[FOTO] La mulţi ani, Maestre Alexandru Repan!

319

Aniversatul zilei,Alexandru Repan, a văzut lumina zilei pe 26 februarie 1940, în Bucureşti.

Actorul şi regizor, Alexandru Repan,  a fost întotdeauna  un bărbat şarmant, inteligent  cu zâmbet cuceritor, împlinind roluri de mare valoare, cum ar fi  fratele mijlociu din “Fraţii Karamazov”, fermecătorul Claudiu din “Hamlet” sau Lopahin din “Livada de vişini”, în teatru, dar şi multe roluri importante pe marile ecrane, cel mai deosebit rămânând Cantemir.

A avut deasemenea colaborări şi cu teatrul reşiţean, unde a devenit şi un model pentru tânăra trupă de atunci a instituţiei.

Alexandru Repan s-a remarcat prin graţia şi aristocraţia sa atât pe ecrane, dar şi pe scenă sau în anturajul prietenilor. Este actorul care ştie să-şi poarte cu distincţie harul, lăsând întotdeauna în urma sa un suspans ca o provocare, căreia dacă i-ai înţeles mesajul ai şansa să te bucuri de onestitatea  unui intelectual rafinat,  întotdeauna pregătit să îţi susţină cu prietenie momentele bune sau grele de viaţă. Alexandru Repan, teoretic a împlinit astăzi 78 de ani practic, este unul din ultimii seniori ai teatrului şi filmului, care nu va îmbătrâni niciodată, pentru că visătorii nu au vârstă!

Fiindcă fiecare om are o întâlnire cu destinul, Repan povestește întâlnirea care i-a marcat viața:

„Un bărbat cu o chelie pronunțată, cu un fizic rasat, sportiv, și parcă dintr-o lume aristocratică s-a oprit în dreptul meu și, trăgând adânc din țigară, după ce a aruncat în sus, spre tavan, fumul parfumat, m-a întrebat: „N-ai spus dumneata, cumva, ieri după-masă, o poezie la televizor? Mi-a plăcut cum ai recitat. N-ai vrea să-mi faci onoarea să devii actor al Teatrului Nottara? Eu sunt director acolo.Numele meu este Horia Lovinescu… Era în 1968. Întâlnirea cu Lovinescu și, mai ales, cu literatura lui, a însemnat o cotitură în viața mea. Am început să fac ceea ce se cheamă „compoziție”, adică să joc altceva decât eternul june-prim pe care îl sugerau fizicul și vârsta mea. Am intrat în zona metafizică a literaturii. Punctul culminant al acestei „cotituri” l-a reprezentat piesa lui Lovinescu. Întâlnirea asta m-a așezat pe o cu totul alta orbită”.

 

Îşi mărturiseşte cu eleganţă iubirea pentru teatru„Teatrul e art’ă şi totodată meserie. Ştiinţă. Miracol continuu. Visătorii au schimbat omenirea! Din fericire, în acest timp al vieții mele, marii mei prieteni sunt fiii mei, Alexandru și Matei”

 Actorul Alexandru Repan a fost decorat la 13 decembrie 2002  cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios  în grad de Cavaler, alături de alți actori, pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București.

La mulţi ani, Maestre Alexandru Repan!

Anca Bica Bălălău