Tuberculoza o boală vindecabilă!

tbc_71269300

Ziua mondială a tuberculozei este celebrată în fiecare an pe 24 Martie, şi are rolul de a ridica gradul de conştientizare asupra acestei maladii care încă este o boală epidemică în mare parte din lume, şi care cauzează câteva milioane de decese anual.

Marcarea acestei zile reprezintă o oportunitate de a continua eforturile pentru a putea controla boala la nivel mondial, ținta fiind reducerea îmbolnăvirilor și a deceselor. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, din cele 9 milioane de oameni care se îmbolnăvesc anual de tuberculoză, o treime nu sunt înregistrați de către sistemele de sănătate publică, deci nu beneficiază de îngrijiri medicale. O parte din această treime trăiește în cele mai sărace și vulnerabile comunități din lume. Obiectivul Zilei Mondiale TBC este de a găsi modalitățile prin care acești oameni să poată primi un diagnostic și un tratament adecvat, având astfel șansa de a se vindeca. Tuberculoza este o boală a sărăciei, în proporție de 95% pacienții provin din medii sărace, fără venituri, fără locuri de muncă, cu mijloace reduse de subzistență. Tuberculoza pune probleme dramatice în țările în curs de dezvoltare.
În România, scăderea incidenței în ultimii ani a fost în medie de 4,7% pe an. Cu toate acestea, conform ultimului raport privind evoluția tuberculozei al OMS, România s-a situat din punctul de vedere al incidenței tuberculozei între primele țări europene și pe primul locul în Uniunea Europeană. Rata incidenței puțin sub 100 de cazuri la 100.000 de locuitori, reprezintă de 10 ori mai mult decât media în UE. Cele mai multe cazuri sunt în sud și în est, zonele cele mai sărace ale țării.

Cum luptăm cu boala sărăciei?

În ultimele două luni, în judeţul Caraş-Severin, a crescut numărul de bolnavi de TBC, iar spitalele sunt pline. Chiar dacă se degradează pe zi ce trece şi secţia TBC Marila a Spitalului Orăşenesc de la Oraviţa s-a umplut la capacitatea maxima, toate cele 90 de paturi fiind ocupate. În proporţie de 80% sunt pline şi secţile celorlalte spitale din judeţ. La ora actuală sunt peste 150 de cazuri, recidive 40 iar cazuri noi la ora actuală sunt 28. Pentru că nu s-au tratat la timp 6 persoane au TBC multidrog rezistentă, aceştia sunt atenţi monitorizaţi. Dacă nu este tratat la timpTBC-ul duce la deceş a declarat medicul pneumolog, Cosmina Culea.

Deşi funcţionează la capacitate maximă Sanatoriul TBC de la Marila, acum secţie externă a Spitalului Orăşenesc din Oraviţa se degradează de la o zi la alta. Acesta a fost construit în anul 1936, şi a fost la un moment dat cel mai mare din ţară având aproape 700 de paturi. Cu toate că are şapte etaje, funcţionale sunt doar primele trei. La ultimele nivele, din cauza acoperişului degradat plouă ca afara. Dacă în acest an nu se vor găsi fonduri pentru reabilitarea sa, Sanatoriul riscă să fie închis a declarat managerul Felician Fara. La Marila, datorită medicilor buni şi a factorilor de mediu care fac adevarate minuni la bolile de plămâni, erau internaţi în trecut pacienţi din toată ţara. Însă, din cauza cheltuielilor mari de întreţinere, cladirea s-a transformat într-o adevărată ruină.

Cele mai citite

Related Articles