Caritas Deus Est – Colind filantropic la Oravița în pragul sărbătorilor de Crăciun

Copiii, tinerii, dar și persoanele vârstnice de la centrele sociale din Oravița și-au umplut sufletele de bucurie luni, 12 decembrie deoarece Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, alături de el fiind și Corul Eparhiei, a cercetat pe toți beneficiarii acestor așezăminte.

În ziua când biserica noastră l-a sărbătorit pe Sfântul Spiridon al Trimitundei, făcătorul de minuni, sărmanii din Oravița au avut parte de înălțare sufletească prin frumoasele colinde interpretate de clericii care formează Corul Episcopiei Caransebeșului. De asemenea, în prag de sărbătoare Preasfinția Sa i-a mângâiat pe toți, oferindu-le pachete cu daruri, calendare, iconițe și ceea ce este mai important, binecuvântare de la Dumnezeu.

Am avut o bucurie foarte mare că am reușit să fim astăzi alături de acești oameni necăjiți și singuri, chiar dacă trăiesc împreună în centrele comunitare, totuși ei au o singurătate interioară și doar lumina lui Hristos, rugăciunea, dar și colindul le pot aduce mai multă speranță în suflet și în inimă”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

Nici cei care se ostenesc cu îngrijirea beneficiarilor nu au fost uitați, astfel că Ierarhul i-a felicitat și i-a răsplătit cu daruri pentru efortul lor, pe toți care fac parte din personalul deservent. În semn de mulțumire și cei din centrele sociale au oferit la rândul lor un program de colinde pentru oaspeții veniți de la Caransebeș. Cei care s-au bucurat de cercetarea ierarhului au fost copiii și tinerii de la Centrul „Nera”, format din mai multe module și beneficiarii de la Centrul pentru persoane adulte cu dezabilități „Elena Ardelean”.

Pentru că Oravița este un oraș cu rezonanțe culturale de-a lungul vremii, Episcopia Caransebeșului a organizat și un spectacol intitulat „Tinerii actori”, la Casa de Cultură din localitate. Protagoniștii au fost elevii Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, ajutați de elevi de la liceele din Caransebeș și îndrumați de părinții profesori Pătruț Bănăduc și Gheorghe Tistu. Spectacolul a cuprins piesa de teatru „Viflaimul”, scrisă de Victor Ioan Popa, un miniconcert de colinde, precum și obiceiuri legate de perioada în care ne aflăm.

Îi mulțumim bunului Dumnezeu că astăzi am reușit să împletim în chip armonios filantropia cu tot ceea ce înseamnă înălțare a spiritului prin manifestările culturale și artistice. Credem că vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului a ajuns și în inimile și sufletele credincioșilor noștri din această parte a Eparhiei Caransebeșului”, a adăugat PS Lucian.

În cadrul manifestării s-a lansat apelul pentru donarea de fonduri ce se vor direcționa spre prima Clinică de recuperare Oncologică din țara noastră, Clinica Nera, acesta făcând parte din parteneriatul încheiat între Episcopia Caransebeșului și Radio Reșița.Suma totală adunată în cadrul acestei colecte va fi dată publicităţii în data de 21 decembrie în Centrul Civic al municipiului Reşiţa, la Căsuţa de sticlă.

(Diac. Pavel Canea, Darius Herea)

De același autor

Related Articles