[VIDEO-AUDIO] Panourile solare, o gură oxigen pentru Complexul Municipal de Sport și Sănătate ”Ioan Schuster” din Reșița

192

La Reșița a avut loc miercuri, 7 august recepția lucrărilor de instalare a panourilor solare la Complexul Municipal de Sport și Sănătate ”Ioan Schuster” din Reșița.

Investiția este făcută în proiectul „Eficienţă energetică – Premisele unui mediu mai curat în zona transfrontalieră România-Serbia”.

Care este avantajul unei astfel de investiții ne-a spus Radu Rogin, inginer fizician coordonatorul lucrărilor de instalare a panourilor solare:

Are două scopuri: unul de a prepara apă caldă menajeră pentru necesitățile bazinului și altul este acela de a realiza un anume aport energetic la menținerea apei calde din bazin. După probele pe care le-am făcut în ultimele trei săptămâni, cel puțin jumătate din valoarea facturilor de gaz metan o să fie redusă. Pe timp de iarnă, în funcție de condițiile meteo, panourile solare pot asigura un aport energetic de 50-55%. ”

Această investiție este mai mult decât binevenită, după cum apreciază și Laurenţiu Plestici, şeful Complexului Municipal de Sport și Sănătate ”Ioan Schuster”:

”Este o gură mare de oxigen pentru Bazinul olimpic, pentru Primăria Municipiului Reșița. Preconizez că o să ne scadă costurile undeva la 70-80% în lunile de vară, iar în cele de iarnă la 40-50%. Se pune mare accent pe energia verde, deci există un avantaj pentru mediu. Panourile sunt instalate, dar doar în luna septembrie, când va fi reluată activitatea la bazin, ne vom da seama, exact, cât înseamnă reducerea la facturi.”

90 de panouri solare au fost instalate pe acoperișul Complexului, iar valoarea investiției se ridică la 300 de mii de euro.