[FOTO-AUDIO] Încă o premieră la Teatrul de Vest din Reşiţa. “Cafeneaua” – O poveste de viaţă

Teatrul de Artă Deva continuă colaborarea cu Teatrul de Vest din Reşiţa. Oraşul de pe Bârzava a găzduit în  aseară premiera Cafeneaua”, iar la finele lunii, va avea loc  premiera “Oscar şi Tanti Roz”, o coproducţie a celor două instituţii de cultură, după cum ne-a declarat Mihai Panaitescu -directorul Teatrului de Artă din Deva. În  calitate de regizor al spectacolului ne-a mărturisit încrederea sa în cei trei tineri actori:Constantin Podu, Teodora Voineagu, Angelica Lisa.

„Cafeneaua este un spectacol de actori. Majoritatea regizorilor o tratează ca pe o comedie, dar pentru mine nu este o comedie, este drama unor oameni , se reduce la singurătate, la izolare. Retragerea celor doi într-o cafenea seamănă cu retragerea într-o capsulă în spațiu , iar apariția tinerei care visa să ajungă vedetă la Hollyowd rupe un pic din monotonie. Până la urmă ce este frumos în acest text rămâne faptul că nu se părăsesc unul pe altul și că au vise. Atât timp cât avem vise avem pentru ce trăi. O poveste tragi-comică din care nimeni nu pleacă, destinul fiind unul pentru toți”.

Ca şi la Cehov, comedia este una de stare născută din suferinţa umană care-şi rezolvă şi asumă condiţia ducând povestea mai departe. Regizorul Mihai Panaitescu porneşte spectacolul cu un  tragism ironic: viaţa este o boală. Cele trei personaje visează sfărâmându-şi realitatea cu speranţa unui viitor glorios, doar că Moscova cehoviană este acum Hollywood. Janet este optimismul şi tragismul prins în chingile neputinţei de a-şi depăşi condiţia, un suspans al ratării. Tânărul cuplu este fondat pe bucuria şi dezamăgirea unui destin care îi ţine în aceeaşi poveste. Dialogul cu publicul punctează în mod original trecerea anilor. O radiografie comună a două destine în aceeaşi poveste. Ineditul acestui spectacol este bine pus în evidenţă de regizor- cei trei tineri actori îşi asumă onorabil personajele care îmbătrânesc, dar prin dialogul personalizat şi colorat cu publicul, rezolvă cu umor discrepanţa.

Constantin Podu, eroul principal al spectacolului alături de cele două partenere de scenă, deși foarte tineri, au dovedit că respectă atât indicațile regizorale cât și ceea ce au acumulat în anii studenției de la dascălii lor. Tânarul actor, cunoscut reșițenilor și în calitate de regizor al recentului spectacol primit la fel de bine la Reșița-Trei surori de A.P.Cehov, și-a mărturisit afinitatea artistică față de profesorul său Marian Râlea, recunoscând cu emoție că tinerii au nevoie de modele pentru a-și întemeia cariere demne de respectat. Toți cei trei tineri și talentați actori au apreciat publicul reșițean și își doresc să revină cât mai des pe scena Teatrului de Vest. Dealtfel colaborarea celor două teatre anunță un succes demn de aplaudat și susținut de către iubitorii de teatru din cele două județe Caraș-Severin și respectiv Hunedoara.

„Suntem datori să dăruim câte un zâmbet în fiecare zi. Am purtat un dialog cu spectatorii din scenă în sală, ceea ce se întâmplă foarte rar. Teatrul e o convenție și dacă reușim să înțelegem  asta, lucrurile devin frumoase. Un public minunat aici la Reșița”, a fost mărturisirea protagoniștilor din spectacolul Cafeneaua.

Este o poveste despre viaţa banală a unor oameni care refuză să cadă pe câmpul de bătălie al destinului.

Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles