[VIDEO-FOTO] Crosul Național ”Ziua Olimpică” Reșița 2017- spiritul olimpismului a vibrat în mii de inimi

612

UPDATE

La Reșița s-au desfășurat vineri,9 iunie întrecerile celei de a XIII-a ediții a Crosului Național Olimpic, cu aproape 1500 de concurenți aliniați la start, la cele 7 starturi programate de-a lungul traseului de la Muzeul de locomotive și până în centrul civic.

 

 

S-a concurat la mai multe categorii de vârstă de la clasele pregătitoare, până la a XII-a, dar și persoane cu dizabilități și în sistem Open. Au fost participanți din mai multe localități ale județului și din alte județe din vestul țării.

 

Au concurat și diferite personalități ale Caraș-Severinului, prefectul județului,Florența Albu vicepreședintele Consiliului Județean,Ionuț Popovici, primarul Reșiței, Ioan Popa, primarul Caransebeşului, Felix Borcean, cel al orașului Moldova Nouă, Adrian Torma  și al comunei Măureni, Brian Filimon.

Prefectul județului Caraș-Severin, Florența Albu a luat parte la una dintre curse:

„A fost minunat, dar a fost cam greu pentru mine . Am avut și o zi plină, am și o vârstă, dar asta nu contează. În tinerețe am făcut mult mai mult sport, multe sporturi, era un ”trend” să ne întrecem în aptitudinile sportive. E minunat să facem mișcare. Nu am avut emoții, doar pe parcurs când am văzut că mă întrec copiii. Important este că am ajuns la final.”

Primarul Ioan Popa a declarat:

 

”A fost mai greu şi vă spun de ce, vă spun un secret. Eu am făcut vreo doi ani la rând antrenamente, până în ziua în care am ajuns primarul Reşiţei. De un an nu am mai fost la sală. Alergam anul trecut şi 12 km. Azi au fost 3 km, nu a fost mult, însă s-a simţit lipsa de antrenamentelor. Mă bucur pentru evenimentul de astăzi, şi că a avut loc la Reşiţa.Eu un semnal foarte bun pentru tineri, pentru sănătate,pentru mișcare.”

A alergat în cursa Open și primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, care a vorbit despre competiție:

 

“M-am bucurat de invitație. Din punct de vedere fizic a fost foarte bine, pentru că eu am făcut sport și m-a ajutat să parcurg ceva mai lejer cei 3 km, dar suprafața a fost grea. Este foarte important să participăm la astfel de evenimente pentru că ne apropie de sănătate. Au mai venit încă 14 elevi de la Moldova Nouă. Moldova Nouă a dat foarte mulți sportivi și lansez de acum invitația COSR-ului ca una dintre edițiile viitoare să se desfășoare la Moldova Nouă”.

Întrecerile au fost urmărite cu interes și de reșițeanul Gheorghe Megelea, primul atlet român medaliat la Jocurile Olimpice, în proba de suliță:

 

”Este o activitate foarte frumoasă. Felicit toți organizatorii. Este o plăcere deosebită să-i regăsesc pe toți, acasă, aici unde am petrecut cele mai frumoase clipe din viața mea, o copilărie frumoasă.”

Competiția a fost supervizată de secretarul general al Comitetului Olimpic și Sportiv Român, George Boroi, care a declarat:

“Prezenţa Comitetului Olimpic și Sportiv Român aici la dumneavoastră este o dovadă de respect a efortului pe care l-aţi făcut pentru a organiza această competiţie, cum de altfel se şi vede, la un nivel destul de ridicat. Este o zi care se adresează mişcării, tuturor filialelor Academiilor Olimpice din ţară, dar Reşiţa a fost ales ca oraşul numărul 1, în această lună olimpică. Ne bucurăm că astăzi au putut să descopere şi tinerii şi vârstnicii, bucuria de a face mişcare, de a se regăsi într-o atmosferă plăcută şi de a regăsi fair play-ul într-o atmosferă deosebită”.

 

Crosul a fost organizat de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman, reprezentat de secretarul general, George Boroi, de Academia Olimpică Română, filiala Caraş-Severin,reprezentată de directorul acesteia, Doru Dinu Glăvan şi alţi şefi de comisii din AOR, la care s-a alăturat în calitate de partener Primăria Municipiului Reşiţa.

