Până ieri la mop… de astăzi în blocul operator! Chirurgii sunt nevoiţi să opereze cu foste infirmiere!

Chirurgii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa s-au săturat să tacă! Aceştia scot în evidenţă o altă problemă gravă care poate pune viaţa pacienţilor în pericol: lipsa asistentelor cu experienţă!

Aceasta este doar una dinte cele mai importante probleme cu care se confruntă acum chirurgii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa. În timp ce personalul calificat, cu vechime în această meserie a plecat în străinătate, chirurgii sunt nevoiţi să lucreze cu asistenţi începători, explică fostul director medical al spitalului, chirurgul Jaro Marsalic.

Majoritatea asitenţilor bine calificaţi au plecat în străinătate şi au rămas începătorii. Ori să intre noaptea în sală, într-o operaţie de urgenţă un singur medic cu un asistent începător…de multe ori este un chin şi un calvar plus că este riscant şi pentru pacient”, a precizat Jaro Marsalic.

Mai mult decât atât, infirmierele care până ieri făceau curăţenie şi îngrijeau bolnavii, au devenit asistente în blocul operator ne-o confirmă chiar şeful secţiei Gavril Soran.

” Ne-am trezit… băieţi de mâine operaţi cu 4 îngrijitoare de curăţenie. Vă daţi seama cu ce experienţă? A fost la mop până ieri, dar de mâine operezi!Deci nu se poate…asta este la blocul operator! Pe secţie avem aici, uite de exemplu Stana, până ieri a dat cu mopul, de mâine face vizita împreună cu noi. Iar acest dezastru din şcoală, din spital, din blocul operator se îndreaptă împotriva bolnavilor ceea ce nu e corect, ca atunci când un om e la greu în viaţă, vine aici şi se confruntă cu problemele de sistem. Nu ar trebui să existe aşa ceva”, a concluzionat renumitul chirurg Gavril Soran.

Din această cauza linia a doua de gardă chirurgie nu ar trebui desfiinţătă! Un singur chirurg cu un asistent începător nu pot rezolva un caz grav, explică medicul chirurg Adrian Câra.

“Vreau să vă întreb pe dumneavoastră şi pe ascultătorii dumneavoastră, vi se pare normal ca în urma unui accident care se petrece noaptea la ora 2-3 bolnavul să ajungă la spital de exemplu cu o ruptură de splină, sau cu o ruptură de ficat, sau cu un traumatism abdominal, care clar pun viaţa bolnavului în pericol şi să necesite o intervenţie chirurgicală de urgenţă efectuată de un singur chirurg cu un asistent începător? Vă daţi seama ce se poate întâmpla? Dacă asta e calitatea actului medical spre care tinde conducerea spitalului şi a Consiliului Judeţean, dacă ia această decizie de desfiinţare a gărzii a doua, populaţia să ştie cât le pasă acestora de ei şi de familiile lor “, a precizat cu fermitate chirurgul Adrian Câra.

Pentru siguranţa pacienţilor care ajung la Spitalul Judeţean din Reşiţa chirurgii luptă în continuare, ca să nu fie desfinţată linia a doua de gardă pentru chirurgie.

Chirurgia este astăzi o stiinţă vastă. Actul chirurgical din sala de operaţii este numai o mică parte din ansamblul complex care acţionează pentru vindecarea şi redarea bolnavului familiei şi societătii. Chirurgul nu mai poate să acţioneze singur în vederea obţinerii succesului aşteptat. El are nevoie de un număr mai mare de ajutoare. Este vorba de o muncă în echipă. Chirurgul de azi trebuie să se preocupe şi de profilaxia afecţiunilor chirurgicale dar şi de evitarea complicaţiilor acestora, într-un timp scurt. Pentru actul operator este nevoie de o echipa amplă, în care rolul asistentei medicale este deosebit de important, se arată în manualele de medicină!

În urgenţele chirurgicale, deseori, evolutia bolii se hotărăşte în cateva minute, de felul cum echipa operatorie, din care face parte si asistenta medicala, reuşeşte să rezolve problemele de tactică şi tehnica operatorie.

În urgentele chirurgicale, rolul asistenţei medicale de la blocul operator devine unul capital. Este vorba despre acele urgenţe chirurgicale de grad zero în care timpul devine dimensiunea esenţială în buna desfăşurare a actului operator şi în reuşita lui. În astfel de momente, experienţa acumulată, cunoştinţele teoretice şi practice permit personalului mediu de la blocul operator să facă posibiă începerea intervenţiei chirurgicale în bune condiţii prin pregătirea adecvată şi în cel mai scurt timp a acelui instrumentar de care este nevoie pentru o anume intervenţie chirurgicală. Aceasta presupune nu numai cunoaşterea instrumentarului, cât şi cunoştinţe de tehnica operatorie!

Dar dacă asitentele sunt la început, cum o să se descurce un singur chirurg cu experienţă, care practic nu mai are niciun ajutor, cu un caz greu? Aceasta este întrebarea care zace acum în mintea fiecărui pacient!

Daiana Rosca

2 COMENTARII

  1. Off sa nascut careva medic sau asistent??!!!oare un rezident nu a fost invatat de asistent sau experienta dv la inceput a fost de nota 10 ????!! rusine sa va fie uneori asistenii fie incepatari fie de la matura cred ca au responsabilitatii si basca va faceti treaba cu ei nu apreciati nu cred ca din cauza lor uneori dati gres nu acuzati pe nedrept ca unii incepatori sau infirmiere sunt alaturi de voi si depun suflet si chiar sunt destepti ..

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles