[FOTO] La Oraviţa se desfăşoară prima ediţie a Poemelor Caraşului şi a Concursului Internaţional de literatură „Ioan-Nicolae Cenda”

Motto: “Un bun profesor este asemeni unei lumânări. El se mistuie pe sine însuși pentru a lumina calea altora”.Mustafa Kemal Atatürk

Ne amintim cu apreciere de străluciţii noştri profesori, însă cu gratitudine de acei profesori care au atins simţămintele noastre umane. Lucrurile ce trebuiesc a fi invatate cu căldura protectoare a dascălului reprezintă elementul vital pentru creşterea sufletelor copiilor, fiindcă învăţătorii îţi deschid uşa, însă tu însuţi trebuie să treci prin ea…

Se întâmplă, prin voia unor oameni frumoşi ca la  Oraviţa să se desfăşoare prima ediţie a Poemelor Caraşului şi a Concursului Internaţional de literatură Ioan-Nicolae Cenda”.

Şcoala gimnazială „Romul Ladea” din Oraviţa împreună şi cu sprijinul domnului Dan Cenda şi al doamnei Adela Cotrut (Cenda), organizează în zillele de 30 Septembrie-1 Octombrie 2017, prima ediţie a Poemelor Caraşului şi a Concursului Internaţional de literatură „Ioan-Nicolae Cenda”.Concursul, cu sesiuni de poezie şi proză, este deschis tuturor creatorilor iar lucrările, în trei exemplare, însoţite de un CV-literar, ce au fost trimise până la data de 10 Septembrie, vor fii analizate de  juriul, al cărui preşedinte este scriitorul Ioan Pavel Azap, juriu ce va acorda mai multe premii, printre care şi Premiul Special pentru proză „Maria-Mariana Cenda”.

 Au fost dascălii care au “îndrumat” copii să-şi întemeieze o BIBLOTECĂ

 La întrebarea De ce acest eveniment?”, fiica familiei Cenda,Adela Cotruţ (Cenda),  ne-a făcut o emoţionantă mărturisire despre iluştri săi părinţi ce-au ocrotit sub lumina slovelor generaţii de copii ai Oraviţei:

“Cine sunt EI…? Cine suntem noi …? Şi de ce?    

Sunt doar câteva întrebări ale căror răspunsuri sper să vă stârnească curiozitatea de a afla despre evenimentul organizat la Oraviţa în 30 Septembrie 2017.Maria Mariana şi Ioan Nicolae Cenda au fost dascăli, cu un “mandat de peste patru decenii la catedră“, care au îndrumat mulţi “pui de om”, dar care au pus şi “pietre” la temelia unor dascăli de limba şi literatura  română.

 Au fost dascălii care “au urcat” copiii în autobuze pentru a descoperi împreună fascinaţia călătoriei, dascălii care au “înjghebat” trupa de teatru Mugur, trupa care câştiga ulterior multe premii în ţară

 Au fost dascălii care care au “născocit” şi coordonat o revistă timp de 16 ani şi au adus şcolii lor trei premii naţionale, zeci de premii la fazele judeţene, dar şi o diplomă de excelenţă.

 Au fost dascălii care au “conjugat” verbele “a citi” şi “a călători” la toate formele temporale, au fost dascălii care “au ameninţat” ca NU VOM SCĂPA DE CĂRŢI şi au “îndrumat” copii săşi întemeieze o BIBLOTECĂ.

 Au fost dascălii care, care, care… pe care vă provoc să-i descoperiţi în cărţiile lor, dar şi în “timida” noastră încercare de a NU-I UITA!

 Noi? Noi suntem cei care am rămas şi care vom continua în fiecare an să ne amintim de EI, printr-o acţiune care cu siguranţă le-ar fi plăcut, un festival de poezie şi literatură.

 Noi vom încerca să devenim tot mai buni în fiecare an şi să încurajăm câţi mai mulţi elevi, şi nu numai să scrie, dar şi să călătorească.Festivalul de la Oraviţa, din 30 Septembrie 2017 se doreşte a fi o acţiune care să amintească de dascălii Maria-Mariana şi Ioan Nicolae Cenda şi de îndemnul lor de a lua “peniţa” şi de a aşterne gândurile.

 Evenimentul este organizat sub îndrumarea reporterului-scriitor Nicolae Pătruţ şi cu sprijinului directorul Martian Lepa de la Şcoală gimnazială “Romul Ladea”. Acţiunea culturală va implica şi participarea cadrelor didactice din Oraviţa precum şi a scriitorilor si poeţiilor din zona Caraşului.

Va aşteptăm cu drag şi vă îndemnăm SĂ SCRIEŢI!”

Natura, marea noastră învăţătoare, îşi împlântă rădăcina stejarului în pătura cea mai adâncă şi statornică a pământului, şi de acolo dă creaţiunii sale putere de a lupta şi de a trăi, mărturisea Titu Maiorescu. Să-i mărturisim şi noi pe dascălii Ioan-Nicolae Cenda şi Maria-Mariana Cendacu recunoştinţa celor ce au cunoscut Lumina slovelor în candela aducerii aminte, pentru că “un bun profesor este asemeni unei lumânări. El se mistuie pe sine însuși pentru a lumina calea altora”

 Epilog:”Profesorul influenteza intru eternitate; nici chiar el nu poate sti unde se opreste influenta sa”.Henry Brooks Adams

Anca Bica Bălălău

 

Cele mai citite

Related Articles