Obligaţiile angajatorilor faţă de salariaţi pe timp de caniculă

Se consideră că este caniculă dacă temperatura depăşeşte 37 de grade două zile consecutiv.

În aceste condiţii, angajatorul trebuie să le ofere salariaţilor care lucrează afară între 2 şi 4 litri de apă, spaţii pentru refacerea capacităţii de muncă şi să modifice programul de lucru.

Pentru a se asigura că se respectă aceste condiţii, inspectorii vor fi pe teren şi dacă vor găsi nereguli vor emite amenzi care pot fi cuprinse între 1.500 şi 2.000 de lei.

Cele mai multe nereguli s-au identificat până acum în construcţii, în service-urile auto şi spălătoriile auto, după cum spune directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Constantin Bujor.

Constantin Bujor: Angajatorii trebuie să ia măsuri astfel încât să asigure controlul medical de specialitate mai des decât cel prevăzut de legislaţie, să asigure spaţii pentru refacerea capacităţii de muncă, în sensul în care segmentarea programului trebuie să se facă astfel încât să se evite perioadele extreme, se va lucra până la orele 11:00 şi /…/ cu orele 17:00, cu recuperarea programului. Ar trebui să aibă şi acele încăperi, acele duşuri pe care trebuie să le asigure salariaţilor în situaţia în care activitatea permite acest lucru.  RRA

De același autor

Related Articles