Biled intră în forţă pe piaţa de tomate

344

În comuna timişeană Biled se deschide astăzi una dintre cele mai mari sere din ţara noastră.

Proprietarul serei, Silvia Răileanu (din Republica Moldova) a demarat această afacere împreună cu clusterul Holland House of Horticulture şi cu Ambasada Regatului Ţărilor de Jos. Proiect este realizat cu fonduri europene şi derulat prin intermediul AFIR şi CRFIR 5 Vest. Sera de la Biled se întinde pe o suprafaţă de 17.000 mp, fiind cea mai mare seră pe structură de sticlă din România.

Investiţia este una extrem de importantă pentru bugetul local, cu atât mai mult cu cât absoarbe şi câteva zeci de locuri de muncă, spune primarul comunei Biled, Cristian David.

„Proiectul are un sistem de încălzire prin folosirea de apă geotermală şi boiler, ventilaţie şi un sistem de irigaţii şi eficientizare a consumului de apă prin drenaj care ajunge la 40%. La evenimentul de deschidere, programat pentru ora 13.00, şi-a anunţat prezenţa inclusiv ministrul Agriculturii, Petre Daea”.

Sera din Biled este realizată cu o investiţie 100% românească şi este cel mai mare proiect din ultimii 12 ani în sectorul horticol de la noi.

Primarul comunei din pusta timişeană spune că în curând va demarată o altă investiţie de anvergură. Fostul CAP a fost cumpărat şi acolo urmează să fie crescuţi miei.

(Sebastian Dragomir)