Bilanţ al Poliţiei de Frontieră. Contrabanda, aproape, s-a dublat

Marţi la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara s-a desfăşurat şedinţa de “Evaluare a activităţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, pe primul semestru al anului 2018”.

Cu această ocazie, în prezenţa doamnei Eva Georgeta Andreaș, prefect al judeţului Timiş, a domnului Călin Dobra, Președintele Consiliului Județean Timiș şi a reprezentanţilor altor instituţii de cooperare, domnul comisar șef de poliţie Tiberiu Giurea, împuternicit şef al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara a prezentat rezultatele obţinute de structurile subordonate inspectoratului, pe primul semestru al anului în curs.

În primul semestru al anului, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara a urmărit îndeplinirea atribuţiilor conferite de legislaţia în vigoare, atât în ceea ce priveşte optimizarea supravegherii şi controlului la frontieră, cât şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere şi, în special, a migraţiei ilegale.

Activităţile pe linia combaterii infracţionalităţii transfrontaliere în această perioadă s-au desfăşurat conform prevederilor legale, urmărindu-se permanent executarea misiunilor şi acţiunilor specifice la nivelul exigenţelor actuale, în scopul identificării şi contracarării fenomenului infracţional transfrontalier, dar şi a celorlalte activităţi specifice combaterii infracţionalităţii transfrontaliere.

Realizări în domeniul de competență

Date statistice privind traficul de călători şi mijloace de transport în P.T.F.

În semestrul I din anul 2018, valorile traficului de călători înregistrate în punctele de control ale trecerii frontierei de pe raza de competenţă a inspectoratului au fost de 1.979.589 persoane si 726.047 mijloace de transport. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când au tranzitat frontiera 2.011.996 persoane si  720.216 mijloace de transport, în acest an se coonstata o uşoară scădere a valorilor de trafic.

În vederea fluidizării traficului, concomitent cu asigurarea unui control eficient al documentelor de călătorie şi al bunurilor transportate de călători, au fost întreprinse măsuri pentru derularea unui control operativ şi civilizat, fiind dispuse suplimentarea personalului care-şi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi creşterea numărului arterelor de control de pe ambele sensuri de intrare/ieşire din ţară, atunci când situaţia a impus-o.

Proceduri legale întreprinse în punctele de trecere a frontierei

Nu s-a permis ieşirea din ţară unui număr de 314 persoane, în majoritatea cazurilor din cauza lipsei documentelor de călătorie valabile sau deoarece erau expirate.

Nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 350 cetăţeni străini, în special din cauza faptului că aveau nereguli în documentele de călătorie.

Acte ilegale

În primul semestru al anului 2018, au fost constatate la frontieră un număr de 1.739 de ilegale (713 infracţiuni şi 1.026 contravenţii), acestea fiind în scădere cu aproximativ 58,35% față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost înregistrate 4.175 fapte ilegale.

Dintre cele 1.026 măsuri de sancţionare contravenţionale aplicate, au fost aplicate amenzi cu o valoare totală de 3.782.630 lei.

INFRACŢIONALITATEA TRANSFRONTALIERĂ

Contrabanda

În primul semestru din anul 2018, au fost constatate un număr de 51 cazuri de contrabandă, în care au fost implicate 76 persoane, în creștere comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, când au fost înregistrate 32 cazuri în care au fost implicate 40 persoane.

Din infracțiunile de contrabandă constatate, au fost reținute 63.577 pachete de țigarete și 578 litri alcool, bunuri în valoare totală de aproximativ 762.924 lei.

Cele mai multe evenimente au fost înregistrate la sectoarele poliţiei de frontieră  Moldova Veche – 14 cazuri cu 19 persoane implicate, Drobeta Turnu Severin – 9 cazuri cu 21 persoane implicate şi S.T.P.F. Mehedinți – 9 cazuri cu 11 persoane implicate.

Caz semnificativ

În data de 31.03.2018,   poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Moldova Veche – judeţul Caraş-Severin au descoperit într-un autoturism condus de un cetățean român, ascunse în locuri special amenajate, peste 2.400 de pachete cu ţigări de proveninţă Serbia.

Bărbatul, cercetat de către poliţiştii de frontieră pentru infracţiunea de contrabandă, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Traficul cu autovehicule furate

În perioada supusă analizei, 01.01-30.06.2018, au fost depistate 10 vehicule semnalate ca fiind furate, astfel:

– Sectorul Poliţiei de Frontieră Drobeta Turnu Severin – trei cazuri cu trei autoturisme (Opel, BMW, Seat);

– Sectorul Poliţiei de Frontieră Moraviţa – un caz cu o semiremorcă;

-Sectorul Poliţiei de Frontieră Sânnicolau Mare – trei cazuri cu doua ATV-uri, un autoturism și o autoutilitară (Iveco);

– Sectorul Poliţiei de Frontieră Jimbolia – un caz cu un autoturism (Citroen);

– Sectorul Poliţiei de Frontieră Naidaș – un caz cu un autoturism (Audi).

