[FOTO] Dean Bowman: Muzica gospel rezistă pentru că atinge inimile ascultătorilor și poate dărâma orice barieră socială, religioasă sau de orice alt fel

Prima editie a Festivalului de Fusion& Gospel -” Visions of Dreams” aduce pe scena din Poiana Lupului/Gărâna artiști din Serbia, Austria, Marea Britanie, SUA și România.
Un eveniment de excepție produs artistic de Dean Bowman-un nume important al scenei de jazz, rock și avant-garde al New York-ului, va debuta cu seara de vineri, 04 august, cu recitaluri excepționale și inedite ce vor purta mintea și sufletul de la blues la jazz, funk, pop, rock si electronic.

Mr. Dean, cântați Jazz, blues și  rock- funk, nu-i așa? De ce România? De ce Reșița?

Am înregistrat cu mulți artiști, nu știu exact numărul, cred că ar trebui să încerc o căutare pe google…

Am venit pentru prima dată la Gărâna în iulie 2016, am cântat la Festivalul de Blues cu Rareș Totu și ne-am simțit foarte bine, a fost un moment minunat, m-am întors pentru că mi-a plăcut foarte mult zona. Am venit pentru prima dată în România în 2007, cu propria mea formație, am cântat la festivalul de jazz de la Sibiu, am cântat deasemenea în Brașov.

Cântați și gospel.

Da, cred că poți numi gospelul ca muzică creștină. Rădăcinile gospelului sunt în mare parte în improvizație, s-a născut din muzica sprirituală neagră care s-a transformat într-o formă de artă contemporană care deasemenea presupune improvizație, dar și compoziție.

Totul despre jazz este în moment, trebuie să fii acolo, să trăiești momentul, la fel ca și muzica gospel, stă în felul cum reacționezi cu muzica și cu colegii tăi de pe scenă. 

Am început să cânt la vârsta de 5 ani, o vecină a bunicii mele, pe nume Norma, m-a încurajat să cânt în fața familiei, eram foarte mic atunci, și în general cântam muzica Mahaliei Jackson și în special în perioada sărbătorilor cântam muzica gospel pentru Crăciun, muzica gospel  este foarte importantă în perioada Crăciunului în comunitățile de negri  din Statele Unite ale Americii, nu doar în perioada sărbătorilor, dar în special atunci pentru că îți dă șansa să reflectezi asupra vieții tale, asupra isoriei tale și a familiei, a celor aproape de tine. Așa am început, eram foarte mic, apoi am cântat într-un cor de gospel în anii adolescenței până la tinerețe și asta a evoluat în jazz sau rock, nu a fost nici o limitare, cred că m-am intors întotdeauna la muzica gospel ca la o modalitate de a învăța, dar și de a-i învăța pe alții pentru ca muzica gospel a fost și este într-o evoluție continuă.

Am înregistrat cu mulți artiști, nu știu exact numărul, cred că ar trebui să încerc o căutare pe google…

Ați cântat vreodată cu Madonna?

Este o întrebare interesantă, am să vă spun ce s-a întamplat:

Meshell Ndegeocello care înregistrează la casa de producție a Madonnei este o bună prietenă de-a mea și am cântat o dată cu ea, nu-mi amintesc numele clubului, dar am cântat o dată în New York și după aceea o femeie a venit la mine, n-am știut inițial cine este, n-am recunoscut-o și mi-a spus ai o voce minunată. Am răspuns mulțumesc și am privit-o mai bine și mi-am dat seama. Ești Madonna? Și mi-a răspuns Da, sunt.

Dupa câteva săptămâni am mers la o audiție pentru Madonna, făcea un turneu internațional, nu am primit slujba însă a fost minunat să fiu acolo alături de multe alte voci minunate.

Haide să vorbim putin despre ce se va întampla în august la Gărâna, va fi un festival de muzică fusion și gospel, în data de 6 va fi ziua gospel,

Da, în 6 august va fi ziua gospel, și dedicăm tot ce se întamplă în 6 prietenului nostru Clay Windham, vreau să vă spun că e foarte probabil ca fără Clay Windham eu să nu mă mai întorc niciodată în România, Clay m-a invitat din nou în România cu 4 ani în urmă cred, a fost prima dată când m-am întors aici după 2007, am organizat un turneu, am cântat în Cluj și în toate marile orașe din țară, dar și foarte mult în București.

 Când oamenii ascultă aceasta muzică, se transformă imediat

La festivalul de la Gărâna veți aduce 2 coruri?

Da, voi aduce 2 coruri, unul din Belgrad, corul Merry Gospel și unul din Reșița cu care am lucrat în această săptămână, corul Allegretto, care nu este un cor ce cântă muzica gospel însă am făcut cu ei cîteva cursuri de gospel și este un cor extraordinar format din copii de fapt, a fost minunat să lucrez cu ei pentru că au fost foarte receptivi și foarte deschiși spre muzica gospel.

E minunat, poate că vor transforma acest lucru în tradiție și vor cânta gospel și în viitor.

Sper ca acest lucru să se întâmple, au fost câteva cântece pe care le-am pus în repertoriul lor,  dar care nu vor fi cântate la festivalul de la Gărâna, am vrut să le aibă pentru a putea exersa cu ele în viitor.

Vreau să mai adaug că vor cânta deasemenea Rareș Totu și formația sa Midnight Sun și  Cosmin Fărcaș  alături de proiectul său Nomad, vor fi și câteva formații din Serbia,  vineri va fi seara de forță, Rareș Totu va fi senzația, iar sâmbătă seara va fi un tribut adus lui James Brown și atunci voi folosi muzica corală și cred că va fi o colaborare minunată. James Brown este considerat tatăl muzicii soul și a început cântând gospel ca și noi ceilalți, pentru că acesta este lucrul cel mai important despre gospel și muzica spirituală în general, are un potențial enorm și rezistă pentru că atinge inimile ascultătorilor și poate dărâma orice barieră socială, religioasă sau de orice alt fel, când oamenii ascultă aceasta muzică, se transformă imediat.

Mulțumesc foarte mult și vă aștept la festival.

Radio România Reșița este partener media al evenimentului !

Zian Adam

 

Cele mai citite

Related Articles