[FOTO-AUDIO] Seniorii sportului reșițean, întâlnire festivă în emisiunea ”Cronometrul Performanțelor”

2396

Seniorii sportului reșițean și național s-au întâlnit la Reșița pentru a-și depăna amintirile, pentru a reînvia spiritul competițiilor sportive în An Centenar. Legende în viață, așii sportului bănățean s-au așezat cu modestie în amintirile noastre pe filele de istorie scrise cu sudoare și devotament în acele timpuri când Reșița nu era numai Cetatea de Foc, ci și un nume relevant pe podiumul sportului românesc național și internațional.

În jur de 100 de persoane, campioni mondiali, europeni și naționali, antrenorii ai acestora, conducători ai Clubului Sportiv Muncitoresc din Reșița, oficialități au spus prezent la reuniunea acestei mari familii a sportului din Banatul de Munte. Inițiatorul acestei acțiuni este prof. Ioan Stoia, care nu a uitat momentele de aur trăite în calitate de vicepreședinte al Clubului Sportiv Muncitoresc Reșița:

Bănățeanul Ioan Stoia a fost ajutat în organizare chiar de fratele său, Traian Stoia fost fotbalist de performanță la mai multe echipe din România. Traian Stoia:

Acțiunea a început cu un moment de reculegere ținut în memoria celor care nu mai sunt în viață, dar care la timpul lor au scris istoria sportului românesc.

Cu acest prilej au fost acordate din partea Academiei Olimpice Române, filiala Caraș-Severin o serie de diplome de recunoaștere a meritelor medaliaților mondiali. Directorul filialei cărășene AOR, Doru Dinu Glăvan a vorbit despre însemnătatea evenimentului:

Printre cei premiați de Academia Olimpică Română, filiala Caraș-Severin se numără campioanele mondiale și europene la popice Marica Stanca și Marica Zsizsik, fostul atlet medaliat olimpic, Gheorghe Megelea, triplul campion mondial, Francisc Vaștag.

Francisc Vaștag:

 

Alături de campioni mondiali, europeni și naționali s-au aflat și antrenorii lor de succes, precum Dumitru Grozav:

Handbalul de ieri și de astăzi a fost reprezentat de Gheorghe Năsturel, preşedintele A.J.H Caraş-Severin, de prof. Eva Rotko, fiica regretatului handbalist reșițean Mihai Rotko, de Ilie Vaidasigan antrenorul echipei CSM Școlar Reșița, de Cristi Pătru președintele secției de handbal a CSM Reșița. Fostul handbalist Gheorghe Năsturel a afirmat:

A fost o atmosfera emoționantă, ce a marcat și oficialitățile județene și locale si a guvernat întâlnirea Seniorilor Legendelor Sportive din Caraș-Severin. Matei Lupu, prefectul județului Caraș-Severin a ținut să le transmit în primul rând o urare, tuturor celor prezenți:

Din partea Primăriei Reșița a fost prezent la întâlnire în dublă calitate viceprimarul Adrian Dacica, el însuși antrenor emerit cu rezultate de excepție în sportul mondial, înregistrate de elevii săi, cărora le-a insuflat dragostea și pasiunea de a practica acest sport emblematic, luptele. Adrian Dacica a afirmat:

Și Ion Florea, legenda vie a fotbalului reșițean din anii ’70 a fost la această întâlnire festivă a sportului românesc. A petrecut momente deosebite alături de foștii săi colegi și diriguitori ai fotbalului cărășean. Ion Florea:

 

Miodrag Belodedici nu a putut participa la întâlnire, dar a ținut ca telefonic să transmită gândurile sale de bine tuturor celor prezenți la reuniunea de la Reșița.

A fost o atmosferă deosebită creată la această întâlnire, pe care o organizează de câțiva ani încoace, bănățeanul Ioan Stoia, susținut de fratele său, Traian Stoia, de prof. Ioan Stan, Lucian Voinescu, Doru Dinu Glăvan,Ioan Borduz, Luci și Camelia Duca.

Au participat la această reuniune de la fotbal: Dan Firițeanu, Ion Atodiresei, Octavian Foale, Toma Grozăvescu, Octavian Roșca, Ion Florea, Lotzi Kalapati, Gavril Uțiu, Francisc Portik, Gheorghe Rednic, Lucian Voinescu, Petre Panescu, Nicu Fara, Marinel Cremene, Valentin Caraivan.

Din alte ramuri sportive de la box: Francisc Vaștag, Ion Anghelescu, Cornel Buhara și Cornel Silitră, de la popice: Marica Zsizsik, Maria Stanca, Melania Lăcătușu, Mariana Csepei, Elena Ponoran,Eugenia Holesch, de la handbal: Eva Rotko, Mihai Serafim, Ilie Vaidasigan, Cristi Pătru și Gheorghe Năsturel, de la judo: Doru Marchiș, de la lupte pe Dumitru Grozav, Ilie Ene, Ion Rogojan, Nicolae Constantin, de la tenis de masă: Camelia Duca, Sandra Basarab, Elena Peia, iar de la canotaj: Luci Duca.

Dintre foștii conducători au fost invitați si au participat: Ilie Pătruică, Ioan Stan, Miomir Mircov, Damian Moise.

Cristina Corocan

————————————–

Seniorii sportului reșițean și național s-au întâlnit miercuri, 14 noiembrie la Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin pentru a-și depăna amintirile, pentru a reînvia spiritul competițiilor sportive în An Centenar. Legende în viață, așii sportului bănățean s-au așezat cu modestie în amintirile noastre pe filele de istorie scrise cu sudoare și devotament în acele timpuri când Reșița nu era numai Cetatea de Foc, ci și un nume relevant pe podiumul sportului românesc național și internațional.

