Câte generații nu au crescut cu faimosul omuleț al fondatorului şcolii româneşti moderne de desene animate,Ion Popescu Gopo, încât astăzi ne întrebăm retoric dacă creatorul și creația sa artistică nu sunt unul și același aluat?

Ion Popescu-Gopo s-a născut la data de 1 mai 1923 în orașul București. Gopo a debutat în presă în anul 1939 publicând caricaturi, la fel ca și pionierii animației românești Aurel Petrescu și Marin Iorda. Pseudonimul său de Gopo provine de la numele de familie ale părinților săi, numele de fată al mamei sale, Gorenco, și numele tatălui, Popescu. A studiat la Academia de Arte din București, pe care nu a absolvit-o. A urmat în schimb la Moscova un curs de animație pe care l-a absolvit.

Când am văzut că nu pot să egalez perfecțiunea lui tehnică, am început să fac filme anti-Disney

În animație a debutat în anul 1949, alături de tatăl său și Matty Aslan, cu scurt-metrajul de animație Punguța cu doi bani. Din anul 1950 a  început să  lucreze la Studioul cinematografic București, în cadrul secției de animație.

„Când am văzut că nu pot să egalez perfecțiunea lui tehnică, am început să fac filme anti-Disney. Deci, frumusețe-nu, culoare-nu, gingășie-nu. Singurul domeniu în care puteam să-l atac era subiectul”, mărturisea marele cineast, Ion Popescu-Gopo.

Ion Popescu-Gopo a fost artist plastic român, creatorul a nenumărate filme de desen animat în care personajul principal era „omulețul lui Gopo”, o creație proprie care l-a făcut celebru și i-a adus câteva premii naționale și internaționale, actor, editor de film, scenarist și regizor de film.

Acum,  la 60 de ani de când a primit premiul Palme d’Or pentru filmul Scurtă istorie, în 1957 și la 28 de ani de la săvârșirea dintre noi a lui Ion Popescu Gopo, se cuvine să facem o reverență amândurora, cu nostalgia copilărească a simplității .

În animație a debutat în anul 1949, alături de tatăl său și Matty Aslan, cu scurt-metrajul de animație Punguța cu doi bani. Din anul 1950 a  început să  lucreze la Studioul cinematografic București, în cadrul secției de animație.

Gopo s-a impus, prin creațiile sale artistice, ca o mare personalitate a cinematografiei românești. A creat simplist si cu mijloace modeste desene animate care au cucerit generaţii de copii, a ecranizat original basmul Harap Alb al lui Ion Creangă și a lăsat un testament artistic care îmbogățește patrimoniul cultural românesc.

„Diavolul binefăcător al acestui nobil univers delicat și tonic, intercalat în forfota timpului și a existenței agitate, se cheamă cu numele pământesc de GOPO, celebru și căutat împrejurul planetei. Filmele acestui român, cu nume derivat din Popescu, a ridicat Popeștii noștri, luați până mai deunăzi în răspăr, până la prestigiul mondial. America îi cere Buftei filmele lui, pe nevăzute”, îl mărturisea poetul Tudor Arghezi.

Marele cineast român a murit la data de 29 noiembrie 1989 în urma unui infarct. Moartea sa a însemnat și sfârșitul animației românești clasice.

În memoria  lui, din anul 2007 ,Gala premiilor din cinematografia românească se numeşte Ion Popescu-Gopo.

Premiile Gopo reprezintă premii cinematografice românești oferite de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc. Anual, sunt recompensate cele mai importante realizări cinematografice naționale din cursul anului precedent.

Anca Bica Bălălău