Doru Dinu Glăvan, directorul AOR Caraș-Severin ne-a declarat:

”Este un lucru extraordinar că Reşiţa din nou a primit încredere. Pentru că Academia Olimpică Caraş – Severin, a organizat foarte multe activităţi. AOR Caraș-Severin a primit această încredere din partea COSR, pentru că este o academie puternică, este o organizaţie care a făcut foarte multe evenimente, a captat atenţia tinerei generaţii şi nu numai, de a participa la asemenea manifestări. Nu este o competiție, este o manifestare. Am văzut astăzi oameni de peste 80 de ani alergând la croş oameni din judeţele limitrofe. La crosul de la Reşiţa au participat 8 cluburi olimpice. În Caraş – Severin există 46 de cercuri olimpice, iar prin forţa acestora şi cu ajutorul autorităţilor, această manifestare a fost posibilă. Trebuie să continuăm și să îndepărtăm copiii de statul la tabletă , la telefoane, trebuie să iasă să facă mișcare.”

Au fost mulţi participanţi, care au primit tricouri şi diplome cu însemnele olimpice, dar şi câştigători care au beneficiat de premii consistente. Demne de toată aprecierea sunt persoanele cu dizabilități, care au participat la această manifestare, motivate și motivante pentru noi toți ceilalți care am stat pe margine și doar am privit. Cinste lor, tuturor!

Cu câțiva dintre participanți am stat de vorbă:

 

În centrul orașului a avut loc premierea câștigătorilor și tombola prin care s-au acordat diferite echipamente sportive. A avut loc, de asemenea, un spectacol artistic susținut de elevi de la instituțiile de învățământ din Reșița.

—————————————————————————

Vineri, 09.06.2017

Circulaţia rutieră este întreruptă temporar, la această oră, în Reşiţa, unde a început de ceva timp, ediţia a XIII-a a Crosului Naţional ”Ziua Olimpică”. Din zona Lunca Pomostului, circulaţia este deviate prin zona Moroasa, deoarece pe traseul clasic, prin Luncă, se dau mai multe starturi.
Cu puţin timp în urmă au plecat, în sistem OPEN, din zona Muzeul de Locomotive spre P-ţa 1 Decembrie 1918 , peste 400 de concurenţi. Sunt mai multe categorii de vârstă de la clasele pregătitoare, până la a XII-a, dar şi persoane cu dizabilităţi.

*************************

Joi, 08.06.2017

Editia din acest an a Crosului National „Ziua Olimpică” ediţia a XIII-a, va avea loc in Resita, vineri, 9 iunie, cu incepere de la ora 11.00. La evenimentul organizat de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR), prin Academia Olimpica Romana (AOR), filiala Caraș-Severin s-a alăturat în calitate de partener Primăria Municipiului Reșița. Vor fi prezenti George Boroi, secretarul general (COSR), medaliații olimpici Gheorghe Megelea, Marieta Ilcu, precum si personalitati locale și județene.

Despre marele eveniment sportiv olimpic ne-a oferit detalii prof. Liliana Dacica, președintele Asociației județene Sportul pentru Toți Caraș-Severin:

”Crosul Național ”Ziua Olimpică” a ajuns la cea de a XIII-a ediție în județul Caraș-Severin, prima ediție a avut loc în anul 2005. Și în acest an COSR organizează în orașul Reșița, împreună cu Academia Olimpică Română, filiala Caraș-Severin. Se mizează pe un număru de peste 2500 de participanți, pe categorii de vârstă. Vor asigurate premii de la COSR pentru toți participanții clasați pe podium, tricouri și diplome pentru toți participanții. Cu sprijinul Primăriei Reșița se vor acorda și premii la tombolă, în urne fiind introduse numerele de concurs ale celor prezenți”.

Concurenții vor  alerga pe traseul Muzeul de Locomotive – P-ţa 1 Decembrie 1918 pe grupe de vârstă, astfel:

-START 1 ora 11 OPEN, adunarea la Muzeul de Lomotive la ora 10,30

-START 2   clasele IX-XII ora 11,10, adunarea la Muzeul de Lomotive la ora 10,30

-START 3 clasele VII-VIII ora 11, 40, adunarea în parcul de la Poliţie la ora 11

-START 4 clasele V-VI ora 12, + dizabilități, adunarea pe strada Titulescu la ora 11,00

-START 5 clasele III-IV ora 12,20 adunarea în parcul Traian Vuia la ora 11

-START 6 clasele pregătitoare – II ora 12,30 adunarea în parcul Traian Vuia la ora 11

 Se preconizează un număr de peste 2500 participanți din Resita, Caras-Severin si judetele limitrofe. Toti participanții vor primi tricouri si medalii, premii oferite de COSR si premii surpriza la tombolă sustinute de Primăria Municipiului Reșița.

 Vineri, 9 iunie 2017, in intervalul orar 10.45-12.45 va fi închisă circulația pe B-dul A.I. Cuza si va fi redirecționată pe celelalte artere de drum.

Cristina Corocan

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.