Serghei Alexandrovici Esenin a plecat în Ceruri acum 93 de ani, pe 27 decembrie 1925.

În scurta sa viață, 30 de ani, Esenin a fost Îngerul Blond al poeziei ruse, un amestec de frumoasă nebunie și geniu artistic, un suflu care este simțit și astăzi prin forța mesajului său poetic. A văzut lumina zilei într-o familie modestă de țărani ruși, începând să scrie poezii la vârsta de 9 ani, devenind astfel copilul minune al literarturii ruse.

„Poartă-n ochi seninul. Poartă noaptea-n păr.Nu i-am spus iubitei nici un adevăr.
M-a-ntrebat: „Afară viscolu-i buimac?Să-ncălzesc căminul, patul să ţi-l fac?”
Am răspuns iubitei: „Azi, prin vânt şi ger,Cineva flori albe leapădă din cer.
Poţi aşterne patul şi sufla-n cămin,Eu şi fără tine sunt de viscol plin.”

Nonconformist, Serghei Esenin nu s-a supus niciunei rigori, nici măcar celei bolșevice, pe care la început o susținuse. A fost căsătorit de 5 ori și a trăit o scurtă și ieșită din tipare iubire cu la fel de nonconformista dansatoare americană, Isadora Duncan.

Căsnicia cu Isadora Duncan a durat doar o scurtă perioadă și, în mai 1923, s-a întors la Moscova. Aici,a avut o relație cu actrița Augusta Miklașevskaia și se crede că s-ar fi căsătorit cu ea printr-o ceremonie civilă de îndată ce a obținut divorțul de Isadora Duncan.
Relația lui Esenin cu Galina Benislavskaia s-a sfârșit tragic: la un an după moartea lui,27 decembrie 1925, ea s-a sinucis la mormântul acestuia.

Ultimii doi ani din viața lui Esenin au fost plini de rătăciri constante și comportament de alcoolic, dar a continuat să scrie opere poetice de calitate.

În primăvara lui 1925, un Serghei Esenin foarte aerian o cunoaște și se căsătorește cu a cincea soție, Sofia Andreievna Tolstaia, o nepoată a scriitorului Lev Tolstoi. Ea a încercat să îl ajute, dar Esenin a suferit o criză mentală și a fost spitalizat vreme de o lună. Cu două zile înaintea externării de Crăciun, și-a tăiat venele de la mână și a scris un poem de adio, cu propriul sânge, după care s-a spânzurat de țevile de la încălzire de pe tavanul unei camere a hotelului „Anglia” din Sankt Petersburg.

Serghei Alexandrovici Esenin a fost și rămâne poetul fără vârstă, un Hamlet tragic care, deși ar mai fi avut multe de scris, multe de făcut a plecat acum  93 de ani, la vârsta de doar 30 de ani, la granițele de la care nici un om, bun sau rău nu se mai întoarce.

Anca Bica Bălălău

Sursa: Wikipedia