În Romania se aruncă 2,2 milioane de tone de alimente pe an!

41

Începând de duminică a intrat în vigoare legea anti-risipă, care obligă magazinele să vândă mai ieftin sau să doneze produsele aproape de expirare.

Practic, comercianții și producătorii care nu reușesc să vândă produsele înainte cu trei zile de termenul de expirare trebuie să le doneze asociațiilor umanitare sau primăriilor, pentru sprijinirea familiilor sărace. Amenzile pentru firmele care nu respect aceste reguli ajung până la 10.000 de lei.

Vestea mai puțin bună, a venit însă de la ministrul Agriculturii, Petre Daea, care a declarat că Legea risipei alimentare nu poate fi aplicată deocamdată, deși actul normativ a intrat în vigoare de ieri:

“Cei care trebuie să intre în echipajul acesta al prevederilor legale au avut unele observații și trebuie să modificăm legea, motiv pentru care nu am dat drumul la normele metodologice. Am pus pe site o anumită variantă pentru consultare publică. Nu este ușor de aplicat, motiv pentru care am zis că mai bine stăm și o facem cum trebuie în așa fel încât ea să-și atingă scopul.”

Până când autoritățile vor hotărî normele de aplicare a Legii risipei alimentare, în Romania se aruncă 2,2 milioane de tone de alimente și ne clasăm pe locul 9 în Uniunea Europeană în topul celor mai risipitoare țări.

Ministrul Agriculturii a anunțat în urmă cu câteva ore că amână aplicarea legii privind diminuarea risipei alimentare până la 31 Decembrie.

(Claudiu Pamfil)