei infectate mai ales dacă are şi un organism slăbit”, ne-a declarat purtătorul DSP, Daniel Botgros.

Specialiştii menţionează că infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Aproximativ 80% din persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apar febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături şi erupţii cutanate se recomandă vizita la medic. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele peste 60 de ani cu afecţiuni cronice (cancer, diabeţ hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei mai multe măsuri de protecţie: evitarea expunerii la ţânţari, îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi; utilizarea substanţelor repelente de ţanţari; montarea de plase la ferestrele locuinţelor pentru a împiedica pătrunderea ţînţarilor; limitarea deplasărilor în zonele cu multă vegetaţie şi umiditate ridicată (parcuri, păduri, ape stătătoare etc.), asigurarea măsurilor de desecare a bălţilor cu apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor/obiectelor care favorizează acumularea apei şi a gunoiului menajer.

Daiana Roşca

De același autor

Related Articles