[FOTO] Viitorii mari artişti ai muzicii clasice internaţionale au primit certificatul de naştere muzical, aici în municipiul de pe Bârzava, sub semnătura Maestrului Sabin Păutza

152

Motto: „Cel mai mare premiu este să auzi un copil cântându-ţi muzica pe stradă”.Sabin Păutza

Festivalul Internaţional “Sabin Păutza“ este un proiect al Societății pentru Cultură “METARSIS“, iniţiat în anul 2014, din preţuire faţă de una dintre valorile de necontestat ale Banatului Montan, compozitorul și dirijorul Sabin Păutza şi  o reverență adusă muzicii de calitate.

„Sunt foarte mulţumit, iar voi Radio România Reşiţa sunteţi cel mai bun radio din ţară”

Timp de 5 zile Reşiţa a fost capitala muzicii clasice. Festivalul Internaţional “Sabin Păutza“ s-a încheiat duminică seara într-o atmosferă emoţionantă care, a jubilat cu Gala Laureaţilor. Cel în jurul căruia acest festival a luat naştere, Maestrul Sabin Păutza, a avut amabilitatea de-a mărturisi în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa:

„Se pare că este din ce în ce mai bine. Noi câştigăm experienţă, învăţăm din mers, dar avem recoltă foarte bună.Au fost 27 de candidaţi, am avut şi secţie de compoziţie, am primit 3 compoziţii foarte bune pentru adolescenţi, copii începători, dar au venit cu un concert de pian de 30 de minute şi am fost surprins foarte plăcut. În general sunt buni toţi copii, i-am avut pe categorii de vârste, dar sunt câteva vârfuri cu care mă duc în lume oriunde de la Leningrad la New York. La 12 ani sunt autentici şi convingători, stăpâni pe ei, absolut uluitori. Avem copii extraordinari  de talentaţi şi încă avem mult de lucrat ca să îi punem în valoare, trebuie să-i încurajăm şi să-i trimitem afară. Le urmăresc traseul muzical. Am copii care studiază în afara ţării, care au trecut prin acest festival, de exemplu un pianist care a bătut alţi 45 de pianişti la Paris.Eu am o vorbă-talentul şi prostia se trădează singure, nu poţi să le ascunzi şi atunci când vezi un copil care se exprimă, talentul îi iese în afară, străluceşte imediat şi sigur meritul este şi al celor din umbră care se ocupă de el. Aşa cum le-am spus şi colegilor mei din juriu, noi obligatoriu notăm şi pe profesor, pentru că se vede munca lui. Vedem unde a greşit profesorul sau ce idee bună a avut. Automat trebuie să-l notezi şi pe profesor.

Sunt foarte mulţumit, iar voi Radio România Reşiţa sunteţi cel mai bun radio din ţară”.

Despre şansa de a-i fi contemporani acestui mare om de cultură român, ne-au declarat melomanii prezenţi în aceste 5 zile la evenimentul desfăşurat în sala Lira, la Universitatea Eftimie Murgu sau la Biblioteca Germană  “Alexander Tietz” din Reșița.

Impresii despre festival am cules de la personalităţi ale Reşiţei care au avut amabilitatea să ne vorbească pentru ascultătorii şi cititorii Radio România Reşiţa:

Profesorul Geta Cojocorau, o prezenţă activă la toate manifestările culturale, ne-a mărturisit:

„Am venit cu mare plăcere la cea de-a patra ediţie a Festivalului  Internaţional “Sabin Păutza“ şi mă bucur ca şi în anii trecuţi de spectacole şi interpretări de excepţie. Au fost nişte zile care ne-au încântat şi ne-au umplut sufletele de bucurie. Cred că dacă oamenii ar citi mai multă poezie, ar asculta mai multă muzică ar fi mult mai buni”.

La fel de emoţionante au fost şi mărturisirile doamnelor Manuela Obădău şi Dana Bălănescu:

„Eu mă bucur foarte mult că există aceste evenimente culturale organizate şi mă bucur că sunt oamenii care se ocupă de realizarea lor şi mai ales care participă la ele.E un semn bun”, a încheiat mărturisirea Manuela Obădău.

Dana Bălănescu a continuat:

„E o bucurie şi o onoare pentru că festivalul este una din manifestările importante ale Reşiţei şi ale judeţului. Festivalul se îmbogăţeşte ca program, ca tematică şi deasemenea ne bucurăm pentru câştigători”.

Generalul (r) Adrian Marinescu, prezent la toate manifestările culturale şi un cunoscut mânuitor de condei al urbei ne-a mărturisit:

„Concluzia este că a fost un festival minunat, dar este mare, mare păcat că, cum am spus şi cu alte dăţi, că asemenea manifestări de înaltă ţinută artistică, de aproape de  nemeritat de înaltă ţinută artistică faţă de un oraş care începe să piardă interesul pentru cultură, această manifestare nu pătrunde dincolo de cei patru pereţi ai sălii  de spectacole.Cu alte cuvinte, prea puţin mediatizat şi spun cu amărăciune, aici în holul Liceului de Artă, acum 2 zile sala a fost trei sferturi goală şi a fost un concert formidabil meritat de Maestrul Sabin Păutza şi de cei care au fost în sală, dar aproape nimeni nu a fost de la liceu, gazda acestui nemaipomenit concert. Păcat. Eu personal mi-am cerut scuze Maestrului.M-am simţit dator să-i cer scuze,pentru această nefericită şi penibilă întâmplare, pe care dânsul în marea sa mărinimie a trecut-o cu vederea.Când stau să mă gândesc că 20 de ani, din ultima perioadă a vieţii mele profesionale, am fabricat tunuri, mă gândesc, cu atât mai mult,  acelaşi lucru ar fi trebuit să-l spună oamenii de artă şi de cultură responsabili cu acest sector în oraşul nostru”.

 În afara faptului ca Reşiţa a fost pentru 5 zile capitala muzicii clasice, putem, cu mândrie să afirmăm că viitorii mari artişti ai muzicii clasice internaţionale au primit certificatul de naştere muzical, aici în municipiul de pe Bârzava, sub semnătura compozitorului, dirijorului doctor în muzică și profesor universitar, Sabin Păutza.

Radio România Reşiţa a fost partener media al evenimentului !

Epilog: „Îmi este dor de România şi când sunt în România“. Sabin Păutza

Anca Bica Bălălău

Nota redacţiei:Vom reveni şi cu alte interviuri ale artiştilor prezenţi în festival.