Ziua Pământului marcată de Grupul Ecologic de Colaborare Nera

111

Grupul Ecologic de Colaborare Nera a marcat Ziua Pământului prin demararea programului de voluntariat MAREA HOINĂREALĂ 2018.

Evenimentul a avut loc în zona Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, pe teritoriul comunei Sasca Montană şi a inclus:
-Monitorizarea alternativă a mediului la halda de deşeuri miniere aparţinând fostei exploatări de minereu cupru din Sasca Montană.
-Campanie de informarea populaţiei şi grupurilor de turişiti despre principalele reguli de protecţie a naturii care trebuie respectate în zonele de protecţie integrală din parc.
-Promovarea, prin publicaţii şi mesaje verbale, a principalelor atracţii turistice de pe traseul principal al rezervaţiei naturale Cheile Şuşarei şi din localitatea Sasca Montană.

La eveniment au participat elevi şi profesori de la Liceul Tehnologic CLISURA DUNĂRII Moldova Nouă, Liceului MATHIAS HAMMER Anina şi Asociaţia DELIBLATICA din Serbia care activează în cadrul centrul de voluntariat al GEC Nera.

Promovarea în spaţiul public a valorilor patrimoniului natural ale Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, precum şi a barierelor în calea dezvoltării turismului local, aşa cum este poluarea cu deşeuri miniere ce provine de la hada din localitate, este o acţiune lăudabilă a GEC Nera. Din păcate nu putem valorica la adevărata sa valoare potenţialul turistic al zonei, atât din cauza poluării dar mai ales din cauza drumurilor de acces spre Sasca Montană care au devenit un adevărat coşmar pentru şoferi. Bat des drumurile Reşiţei şi pe la Bucureşti şi mă rog de cei cu responsabilităţi directe să ne ajute să rezolvăm aceste probleme însă nimeni nu aude şi nu vede. Investitorilor în turism din Sasca Montană a început să le meargă rău. Probabil unii vor pleca“, a spus Ion Poplicean, primarul Comunei Sasca Montană prezent la eveniment.

Din păcate problemele Comunei Sasca Montană, în materie de dezvoltare durabilă, sunt comune multor localităţi montane din sudul Banatului care sunt plasate în aria parcurilor naţionale şi naturale din această zonă a României.

(Ada Botezan)