[EXCLUSIV] 20000 de km pe bicicletă, în slujba binelui. Francezii au ajuns în Banatul Montan

136

Francezii Natacha Lardy și Anthony Brocheton au pornit în urmă cu două luni, în călătoria care va dura un an de zile. Au ajuns în România zilele trecute, iar luni s-au aflat în Caraș-Severin, la Oțelu Roșu și Reșița. În municipiul de pe Bîrzava s-au întâlnit cu beneficiarii Fundației Humanitas Pro-Deo, copiii nevoiași care primesc o masă caldă la cantina socială a acesteia.

Această călătorie a misionarilor francezi este preconizată să dureze un an de zile. Următoarele destinații sunt: Serbia, Bulgaria, Turcia și mai departe spre Asia, unde călătoria se va încheia în Thailanda. În total sunt 20000 de km pe bicicletă. Au la dispoziție doar 20 de euro pe zi de amândoi, astfel că nu pot dormi în fiecare noapte la un hotel. Sunt nopți în care dorm în natură, mănâncă, se spală etc. Pentru această călătorie au făcut economii timp de doi ani de zile.

Anthony Brocheton a declarat, în exclusivitate, pentru Radio Reșița:

”Am plecat din Franța și am traversat Elveția, Germania, Slovacia, Polonia, Ucraina, Ungaria și acum suntem în România. Obiectivul călătoriei noastre este să cunoaștem organizații care se ocupă de ajutorarea copiilor nevoiași. De aceea suntem astăzi la Reșița să-i cunoaștem pe cei din cadrul Fundației Humanitas Pro-Deo. Dorim să arătăm și altora ceea ce se face pentru acești copii. Călătoria în România este destul de plăcută, doar că șoferii ni se pare un pic grăbiți. Noi suntem buni în ceea ce facem,avem o bicicletă bună, așa că ne descurcăm. Peisaje sunt nemaipomenite. Mulțumim pentru tot, am întâlnit oameni drăguți în România.

Natacha Lardy:

”Nu este greu pentru mine să călătoresc în acest fel, avem o bicicletă specială –tandem. Pot să pedalez în același timp cu Anthony, deci nu e greu pentru mine”.

Am fost și în Oțelu Roșu, unde ne-am întâlnit cu reprezentantul Fundației, Valentin Boșneag.

Noi avem propria asociație în Franța, TEK TAABA, care ajută copiii din Burkina Faso să urmeze cursurile unei școli. Sunt peste 50 de copii cărora le plătim școlarizarea. Chiar le construim o școală acolo.”

Cei doi francezi sunt reprezentanţí ai Asociaţiei umanitare franceze, care este dedicată copiilor africani. Alături de colegii lor asigură accesul la educaţie a peste 50 de copii, care trăiesc în condiţii grele şi pentru care ultima grijă este să meargă la şcoală. Apa şi mâncarea sunt cele mai stringente probleme ale populaţiei de acolo. Asociaţia Tek Taaba face eforturi susţinute pentru a oferi un loc în şcoală fiecărui copil african. În 2016 au început construcţia unei şcoli, unde frecventează cursurile zeci de copii, avându-i ca profesori pe voluntarii din cadrul asociaţiei. Copiii îi iubesc şi sunt recunoscători pentru această oportunitate, care reprezintă şi sloganul Tek Taaba: Şcoala, un drept al fiecărui copil. Asociaţia a fost înfiinţată în anul 2010.

sursa foto: Tek Taaba

Cristina Corocan