[AUDIO] Radio România Reşiţa a sărbătorit cei 85 de ani ai radioului public în mijlocul ascultătorilor

85 ani RR 10

UPDATE – ora 21.30

Manifestările dedicate celor 85 de ani de când postul public de radio a lansat primul semnal în eter s-au încheiat cu un eveniment deosebit la Palatul Cultural din municipiul Reşiţa. Întâlnirea a început în foaierul palatului cu o alocuţiune a redactorului-şef Laura Sgaverdea- în calitate de gazdă. Ea a mulţumit celor prezenţi şi a punctat încă o dată importanţa radioului naţional- cel mai vechi mijloc mass-media din ţară. prezent la reuniune, Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a trecut în revistă succint istoria de început a radioului, ce a avut ca punct de plecare iniţiativa unor studenţi şi profesori de la Politehnica din Bucureşti. Cuvinte de apreciere au mai rostit şi Protopopul Reşiţei, părintele Petru Berbentea şi primarul municipiului, Mihai Stepanescu.

Despre cele trei autoare au vorbit editorul Gheorghe Jurma şi poeta Liubiţa Raichici- Directorul Direcţiei pentru Cultură care, citându-l pe Blase Pascal ne-a amintit că trebuie să iubim creatorii, “acei oameni care-şi cresc aripile pentru noi”. Emoţionate, colegele noastre Alexandra Gorghiu şi Ada Botezan au recitat câte un poem din volumele în curs de apariţie, “Dragostea din memoria telefonului”, respectiv “Vorbim mâine”- cartea de debut a Adei. Dorina Sgaverdea – cu mai multă experienţă în arta scrisului a vorbit despre cărţile deja apărute şi despre cea din urmă “România paralelă- 3 minute de istorie la Radio România Reşiţa”.

Atmosfera a fost completată muzical de Grupul Cameral format din profesori ai Liceului de Artă din Reşiţa , iar seara s-a încheiat cu vizionarea piesei “Fetiţa cu bricheta” de Victor Cilincă în interpretarea Andradei Samoilă şi a lui Ionuţ Ghinea.

Ovidiu Babolea a aflat cum a privit publicul iniţiativa Radio România Reşiţa:

O foarte scurtă sinteză a ceea ce s-a petrecut la Palatul Cultural din municipiul Reşiţa, puteţi afla din următorul reportaj realizat de Ovidiu Babolea:

UPDATE – ora 15.30

Muzică, transmisiuni în direct, curioși, prieteni ai radioului, mulți colegi, altfel spus, Radio România Reșița în Parcul Tricolorului. O ieșire prilejuită de aniversarea celor 85 de ani ai radioului public. Prima ediție a radioprogramului Integral FM, realizată de Ada Botezan din studio și Sebastian Dragomir în Parcul Tricolorului. Rând pe rând, la microfonul radioului s-au perindat tineri şi vârstnici care au dorit să transmită urările lor pentru aniversarea de astăzi a radioului public și aprecierile pentru emisiile postului regional Radio Reșița. Reșițenii, sau oaspeții municipiului, sunt așteptați în Parcul Tricolorului pentru a transmite un mesaj în direct, pentru a cunoaște o parte a echipei Radio Reșița și, de ce nu, pentru a se bucura alături de noi.

 

UPDATE – ora 13.30

Ziua porţilor deschise la Radio România Reşiţa, prilejuită de împlinirea a 85 de ani de la prima emisie a Radioului Public în România, a oferit prilejul reşiţenilor de a vizita studioul public din municipiul de pe Bârzava. Zeci de ascultători au dorit să cunoască pe viu pe cei ce au prilejul să-i asculte zi de zi pe frecvenţa de 105,6 Fm. Între aceştia s-au aflat şi elevii clasei a 9-a de la Liceul “Mircea Eliade” – profilul jurnalism. Generaţia de mâine a radioului public, aşa cum am denumit-o, s-a arătat interesată de cum se fac şi se difuzează ştirile, reportajele şi interviurile, au văzut studioul şi cabinele de înregistrări, au rămas muţi de uimire când au constatat cât de mare este Podrumul cu muzică, respectiv Fonoteca Radio România Reşiţa. Cu o parte a acestor tineri ne vom reîntâlni cu siguranţă, mulţi dintre ei fiind interesaţi să lucreze alături de echipa Radio România Reşiţa.

Ovidiu Babolea în dialog cu vizitatorii studioului regional Radio România Reşiţa:

Ora 08.00

„Alo, Alo, aici Radio Bucureşti!” sunt cuvintele auzite pentru prima oară de ascultătorii români în 1 noiembrie 1928, cu prilejul difuzării primei emisiuni a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică, aşa cum era denumit atunci serviciul public de radio, instituţie care poartă astăzi numele de Societatea Română de Radiodifuziune, cunoscută sub numele de Radio România. SRR a fost înfiinţat de profesorul Dragomir Hurmuzescu.

2013 este un an aniversar care punctează 85 de ani de istorie a radioului public, dar implicit şi a orchestrelor şi corurilor Radio România, întrucât Orchestra Naţională Radio a luat naştere în acelaşi an, 1928, din iniţiativa şi sub conducerea compozitorului Mihail Jora.

