expo biserici 6 006

În prezenţa conducerii Institutului Cultural al Românilor din Voivodina, a vicepreşedinţilor Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi a numeroşi oameni de cultură şi prelaţi , a avut loc astăzi la Reşiţa, vernisajul expoziţiei de fotografii „Bisericile ortodoxe Româneşti din Banatul sârbesc” , fotografii realizate de Marius Roşu.

Lăcaşele de cult imortalizate se remarcă prin armonia arhitecturii şi grija pentru detalii a celor ce le au spre îngrijire şi păstrare , detalii reliefate şi în lucrările prezentate de autor. Despre ele a vorbit Alina Iorga- coordonatorul Departamentului pentru păstrarea patrimoniului cultural al Institutului Cultural al Românilor care a remarcat valoarea spirituală şi documentară a acestor mărturii de spiritualitate creştină românească, iar Costa Roşu– actualmente director onorific al Institutului  a dezvăluit faptul că expoziţia face parte dintr-un proiect mai amplu dedicate bisericilor ortodoxe româneşti din Banatul Sârbesc, care cuprinde monografii şi publicaţii pe această temă. Lucrările, ce pot fi admirate de astăzi în foaierul sălii de şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin, au mai fost expuse la Alba-Iulia, Cuvin, Zrenianin şi la Consiliul Judeţean Timiş- care a publicat şi un album monografic al bisericilor, iar parcursul acestora va continua la Bucureşti, la Mânăstirea Curtea de Argeş şi anul viitor, în Croaţia.

expo biserici 3 003

expo biserici 4 004

Anca Bălălău
Radio Reşiţa mi-a dat şansa să spun povestea mai departe ascultătorilor care cred în nemurirea artelor, cel mai minunat adăpost pentru cei care și-au ascuns, fără să știe nimeni, copilăria în buzunar și care au pornit să-și continue jocul până la sfârșitul lor. Sunt fericită fiindcă fac parte cu sufletul şi pregătirea mea profesională (absolvent licență și master- Jurnalism cultural al U.N.A.T.C. "I.L.Caragiale" București) dintr-o echipă minunată.