[UPDATE][AUDIO] Radio România Reşiţa, alături de ascultători de Ziua Naţională

IMG02364-20131127-1149

Radio România Reşiţa a sărbătorit 95 de ani de la Marea Unire realizată la Alba Iulia alături de ascultători. Aproximativ două mii de persoane au venit în Parcul Tricolorului din cartierul reşiţean Lunca Bârzavei, pentru a fi alături de echipa postului nostru de radio într-o zi atât de importantă ca Ziua Naţională a României. S-a ascultat muzică românească, s-a dansat şi au fost împărţite cu această ocazie peste o mie de steguleţe tricolore.

 

Galerie foto

REŞIŢA

Ora 15.00

Peste 500 de reşiţeni au participat astăzi la ceremoniile organizate în Piaţa 1 Decembrie 1918, cu ocazia Zilei Naţionale a României. Înainte de parada militară, prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu a trecut în revistă garda de onoare şi a salutat drapelul de luptă. Sebastian Dragomir a fost prezent la eveniment şi a discutat cu o parte din cei prezenţi despre sărbătoarea tuturor românilor.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a vorbit cu acest prilej despre însemnătatea momentului istoric de la 1 Decembrie 1918, dar a făcut referire şi la viitorul românilor din ţară şi din afara graniţelor:

Printre oficialităţile prezente s-a numărat şi primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu. În discursul adresat cetăţenilor acesta a transmis un îndemn spre unitate şi încredere reciprocă:

Ora 12.30

Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României sunt în plină desfăşurare în centrul civic al municipiului Reşiţa.

Ora 10.00

Reșițenii devin din ce în ce mai patrioți. Dacă anii trecuți, de 1 decembrie abia dacă vedeai câteva steaguri arborate la geamuri sau la balcoane, în 2013, bulevardul Republicii din Reșița a prins culoare. Roșu, galben și albastru, culorile României se pot observa la din ce în ce mai multe geamuri, semn că reșițenii nu au uitat de Ziua Națională a României și de simbolurile naționale. Nici cetățenii care stau la casă, nu au uitat de această tradiție.

Ora 08.00

La Reşiţa, militarii, dar şi cetăţenii îşi dau astăzi întâlnire în Piaţa 1 Decembrie 1918 pentru a-şi exprima dragostea faţă de patrie, unitate naţională, independenţă şi integritate naţională. Încă o dată, simbolurile naţionale – stema ţării, drapelul României, Ziua Naţională a României, sigiliul naţional şi imnul naţional al României îi va uni pe cetăţenii municipiului Reşiţa cu toţi românii din ţară şi de pretutindeni, sub însemnele durabile ale identităţii istorice şi culturale, ale demnităţii şi onoarei poporului român.

Cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale a României, în municipiul Reşiţa, în Piaţa 1 Decembrie 1918, începând cu ora 12.30, va avea loc ceremonialul militar şi religios dedicat acestei zile. Detaşamentul de onoare va fi format din 8 plutoane a câte 18 militari aparţinând Batalionului 183 Artilerie din Lugoj, Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Caraş-Severin, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Caraş-Severin, Sectorului Poliţiei de Frontieră Oraviţa, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin şi Poliţiei Locale Reşiţa.

Activitatea va începe cu întâmpinarea prefectului judeţului Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, după care acesta va saluta drapelul de luptă al Batalionului 183 Artilerie din Lugoj, ca mai apoi, în piaţă, să răsune, ca de fiecare dată, Imnul Naţional al României, intonat de Fanfara Municipiului Reşiţa. Ceremonialul îşi urmează cursul cu oficierea serviciului religios, ca mai apoi reprezentanţi ai administraţiei publice să susţină alocuţini. În finalul ceremonialului, detaşamentul de onoare va defila prin faţa asistenţei prezente în Piaţa 1 Decembrie 1918 din municipiul Reşiţa.

Locotenent colonelul Dorel Rîşcu de la Centrul Militar Judeţean Caraş-Severin, prezintă programul ceremonialului:

 

Sărbătorirea Zilei Naţionale a României va continua în centrul civic cu un program artistic susţinut de Ansamblul Bârzava al Primăriei Municipiului Reşiţa. Seara, de la ora 18.oo, la cinematograful „Dacia” din Reşiţa, se va desfăşura un amplu spectacol folcloric unde vor evolua renumiţi solişti vocali din regiunea Banat.

TIMIŞOARA

Ora 13.00

Manifestările de Ziua Naţională a României au început la ora 10.00, pe platoul din faţa Palatului Administrativ, cu ceremonialul militar. Au fost întâmpinate oficialităţile: prefectul judeţului Timiş, Eugen Dogariu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin şi primarul Nicolae Robu. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu protopopul Mircea Szilagyi. Pe Bulevardul Revoluţiei din 1989 au defilat militari în ţinuta de luptă pe care au purtat-o în teatrele de operaţiuni din Iraq şi Afganistan.

La ora 11.00, la Casa de Cultură din Timişoara a fost vernisată expoziţia de pictură “Unirea în lumină şi culoare” a Asociaţiei din Timişoara a artiştilor plastici “Romul Ladea”.