Ovidiu Miculescu, preşedinte-director general al SRR, în dialog cu Oana Glăvan Cenan:

De-a lungul timpului, SRR a fost un etalon al profesionalismului şi echidistanţei pe piaţa mass-media din România – consideră Traian Băsescu. Acesta a transmis astăzi, cu ocazia aniversării a 85 de ani de la înfiinţării Societăţii Române de Radio următorul mesaj: “Sunt bucuros să felicit SRR în această zi aniversară, împlinirea a 85 de ani de la difuzarea primei emisiuni a serviciului public de radio, pentru profundul devotament de care au dat dovadă jurnaliştii săi şi personalul tehnic în promovarea valorilor spiritualităţii româneşti. De-a lungul timpului, SRR a fost un etalon al profesionalismului şi echidistanţei pe piaţa mass-media din ţara noastră, o instituţie care şi-a construit un prestigiu din a informa corect şi obiectiv şi din a promova cultura românească. SRR reprezintă pentru români vocea care a legat generaţiile şi un simbol al continuităţii, indiferent de contextul social şi politic. Doresc să adresez mulţumiri în numele meu şi al poporului român tuturor celor care de-a lungul acestor 85 de ani de existenţă au contribuit cu atâta dăruire la consolidarea imaginii Radioului Public, devenind astfel un nume de referinţă al presei din ţara noastră şi nu numai. Consider că fundamentul acestei performanţe a SRR îl reprezintă angajaţii săi, care, prin munca lor bine făcută, au reuşit să intre în casele românilor şi în sufletele lor, timp de 85 de ani. Mulţi ani înainte!”

Şi premierul Victor Ponta a felicitat postul nostru de radio cu această ocazie. El consideră că Radio România este o instituţie de cultură care face parte din istoria României şi care a contribuit mereu la informarea societăţii româneşti. Victor Ponta: „Vreau să remarc că Radio România este sursa cea mai credibilă de ştiri şi informaţii din ţară şi mă bucur că această credibilitate a fost păstrată şi chiar crescută în ultima perioadă, dar este şi un model de succes al unui serviciu public, prin faptul că este lider de audienţă şi o instituţie stabilă din punct de vedere financiar. Mai vreau să subliniez şi o realitate de necontestat şi importantă pentru noi toţi şi anume faptul că de doi ani Radio România face eforturi deosebite pentru a difuza informaţie şi cultură, dincolo de Prut, prin Radio Chişinău, eforturi pe care le salut şi pe care le consider necesare în viitor şi în alte zone în care există şi se vorbeşte limba română şi există populaţie românească. Vreau să felicit Radio România cu ocazia celor 85 de ani de existenţă, ca element de continuitate, stabilitate şi performanţă în mass-media româneşti şi în peisajul radiofonic european şi să vă urez tuturor celor care lucraţi la Radio România, care reprezentaţi această instituţie importantă, mult succes în continuare!”

Premierul Victor Ponta:

Cei 85 de ani de Radio România vor fi marcaţi şi la Reşiţa. Între orele 10.00 şi 17.00 vă invităm să cunoaşteţi vocile din spatele microfonului şi să vedeţi cum se lucrează contracronometru. Radio România Reşiţa îşi deschide porţile pentru actualii şi viitorii ascultători.

De la ora 14.00, echipa programului “Integral FM” va fi prezentă în Parcul Tricolorului din Reşiţa, iar de la ora 18.00, la Palatul Cultural va avea loc un eveniment cultural deosebit. Trei colege, Alexandra Gorghiu, Ada Botezan şi Dorina Sgaverdea îşi vor lansa cărţile, iar de la ora 19.00 vă invităm să vizionaţi piesa de teatru “Fetiţa cu bricheta”, în regia lui Dan Mirea. Intrarea este liberă.

Laura Sgaverdea, managerul Radio România Reşiţa:

Numeroase personalităţi care au scris sau vor scrie istorie au ţinut să ne ureze “La mulţi ani” şi să ne transmită câteva gânduri.

Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin:

Mihai Stepanescu, primarul municipiului Reşiţa:

Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş:

Prea Sfinţia Sa Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului:

Marian Apostol, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor din Reşiţa, după participarea la spectacolul Radio România Reşiţa, organizat la Teatrul de Vest:

1 COMENTARIU

  1. Suntem Asociatia de locatari 557 de pe Vladeasa. In primul rand va dorim La multi ani…de emisie pentru publicul resitean si nu numai. In al doilea rand vrem pe aceasta cale(si daca se poate si pe calea undelor) sa le multumim resitenilor pentru ajutorul pe care ni l-au acordat. De asemenea, va multumim si dumneavoastra, ca prin intermediul radio Resita strigatul nostru de ajutor s-a facut auzit. Inca o data le multumim oamenilor ca, din putinul pe care l-au avut(Resita nu e un oras bogat) ne-au dat si noua o mana de ajutor ca la un moment dat sa ne putem intoarce acasa. De asemenea speram ca si guvernul sa ne acorde ajutorul de care avem nevoie si sa nu lase un bloc in paragina, in mijlocul Resitei, cu atatea familii nevinovate pe drumuri. Va multumim inca o data. Sunteti un radio deosebit, cu un public ales, si asta se vede in momentele grele ale urbei, nu numai la bucurii.

Comentariile sunt închise.

De același autor

Related Articles