Performerii sportului reșițean s-au reunit astăzi în Banatul Montan

Performerii sportului reșițean s-au întâlnit miercuri în municipiul de pe Bârzava. În jur de 100 de persoane, campioni mondiali, europeni și naționali, antrenorii ai acestora, conducători ai Clubului Sportiv Muncitoresc din Reșița, oficialități au spus prezent la reuniunea acestei mari familii a sportului din Banatul de Munte.

Printre ei s-au aflat campionii mondiali la box, Francisc Vaștag și la popice, Maria Zsizsik, care ne-au declarat:

 Campioni mondiali, europeni și naționali s-au întâlnit în cadru festiv la inițiativa bănățeanului Ioan Stoia, fost vicepreședinte al Clubului Sportiv Muncitoresc din Reșița

Cu acest prilej au fost acordate din partea Academiei Olimpice Române, filiala Caraș-Severin o serie de diplome de recunoaștere a meritelor acestora.

Evenimentul a fost organizat la inițiativa bănățeanului Ioan Stoia și a fratelui său, Traian Stoia din Timișoara.

Nu știu câte din valorile sportului reșițean sunt acum evocate în orele de sport din scoli, nu știu câte străzi sau baze sportive ,din cate au mai rămas le poartă numele, dar stiu ca istoria este scrisă de fapte, de succesele dobândite de aceste glorii sportive , iar povestea trebuie spusă mai departe cu recunoștință legat de aceste personalități ale Banatului Montan.
O atmosfera emoționantă,ce a marcat și oficialitățile județene și locale, a guvernat întâlnirea Seniorilor Legendelor Sportive din Caraș-Severin.

Revenim cu detalii

———————————————————–

O întâlnire de suflet are loc la Reșița,miercuri, 14 noiembrie, la care vor lua parte foste glorii ale Clubului Sportiv Muncitoresc din orașul de pe Bârzava

Foștii mari sportivi de performanță, antrenori ai acestora și conducători ai Clubului Sportiv Muncitoresc Reșița, se vor reuni la Reșița. La inițiativa bănățeanului Ioan Stoia, fost vicepresedinte al CSM Reșița și a fratelui său, Traian Stoia va avea loc această reuniune amicală a celor care au scris istorie în sportul românesc. Detalii pentru Radio Reşiţa a oferit prof. Ioan Stoia, care în prezent locuiește în Franța:

”Întâlnirea este la a cincea ediție, prima fiind organizată în 2012. Atunci a fost un număr de participanți mult mai restrâns decât astăzi, au fost peste 30 de participanți. Este vorba de o întâlnire de suflet care are un elan al inimii, care are foarte mute motive să fie realizată. Este modalitatea mea de a le spune tuturor că îi apreciez mult, că am foarte mare respect pentru ceea ce au făcut pentru sportul din Reșița, național și internațional. În acest an sunt mult mai mulți performeri, din diferite discipline sportive: atletism, box, fotbal, handbal, judo, lupte, popice tenis de masă. Vor fi numeroși conducători ai sportului reșițean, foști antrenori, dar și oficialități județene și locale. M-a ajutat foarte mult în organizare fratele meu, Traian Stoia, fost viceprimar al Timișoarei și fost fotbalist la Moldova Nouă, Timișoara, Bacău. De asemenea, au fost alături de min: Ghiță Rednic,Ioan Borduz,Doru Dinu Glăvan,Ioan Stan,Dan Firițeanu. Vor fi prezenți medaliați olimpici, mondiali și europeni.”

Sunt așteptați la această reuniune a sportului personalități din lumea fotbalului, precum: Miodrag Belodedici, Rică Răducanu, Ștefan Iovan, Florea Voinea, Vasile Aelenei, Dan Firițeanu, Dan Ologeanu, Grigore Bora, Ion Atodiresei, Octavian Foale,Toma Grozăvescu, Octavian Roșca, Ion Florea, Lotzi Kalapati, Ghilă Uțiu, Feri Portik, Gheorghe Rednic, Lucian Voinescu,Petre Panescu, Nicu Fara. Din alte ramuri sportive au fost invitați să ia parte la eveniment de la atletism pe Gheorghe Megelea, de la box: Francisc Vaștag, Ion Anghelescu, Cornel Buhara și Cornel Silitră, de la popice: Maria Zsizsik, Maria Stanca, Melania Lăcătușu, de la handbal: Eva Rotko, Mihai Serafim, Ilie Vaidasigan, Cristi Pătru și Gheorghe Năsturel, de la judo: Doru Marchiș, de la lupte pe Dumitru Grozav, Ilie Ene, Gheorghe Rogojan, Nicolae Constantin, Gheorghe Rașovan, de la tenis de masă: Camelia Duca, Sandra Basarab, Elena Peia, iar de la canotaj: Luci Duca. Dintre foștii conducători au fost invitați: Ilie Pătruică, Ioan Stan, Miomir Mircov ,Damian Moise, Ștefan Verdeț. Din partea oficialităților și-au confirmat prezența: prefectul județului Caraș-Severin Matei Lupu subprefectul Cătălin Hogea, primarul Reșiței Ioan Popa, viceprimarul orașului Adrian Dacica.

Întâlnirea la care vor fi prezenți campioni olimpici, mondiali, europeni va avea loc miercuri, 14 noiembrie, de la ora 14:30, la restaurantul Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin.

Cristina Corocan