[FOTO] La mulți ani, Victor Rebengiuc!

"Victor Rebengiuc este plin de energie, conectat la realitate și tehnologie, spirit viu, liber, vertical, demn”

Motto: ” Pentru actori, viaţa se îmbină cu arta”.Mircea Eliade

Astăzi, despre Victor Rebengiuc ajuns la 87 de ani, o vârstă care stă de veghe contemporaneității noastre cu aerul stilat al unui artist care a pus soclu și verticalitate teatrului românesc.

 S-a născut  pe 10 februarie 1933  într-o familie modestă. După ce părinții lui s-au separat, când avea trei ani, el și fratele său mai mic au fost crescuți de bunicii lor materni. A crescut în perimetrul orașului, în cartierele oamenilor cu venituri mici și, așa cum își amintește, familia sa fiind nevoită să schimbe mai multe locuințe din motive financiare.

„Mama nu ne-a părăsit, tata ne-a părăsit. Și el s-a prăpădit, a murit în război, în 1942, la Stalingrad. Am avut, ca urmare a morții lui, am avut o pensie de orfan de război, fratele meu și cu mine, și așa am putut să trăim și cu banii ăștia pe care îi primeam, habar n-aveam cât era pensia, dar oricum era un ban care venea în casă, acolo, și ne mai ajuta până am terminat școala, pe urmă am intrat la facultate”,  povesteste Victor Rebengiuc.

Victor Rebengiuc și-a terminat studiile secundare la Liceul Militar, o școală căreia îi este recunoscător pentru că a insuflat în el un sentiment de disciplină.

După o perioadă de colaborare cu o trupă de amatori din zona Vitan,Victor Rebengiuc a intrat la Institutul de Teatru, la clasa Aura Buzescu , actriță care, alături de Clody Bertola , i-a inspirat tehnica de actorie.Printre artiștii care l-au modelat, Rebengiuc amintește și actorii sovietici Mihail Jarov și Ruben Simonov, ale căror interpretări în filme el le-a urmărit îndeaproape, și colegul său mai mare, actorul Radu Beligan:

„Când am început jucam la amatori, îl imitam pe Beligan. […] Doar când am dat examen la Institut, mi s-a spus «mă, tu îl imiți pe Beligan!». Și atunci mi-am dat seama și am căutat să scap de chestia asta.”

A absolvit în 1956, iar după un stadiu de șase luni la Teatrul Național din Craiova,s-a întors la București, la Teatrul Bulandra.

În același timp, a început o colaborare cu Teatrul Mic și cu regizorul Radu Penciulescu, fiind împreună cu actorii Leopoldina Bălănuță, George Constantin și Olga Tudorache, unul dintre primii actori care au participat la proiect. Rebengiuc a apărut în mai multe producții experimentale ale lui Penciulescu: Doi pe un balansoar de William Gibson, Tango de Sławomir Mrożek și Richard al II-lea de William Shakespeare.

Criticul de teatru Simona Chițan a văzut colaborarea ca un aspect al liberalizării după anii realismului socialist: „Penciulescu și Rebengiuc au deschis astfel […] o perioadă fastă a teatrului românesc: repertoriul se lărgise, se jucau piese străine, nu numai sovietice, erau puși în scenă autori moderni la vremea respectivă.”

„Mă gândesc la toți oamenii care iubesc teatrul din Reșița și le urez să fie sănătoși și să meargă la teatru. Numai bine și sănătate tuturor”, a transmis Maestrul Victor Rebengiuc tuturor bănățenilor!

„Victor Rebengiuc este plin de energie, conectat la realitate și tehnologie, spirit viu, liber, vertical, demn”

 „De Victor Rebengiuc mă leagă un stil anume de a face teatru, de a-l respecta, un fel de a exista, învăț de la el, suntem foarte legați, am fost martora facerii unui spectacol în care el a fost implicat, ”Danaidele”, am umblat prin lume împreună cu autobuzul, cu trenul, cu vaporetto, cu gondola, mult pe jos, am împărtășit miracole împreună. Cred că e bine să le arătăm marilor artiști, care încă sunt în viață, în putere, în formă, cum e Victor Rebengiuc, plin de energie, conectat la realitate și tehnologie, spirit viu, liber, vertical, demn”, este un frumos LAUDATIO ce aparține Marinei Constantinescu, un fin și veritabil om de cultură contemporan.

Victor Rebengiuc a personalizat fiecare rol din teatru și film, fiecare emisiune unde a fost invitat și în  perioada 1990-1996, din postura de rector al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, a reușit să îi dea instituției suflul necesar pentru a se ridica deasupra etapei de tranziție în care foarte multe alte instituții s-au prăbușit.

După aceea a pus coroana de maturitate artistică Teatrului Bulandra din București, între anii 1996 și 1998, din postura de director.

Împarte viața și scena, cu iubire și demnitate, cu actrița Mariana Mihuț, fiind un model de cuplu atât ca familie , cât și ca artiști.

Nu cred că există ceva mai frumos și mai altruist decât viața trăită în peisajul contemporan al domniei sale și nu cred că există  decât un sincer Laudatio  care, să poată fi spus modest Maestrului Victor Rebengiuc.

A refuzat instinctiv înrolarea în convenţionalul blazat al oportunismului şi a împrăştiat vocaţia sa creatoare Universului, devenind astfel un stâlp al societăţii şi pentru generaţiile mature, dar şi pentru cele tinere, deopotrivă.

 „Am probat asta în meseria mea şi stiu că omul are rezerve în el, deci aştept acel imbold care să scoată din mine încă ceva nou, ceva care să mă ducă mai departe, care să mă ridice cu o treaptă mai sus decât sunt în momentul de faţă! Dorinţa mea cea mai mare şi cea mai profundă este să ajung un actor foarte mare… am impresia că mă aflu pe drumul ăsta, dar încă n-am ajuns la capătul lui. Mai e mult, mai e mult de mers până acolo. Deci îmi doresc toate acestea, pentru că, poate, cine ştie cum, cinci minute înainte de sfârşitul vieţii mele să pot spune – da, domnule, am ajuns”, mărturiseşte cu modestie Victor Rebengiuc.

Victor Rebengiuc a împlinit 87 de ani, o vârstă care stă de veghe contemporaneității noastre cu aerul stilat al unui artist care a pus soclu și verticalitate teatrului românesc.

      La mulți ani, Maestre Victor Rebengiuc!

Epilog:”Pe scena vieţii oricine se poate amuza, cu excepţia actorului”.George Bernard Show

Anca Bica Bălălău