Ascultă Radio România Reșița Live

POMANA PORCULUI – o tradiție de 4 ani pe Valea Cernei!

Tradiția tăierii porcului în Ajunul Crăciunului pe Valea Cernei s-a păstrat și în acest an pe esplanada Hotelului Roman din stațiunea Băile Herculane, unde astăzi s-au adunat numeroși turiști din țară, dar și români veniți  din alte colțuri ale Europei pentru a vedea la fața locului cum se face POMANA PORCULUI în Banat, manifestarea ajungând la cea de-a IV-a sa ediție!

POMANA PORCULUI – o tradiție de 4 ani pe Valea Cernei!

Articol editat de Smadu Paul-Sever, 24 decembrie 2017, 19:57

Acțiunea a fost inițiată în urmă cu patru ani de proprietarul Hotelului Roman – Petru Toma tocmai pentru păstrarea acestei tradiții, dar și pentru ca turiștii din alte zone ale țării să cunoască obiceiurile acestor locuri! Dealtfel, sunt turiști care participă încă de la primele ediții la acest eveniment, programându-și sejurul astfel încât să fie prezenți la această manifestare pe Valea Cernei, continuând să petreacă aici atât sărbătoarea Crăciunului, cât și noaptea de Revelion!

Deorece condițiile nu permit sacrificarea porcului pe esplanadă, animalul a fost adus tăiat, iar etapele următoare s-au desfășurat sub privirile celor interesați, unii turiști chiar implicându-se în activitățile specifice pregătirii porcului pentru tranșare! După ce animalul a fost pârlit și spălat, șoriciul s-a aflat la mare căutare, mai les că era servit proaspăt, direct de la sursă! Până la pregătirea propriu-zisă a pomanei, cei preznți au servit din produsele deja preparate, de la jumări și slăninuță, la caltaboși, cârnați și alte bucate, udate cu vin fiert și răchie fiartă cu nucă și piper! În acest timp, porcul – agățat încă în cârlige – a fost tranșat, iar cele mai bune părți au ajuns în ceaunul pregătit pentru fierbere! Cum doritorii să guste din delicioasa pomană a porcului au fost mulți, ceaunul s-a dovedit destul de mic, astfel că totul a fost repede porționat și consumat! Și pentru ca atmosfera de sărbătoare să fie completă, pe toată durata evenimentului au răsunat colinde specifice Crăciunului!

„Ne bucurăm că avem turiști care participă pentru a patra oară la această frumoasă tradiție! În afara bucatelor tradiționale pregătite, evenimentul cuprinde și un frumos concert de colinde!  În zilele anterioare – pentru că știam că vor coborî turiștii și va trebui să-i servim la prima oră – porcul pe care îl vedeți în curs de pregătire va fi servit sub formă de fripturi la grătar, iar preparatele tradiționale sunt realizate de bucătarii noștri, care sunt bucătari deosebiți!  Cu siguranță aceasta va deveni o manifestare de tradiție și totodată încercăm să-i dăm noi valențe în anii care vor veni! Le doresc tuturor ascultătorilor dumneavoastră sărbători fericite și un 2018 cât mai bun!”, ne-a declarat Petru Toma – inițiatorul acestui eveniment.

„Mă simt foarte bine, este excelent aici! În fiecare an face domnul Toma o tradiție care în alte părți nu se mai întâlnește! Se cam pierd tradițiile în țara noastră și e păcat! Am mai fost și la edițiile trecute, iar atmosfera în acest an este foarte plăcută, recomand tuturor să vină în fiecare an la tăierea porcului! E o atmosferă de vis!”, ne mărturisește un turist din București. „Am fost și anul trecut, am revenit în acest an, proprietarii acestui hotel se ocupă de atmosferă, să ne simțim bine, să trăim sărbătoarea! Până la urmă, sărbătoarea Crăciunului e importantă! Chiar asta ne-am dorit, de asta am revenit, sunt puțini care oferă această sărbătoare! Este miracolul Nașterii Domnului, dar este și animalul acesta și pentru asta am venit, să trăim acest moment minunat! Nu am mai întâlnit așa ceva în alte locuri din țară, ni se pare un miracol!”, ne-a declarat o turistă din Capitală. „Este o atmosferă absolut românească, absolut tradițională, ne bucurăm că sunem în al doilea an aici, venim de departe, de la Viena și știți că românii plecați departe trăiesc altfel, suntem un pic mai emoționați, mai încântați de tradiția și mai ales de natura noastră românească și munții ne spun totul!  NU știu dacă arată altfel porcul românesc de cel vienez, dar are gustul altfel! Asta e tradiția românească și o respectăm și ne bucurăm în fiecare an! Sărbători fericite tuturor românilor și mult spor în tot ce ăși doresc!”, ne-a declarat o turistă româncă stabilită în Austria.

