Ascultă Radio România Reșița Live

POMANA PORCULUI – o tradiție de 4 ani pe Valea Cernei!

Tradiția tăierii porcului în Ajunul Crăciunului pe Valea Cernei s-a păstrat și în acest an pe esplanada Hotelului Roman din stațiunea Băile Herculane, unde astăzi s-au adunat numeroși turiști din țară, dar și români veniți  din alte colțuri ale Europei pentru a vedea la fața locului cum se face POMANA PORCULUI în Banat, manifestarea ajungând la cea de-a IV-a sa ediție!

POMANA PORCULUI – o tradiție de 4 ani pe Valea Cernei!

Articol editat de Smadu Paul-Sever, 24 decembrie 2017, 19:57

Acțiunea a fost inițiată în urmă cu patru ani de proprietarul Hotelului Roman – Petru Toma tocmai pentru păstrarea acestei tradiții, dar și pentru ca turiștii din alte zone ale țării să cunoască obiceiurile acestor locuri! Dealtfel, sunt turiști care participă încă de la primele ediții la acest eveniment, programându-și sejurul astfel încât să fie prezenți la această manifestare pe Valea Cernei, continuând să petreacă aici atât sărbătoarea Crăciunului, cât și noaptea de Revelion!

Deorece condițiile nu permit sacrificarea porcului pe esplanadă, animalul a fost adus tăiat, iar etapele următoare s-au desfășurat sub privirile celor interesați, unii turiști chiar implicându-se în activitățile specifice pregătirii porcului pentru tranșare! După ce animalul a fost pârlit și spălat, șoriciul s-a aflat la mare căutare, mai les că era servit proaspăt, direct de la sursă! Până la pregătirea propriu-zisă a pomanei, cei preznți au servit din produsele deja preparate, de la jumări și slăninuță, la caltaboși, cârnați și alte bucate, udate cu vin fiert și răchie fiartă cu nucă și piper! În acest timp, porcul – agățat încă în cârlige – a fost tranșat, iar cele mai bune părți au ajuns în ceaunul pregătit pentru fierbere! Cum doritorii să guste din delicioasa pomană a porcului au fost mulți, ceaunul s-a dovedit destul de mic, astfel că totul a fost repede porționat și consumat! Și pentru ca atmosfera de sărbătoare să fie completă, pe toată durata evenimentului au răsunat colinde specifice Crăciunului!

„Ne bucurăm că avem turiști care participă pentru a patra oară la această frumoasă tradiție! În afara bucatelor tradiționale pregătite, evenimentul cuprinde și un frumos concert de colinde!  În zilele anterioare – pentru că știam că vor coborî turiștii și va trebui să-i servim la prima oră – porcul pe care îl vedeți în curs de pregătire va fi servit sub formă de fripturi la grătar, iar preparatele tradiționale sunt realizate de bucătarii noștri, care sunt bucătari deosebiți!  Cu siguranță aceasta va deveni o manifestare de tradiție și totodată încercăm să-i dăm noi valențe în anii care vor veni! Le doresc tuturor ascultătorilor dumneavoastră sărbători fericite și un 2018 cât mai bun!”, ne-a declarat Petru Toma – inițiatorul acestui eveniment.

„Mă simt foarte bine, este excelent aici! În fiecare an face domnul Toma o tradiție care în alte părți nu se mai întâlnește! Se cam pierd tradițiile în țara noastră și e păcat! Am mai fost și la edițiile trecute, iar atmosfera în acest an este foarte plăcută, recomand tuturor să vină în fiecare an la tăierea porcului! E o atmosferă de vis!”, ne mărturisește un turist din București. „Am fost și anul trecut, am revenit în acest an, proprietarii acestui hotel se ocupă de atmosferă, să ne simțim bine, să trăim sărbătoarea! Până la urmă, sărbătoarea Crăciunului e importantă! Chiar asta ne-am dorit, de asta am revenit, sunt puțini care oferă această sărbătoare! Este miracolul Nașterii Domnului, dar este și animalul acesta și pentru asta am venit, să trăim acest moment minunat! Nu am mai întâlnit așa ceva în alte locuri din țară, ni se pare un miracol!”, ne-a declarat o turistă din Capitală. „Este o atmosferă absolut românească, absolut tradițională, ne bucurăm că sunem în al doilea an aici, venim de departe, de la Viena și știți că românii plecați departe trăiesc altfel, suntem un pic mai emoționați, mai încântați de tradiția și mai ales de natura noastră românească și munții ne spun totul!  NU știu dacă arată altfel porcul românesc de cel vienez, dar are gustul altfel! Asta e tradiția românească și o respectăm și ne bucurăm în fiecare an! Sărbători fericite tuturor românilor și mult spor în tot ce ăși doresc!”, ne-a declarat o turistă româncă stabilită în Austria.