În urma verificǎrilor efectuate s-a constatat cǎ autoturismele au fost conduse de către  cetăţeni români şi sârbi, dar şi de către un cetățean austriac, iar acestea  figureazǎ ca fiind furate din Spania, Austria, Italia, Danemarca și Germania.

Braconajul piscicol

Au fost constatate 30 cazuri de braconaj piscicol, săvârşite de către 55 cetăţeni români și bulgari, comparativ cu anul 2017 în care au fost descoperite 14 cazuri cu 21 persoane.

Astfel au fost confiscate 486,6 kg peşte, patru ambarcaţiuni, un motor de ambarcațiune şi 193 unelte de pescuit, în valoare totală de aproximativ 17.165 lei. Sectorul poliţiei de frontieră unde au fost înregistrate cele mai multe cazuri este SPF Șvinița cu şapte astfel de constatări.

Trafic cu stupefiante

În primul semestru din anul 2018, a fost înregistrat un singur caz de trafic de stupefiante, la S.P.F. Socol, când a fost descoperită cantitatea de 2,658 kg cannabis. De asemenea,  la S.P.F. Moravița,  au fost reținute aproximativ 740 produse psihotrope.

MIGRAŢIE ILEGALĂ

Analizând fenomenul migraționist în funcție de locul săvârșirii faptei, constatăm că ponderea cea mai mare a infracțiunilor de treceri frauduloase au fost săvârșite de migranți ilegali la frontiera cu Republica Serbia. Au fost constatate 47 de cazuri cu 254 de migranți ilegali . Comparativ cu primul semestru din anul 2017, se observă materializarea măsurilor adoptate de instituţia noastră în diminuarea fenomenului migraționist.

Din totalul migranţilor depistați la frontiera cu Serbia, cele mai multe cazuri s-au înregistrat la sectoarele poliţiei de frontieră Oravița, Moravița și Cruceni. Situația migranţilor ilegali depistaţi pe cetățenii se prezintă astfel: Irak, Iran, Siria, Afganistan, Kosovo etc.

Traficul de migranți

În ceea ce privește traficul de migranți în primul semestru al anului 2018 au fost instrumentate  12 cazuri de migratie ilegală în care a fost probată activitatea infracțională a 40 de traficanti de migranţi.

În ceea ce privește măsurile întreprinse în urma continuării cercetărilor și tragerea la răspundere a persoanelor vinovate care au săvârșit infracțiuni de trafic de migranți, procurorii de caz au dispus:

  • 21 măsuri de arest preventiv,
  • 6 măsuri de control judiciar
  • 13 traficanți/facilitatori sunt cercetați în stare de libertate.

Documentara activităţii infracţionale a celor 40 de călăuze/facilitatori a contribuit la descurajarea fenomenului migraţionist, aspect reliefat de trendul descrescător înregistrat în perioada analizată din anul 2018.

Acțiuni în cooperare și rezultate

În semestrul I al anului 2018, în zona de competenţă, s-au desfățurat 1.213 acţiuni cu 1.829 misiuni specifice poliţiei de frontieră, cu structuri ale poliţiei și jandarmeriei, autorităţile vamale, Serviciul pentru Imigrări al Județului Timiș, Garda Financiară, A.R.R., A.J.V.P.S. şi altele.

Pentru eficientizarea activităţilor propunem următoarele măsuri:

  • Continuarea întăririi dispozitivelor de supraveghere a fontierei prin efectuarea de misiuni în sistem integrat cu forţe de cooperare din cadrul M.A.I., în vederea închiderii comunicaţiilor dinspre frontieră către adâncimea teritoriului;
  • Menţinerea mobilităţii dispozitivelor de supraveghere realizate, astfel încât să reacţioneze rapid atunci când sunt depistate timpuriu grupuri de migranţi pe teritoriul statului vecin, în vederea prevenirii intrării frauduloase pe teritoriul naţional;
  • Creşterea calităţii serviciului de control la trecerea frontierei atât asupra persoanelor și documentelor acestora, cât și asupra mijloacelor de transport, a bunurilor și a mărfurilor transportate;
  • Continuarea activităților cu caracter preventiv, în scopul desfășurării unor activități de informare cu personalul care încadrează structurile teritoriale, îmbunătățirea modalității de transmitere a informărilor ce vizează situațiile în care polițiștii de frontieră dau dovadă de integritate în realizarea atribuțiilor profesionale, fiind avute în vedere atât cazurile de rezistență la corupție fără finalitate, din punct de vedere juridic, cât și cazurile care au dus la instrumentarea unor infracțiuni de corupție;
  • Îmbunătățirea nivelului de pregătire și profesionalizarea poliţiştilor de frontiera în descoperirea falsurilor în documente de călătorie și vize, în descoperirea autoturismelor furate precum și eficientizarea activităților conductorilor câini de serviciu specializați în detectare persoane / droguri / produse din tutun / arme, explozivi, muniție și substanțe periculoase.
  • Realizarea unei colaborări eficiente cu autorităţile de frontieră din statele vecine și eficientizarea misiunilor comune de patrulare în echipe mixte.

Cele mai citite

Related Articles