[FOTO-AUDIO] Avancronică la „Secretul fericirii la Reșița”-filă de jurnal!

250

Motto: „Succesul înseamnă să obții ceea ce-ți dorești. Fericirea înseamnă să-ți dorești ceea ce obții.” Dale Carnegie

Despre fericire vorbim din ce în ce mai puțin, căutând poate prea mult ceea ce ne poate scuza sau anula dreptul la această bucurie, speranță sau replică la tristețe…
Adesea, Reșița este descrisă ca o Cetate de foc ce nu-și mai permite “fumuri de fericire”… și , iată că Teatrul de Vest găsește o replică la toate incertitudinile fiecăruia dintre noi, încă odată cultura ne eliberează de frustările provinciale, de angoasa zilelor gri.

Regizorul Ștefan Iordănescu, împreună cu Mihaela Mihailov, Mădălina Ghițescu și scenografa Dorotheea Iordănescu, într-un mod inedit pun  în scenă„Secretul fericirii la Reșița”, un proiect teatral unic pentru teatrul reșițean.

Managerul Florin Ionescu împreună cu actorii din distribuție Camelia Ghinea, Ana Maria Cizler, Andrada Samoilă, Marius Tudor și Dan Mirea propun spectatorilor această temă.
Protagoniștii viitorului spectacol, a cărui primă filă de jurnal o scriem astăzi, o avancronică la „Secretul fericirii la Reșița”, actorii, ne-au mărturisit că acceptă provocarea cu mare plăcere, iar realizatorii proiectului sunt extrem de optimiști.

„Drumul spre fericire presupune trei secrete: hotărâre, efort şi timp”

Ștefan Iordănescu este omul provocărilor și al realizărilor, a cărui activitate este una extrem de complexă și, iată că deslușește în municipiul de pe Bârzava un inedit mod de-a afla „Secretul fericirii la Reșița”, afirmând în exclusivitate pentru Radio România Reșița:

„E un spectacol care ține foarte mult de ei și presupune o zonă de studiu și de experiment în faza lui de creație, de producție și atunci când va fi gata , va fi un spectacol normal , în care actorii sunt mult mai implicați ca de obicei, ei au un cuvânt important de spus în ceea ce privește construcția dramatică a textului, sunt zone ce le aparțin lor aproape în totalitate, ne bazăm pe experiențele lor. În spectacol vor fi bucăți în care personalitatea lor e puternic pusă în valoare . Dramaturgul Mihaela Mihailov are misiunea de a trece pe curat toate semnalele pe care le primim din toate părțile orașului. Am făcut un research destul de puternic și serios cu oameni, fapte, locuri, întâmplări de aici din Reșița și din înprejurimi și rezultatul vrem să fie o radiografie, o imagine miraculoasă a ceea ce înțelegem noi din fenomenul acesta care se numește Reșița.Textul este bazat pe un articol de ziar , care probabil o să fie și finalul spectacolului ,un interviu cu domnul Ioan Adamek care explică de ce sau cum se poate găsi fericirea aici, la Reșița”.

I-am surprins pe actori și regizor împreună cu Mădălina Ghițescu construind articulație cu articulație, spectacolul.

Mădălina Ghițescu ne-a mărturisit:

„Lucrăm la partea de mișcare, este cumva un sistem mai filmic, dar acest tip de teatru film e mai greu de făcut, pentru că trebuie să fii încărcat chiar din mijlocul acțiunii. Este ca o pastilă esență.Aducem problemele reșițenilor în față, pe care le-am văzut , dar pe care nu cred că le trăiesc doar reșițenii, ci foarte mulți români.Vrem să aducem și o nuanță de umor, cumva ne-am plictisit cu toții de ceea ce trăim în fiecare zi și atunci aducem totul într-o altă nuanță, să vedem lucrurile și altfel. Reșița pentru mine este cel mai înțelegător oraș în care am fost , în sensul în care oamenii au problemele lor și totuși își găsesc timp să vorbească cu tine despre lucruri misterioase, despre lucruri frumoase care s-au întâmplat în acest oraș și asta mi se pare extraordinar că încă în Reșița oamenii mai au timp să se oprească pentru o secundă”.

„Secretul fericirii la Resita” este spectacolul ce va avea Premiera în jurul datei de 15 iunie și este inedit pentru municipiul de pe Bârzava.

Epilog: „Drumul spre fericire presupune trei secrete: hotărâre, efort şi timp”. Dalai Lama

Anca Bica Bălălău