Paul-Sever SMADU

Lucrările la Campusul Dual Integrat „Banatul Montan” din Reșița avansează
Actualitate vineri, 17 octombrie 2025, 15:52

Lucrările la Campusul Dual Integrat „Banatul Montan” din Reșița avansează

Lucrările la Campusul Dual Integrat „Banatul Montan” din Reșița intră într-o nouă etapă de dezvoltare. Primarul municipiului, Ioan Popa, a...

Lucrările la Campusul Dual Integrat „Banatul Montan” din Reșița avansează
PneumoClinics TM 2025: Peste 200 de medici participă la conferința dedicată patologiilor pulmonare de la Timişoara
Actualitate vineri, 17 octombrie 2025, 15:50

PneumoClinics TM 2025: Peste 200 de medici participă la conferința dedicată patologiilor pulmonare de la Timişoara

La Timișoara are loc, în aceste zile, cea de-a treia ediție a școlii PneumoClinics TM 2025, Respirând excelența, un eveniment regional de...

PneumoClinics TM 2025: Peste 200 de medici participă la conferința dedicată patologiilor pulmonare de la Timişoara
Cele două centre de colectare prin aport voluntar de la Reșița vor funcționa abia în 2026
Actualitate vineri, 17 octombrie 2025, 10:56

Cele două centre de colectare prin aport voluntar de la Reșița vor funcționa abia în 2026

În Reșița se lucrează la amenajarea a două centre de colectare prin aport voluntar. Acestea sunt menite să ofere cetățenilor posibilitatea de...

Cele două centre de colectare prin aport voluntar de la Reșița vor funcționa abia în 2026
Restricţii temporare la lemnul de foc pe raza Ocolului Silvic Berzasca
Actualitate vineri, 17 octombrie 2025, 10:45

Restricţii temporare la lemnul de foc pe raza Ocolului Silvic Berzasca

Dintre Ocoalele Silvice aflate în subordinea Direcţiei Silvice Caraş-Severin, aproape toate pot furniza lemn de foc populaţiei pentru sezonul...

Restricţii temporare la lemnul de foc pe raza Ocolului Silvic Berzasca
Actualitate vineri, 17 octombrie 2025, 10:28

Sistemul de Gospodărire a Apelor intervine pe râurile din Caraș-Severin

Sistemul de Gospodărire a Apelor intervine pe râurile din Caraș-Severin. Lucrările hidrotehnice continuă și în acest an, printr-un program...

Sistemul de Gospodărire a Apelor intervine pe râurile din Caraș-Severin
Actualitate vineri, 17 octombrie 2025, 10:15

Avertisment pentru turiști: activitățile fără aviz sunt interzise în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița

Administrația Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița atrage atenția publicului că orice activitate desfășurată fără aviz prealabil pe...

Avertisment pentru turiști: activitățile fără aviz sunt interzise în Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița
Actualitate vineri, 17 octombrie 2025, 10:08

Licitație pentru locurile de parcare de reședință vacante în Reșița

Licitație pentru locurile de parcare de reședință vacante în Reșița Direcția pentru Administrarea Domeniului Public și Privat anunță...

Licitație pentru locurile de parcare de reședință vacante în Reșița
Actualitate vineri, 17 octombrie 2025, 06:52

Tragedie la Timișoara: un tânăr de 26 de ani s-a autoincendiat pe bulevardul Victor Babeș

O scenă șocantă s-a petrecut joi seara, 16 octombrie 2025, în jurul orei 21:40, pe bulevardul Victor Babeș din Timișoara. Polițiștii Secției...

Tragedie la Timișoara: un tânăr de 26 de ani s-a autoincendiat pe bulevardul Victor Babeș