Paul-Sever SMADU

Proiectul viitorului spital oncologic de la Reșița avansează. Lucrările de pregătire a terenului sunt în plină desfășurare la fostul Institut de Proiectări
Actualitate luni, 22 decembrie 2025, 20:22

Proiectul viitorului spital oncologic de la Reșița avansează. Lucrările de pregătire a terenului sunt în plină desfășurare la fostul Institut de Proiectări

Proiectul mult așteptat al spitalului oncologic de la Reşița face paşi concreți. Clădirea în care îşi va desfăşura unitatea medicală...

Proiectul viitorului spital oncologic de la Reșița avansează. Lucrările de pregătire a terenului sunt în plină desfășurare la fostul Institut de Proiectări
Colinde și generozitate: Oravița răspunde apelului umanitar în cadrul campaniei „Muzică pentru Viață”
Actualitate luni, 22 decembrie 2025, 19:41

Colinde și generozitate: Oravița răspunde apelului umanitar în cadrul campaniei „Muzică pentru Viață”

Corul profesorilor „Magistrii” de la Liceul Teoretic General Dragalina din Oraviţa a venit la căsuța de sticlă din centrul Reşiţei pentru a...

Colinde și generozitate: Oravița răspunde apelului umanitar în cadrul campaniei „Muzică pentru Viață”
Transportul public din Reşiţa, pe un trend ascendent: mai mulți călători, cheltuieli mai mici
Actualitate luni, 22 decembrie 2025, 15:33

Transportul public din Reşiţa, pe un trend ascendent: mai mulți călători, cheltuieli mai mici

Transportul public din Reșița este pe un trend ascendent cu peste 4 milioane de călători și costuri mai mici după reintroducerea tramvaiului....

Transportul public din Reşiţa, pe un trend ascendent: mai mulți călători, cheltuieli mai mici
Revitalizarea malurilor râului Cerna la Băile Venera: proiect verde cu implicarea comunității
Actualitate luni, 22 decembrie 2025, 14:05

Revitalizarea malurilor râului Cerna la Băile Venera: proiect verde cu implicarea comunității

Proiectul de revitalizare a malurilor râului Cerna, în zona Băile Venera din Băile Herculane, a intrat într-o etapă esențială. În prezent, o...

Revitalizarea malurilor râului Cerna la Băile Venera: proiect verde cu implicarea comunității
Actualitate luni, 22 decembrie 2025, 14:01

Pasajul Solventul din Timișoara, deschis circulației în regim de șantier

Primarul Dominic Fritz a anunțat deschiderea circulației prin Pasajul Solventul Timișoara, un proiect strategic care conectează cartierele...

Pasajul Solventul din Timișoara, deschis circulației în regim de șantier
Actualitate luni, 22 decembrie 2025, 13:53

Primăria Timișoara avansează cu proiectul de reabilitare a Liceului Tehnologic Electrotimiș

Primăria Timișoara avansează cu proiectul de reabilitare și modernizare a Liceului Tehnologic Electrotimiș, corpul C1, un proiect strategic care...

Primăria Timișoara avansează cu proiectul de reabilitare a Liceului Tehnologic Electrotimiș
Actualitate luni, 22 decembrie 2025, 13:11

Ceremonie la fosta Unitate de Rachete din Reșița. Memoria eroilor nu trebuie uitată!

Ziua Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii a fost marcată luni, 22 decembrie la Reşiţa pe platoul fostei Unităţi de Rachete...

Ceremonie la fosta Unitate de Rachete din Reșița. Memoria eroilor nu trebuie uitată!
Actualitate luni, 22 decembrie 2025, 07:34

Reabilitare peisagistică în cartierul Nord din Caransebeș: un proiect verde de 43 milioane lei

Primarul Borcean Felix a semnat unul dintre cele mai mari contracte de finanțare din istoria Caransebeșului, în valoare de 43 de milioane de lei,...

Reabilitare peisagistică în cartierul Nord din Caransebeș: un proiect verde de 43 milioane lei