De Paşti, medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa au muncit la foc continuu! Aproape 350 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, doar în ultimele două zile. Cu ce fel de probleme s-au prezentat oamenii la spital ne explică purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Adina Miloş.

„La spital au venit pacienţi cu patologie cronică, acutizaţi, cu probleme respiratorii şi digestive. În cazul în care aveţi probleme de sănătate sunaţi la 112 sau prezentaţi-vă la unitatea de primiri urgenţe din cadrul spitalului, unde echipa de medici este pregătită să facă faţă tuturor solicitărilor. Stocul de medicamente şi cel de materiale sanitare fiind suficient pentru acordarea primului ajutor. Ţinând cont că sărbătorile pascale nu s-au încheiat, sfatul nostru este să nu se facă excese în ceea ce priveşte alimentaţia şi băuturile alcoolice”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului Adina Miloş.

Preparatele de Paşte, combinate cu ţuică şi vin, urmate de cozonac şi prăjituri sunt o adevarată bombă calorică. Chiar şi pentru cei cu antrenament. Astfel, bucatele trebuie consumate pe gustate, cu o pauză de cel puţin trei ore între mese, ne reamintesc medicii nutritionişti.

În plus aceştia ne sfătuiesc ca în următoarea perioadă să alternăm alimentele care dau un plus de energie cu alimente mai simple. Ideal ar fi ca zaharul să fie înlocuit cu mierea, ceaiul negru cu infuzia din plante, ouăle şi brânzeturile grase cu brânză de soia.

Fructele nu trebuie să lipsească în această perioadă, ele ar trebui să încheie orice masă, înlocuind dulciurile care pot fi mâncate la ora 16,00, nu neapărat la sfârşitul prânzului. Cu moderaţie trebuie consumate şi băuturile alcoolice, cu mare atenţie şi în funcţie de toleranţa fiecăruia, astfel încât să nu se depăşească limita şi să se ajungă din nou la spital.

Important ar fi ca după fiecare masă copioasă să facem o plimbare în aer liber, dacă vremea ne permite!

Daiana Roşca