Răzbunarea lui Zamolxis. Comoara blestemată

781

 

Să fi căutător de comori, poate fi o îndeletnicire periculoasă, blestemată. De acest lucru s-au lămurit, dacă cumva nu au ştiut, mai mulţi cetăţeni care au ales acest hobby drept pasiunea vieţii lor. E adevărat că altora le place pescuitul sau vânătoarea numai că, nu toţi suferim de aceleaşi pasiuni mistuitoare!

Aşadar, se aude zornăit de cătuşe chiar dacă unii, dintre cei vizaţi de Ancheta declanşată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, par a fi nimeriţi din greşeală în treabă. Că e aşa, ne confirmă şi prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin, Laura Iancu:

,,Mergem în etape să stabilim vinovăţia fiecăruia, încadrarea juridică, pentru că unii care posedă obiecte pot fi oameni de bună credinţă care nu ştiu ce au. Deocamdată, zilele astea, lucrăm să stabilim vinovăţia. Surprinderea mea e că printre aceştia sunt şi mulţi intelectuali. Aşadar, zilele acestea facem cercetări, nu ne pripim până nu ştim vinovăţia pentru că, Doamne fereşte, să trimiţi un om nevinovat în judecată! Suntem în faţa unei comori şi deocamdată trebuie evaluarea acesteia, de către un specialist.,,

Se fac analize şi inventare că vorbim de sute de artefacte găsite în diverse locaţii din judeţ. Cât valorează obiectele găsite la împricinaţi e greu de spus şi, oricum, prea devreme. Pentru acest lucru este nevoie de un evaluator, lucru confrmat de dr.în arheologie Ana Cristina Hamat, de la Muzeul Banatului Montan Caraş Severin:

,,Nu se poate spune valoarea estimativă pentru că asta ne spune un expert evaluator care să ne comunice valoarea. Evaluatorul poate fi din cadrul muzeului nostru, sau poate fi dintr-un muzeu din ţară.,,

Aşadar, până se lămuresc lucrurile, amatorii de vestigii istorice mai au de aşteptat. Cu sufletul la gură şi ochii spre…

(Marius Căruntu)