De la ora 17.00, manifestările se vor muta în Piaţa Victoriei, unde timişorenii vor putea urmări evoluţia formaţiei Big Band şi va fi deschis oficial Târgul de Crăciun. De la ora 17.45, se vor desfăşura momente folclorice, iar în centrul oraşului se va dansa hora Unirii, după care vor avea loc concerte de muzică uşoară.

De la ora 20.00, se va desfăşura retragerea militarilor cu torţe pe traseul Piaţa Libertăţii, Piaţa Victoriei, Bulevardul C. D. Loga, Bulevardul Revoluţiei.

Ascultaţi un reportaj realizat de corespondentul nostru, Gery Binder:

Ora 08.00

Manifestările prilejuite de Ziua Naţională a României vor începe la Timişoara, la fel ca în fiecare an, în faţa Palatului Administrativ, cu o paradă militară. De la ora 10.00, vor defila detaşamentele şi tehnicile MAPN, MAI, SRI, Poliţia Locală şi Escadrila Elicoptere Giarmata. Parada militară de 1 Decembrie va modifica traseul mai multor tramvaie din Timişoara. Astfel, între orele 8.00 şi 13.00, programul tramvaielor 1, 2, 4, 5 şi 6 va fi schimbat. La fel se va întâmpla şi în cazul curselor de autobuz de pe linia 22. La ora 20.00, pe traseul Piaţa Libertăţii, Piaţa Victoriei, Bulevardul C. D. Loga, Bulevardul Revoluţiei, Piaţa Libertăţii va avea loc retragerea cu torţe a militarilor.

ARAD

Cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, prefectura Arad organizează o serie de evenimente. Începând cu ora 10.00, la mormintele lui Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop şi Ioan Suciu, din cimitirul „Eternitatea”, vor avea loc depuneri de coroane. Tot acolo se va oficia şi un serviciu religios de către Arhiepiscopia Ortodoxă din Arad, se va intona Imnul de Stat şi se va saluta Drapelul de Luptă. Şi în Parcul „Eminescu” se vor desfăşura astfel de activităţi de la ora 11.15. Se vor depune coroane la „Crucea Martirilor”.

Prima palmă de pământ declarată teritoriu românesc după secole de stăpânire străină a fost la Arad, în curtea şi casa lui Ştefan Cicio Pop. Locul găzduia inima României reîntregite încă din zilele premergătoare Adunării Populare de la Alba Iulia, aici fiind sediul Consiliului Naţional Român Central, stabilit de Ioan Suciu, Ştefan Cicio-Pop şi Vasile Goldiş. Despre importanţa Aradului în actul Marii Uniri ne vorbeşte Alexandru Birtolon, nepotul lui Ştefan Cicio Pop:

 

Drapelul tricolor a fost arborat la intrarea în casa care găzduia pentru moment inima României reîntregite. Eugen Criste de la Arhivele Naţionale ne descrie atmosfera din decembrie 1918:

 

CARANSEBEŞ

Ora 13.00

Garda de Onoare a defilat în zona centrului civic din municipiul Caransebeş, chiar sub Arcul Unităţii Spiritual Creştine. Dispozitivul militar s-a constituit după oficierea slujbei religioase, oficiate de un sobor de preoţi în frunte cu Episcopul Caransebeşului PS Lucian, la crucea identităţii naţionale ridicată în 1811. Oficialităţile locale, alături de comandantul Garnizoanei Militare, colonel Viorel Pietraru, au prezentat în discursul lor importanţa acestei zile, şi de ce astăzi mai mult ca oricând trebuie să ne simţim români adevăraţi. Municipalitatea a dăruit câteva mii de flori şi baloane tricolore de care s-au bucurat cel mai mult copiii prezenţi în număr foarte mare. De Ziua Naţională, caransebeşenii au parte de tradiţionala porţie de fasole cu cârnaţi şi asistă la un spectacol folcloric susţinut de Ansamblul Doina Banatului şi invitaţii săi. Un reportaj realizat de Cornelia Vlaicu:

GALERIE FOTO

Ora 08.00

Municipalitatea din Caransebeş invită locuitorii oraşului să sărbătorească împreună de Ziua Naţională a României. De la ora 12.00 vor fi rostite alocuţiuni, va fi oficiată o slujbă religioasă şi se vor depune coroane de flori la Crucea Identităţii Naţionale, construită în 1811. După parada dispozitivului de onoare, caransebeşenii sunt aşteptaţi la o porţie de fasole cu cârnaţi, în Piaţa Revoluţiei. De la ora 13.00, în Sala de Spectacole a Casei de Cultură “George Suru”, se va desfăşura un spectacol folcloric.

LUGOJ

Ora 12.00

La Mulţi Ani România! La mulţi ani tuturor românilor! Zi naţională spectaculos de frumoasă şi la propriu şi la figurat la Lugoj, aşa cum nu a mai fost de ani, cu un soare prietenos, steaguri tricolore, muzică de fanfară şi mai ales defilare militară. Manifestările au început în oraşul de pe Timiş la ora 9.55, când în faţa Primăriei s-a constituit coloana oficială care s-a deplasat la Monumentul Unirii. Acolo a avut loc tradiţionalul ceremonial militar şi religios, deschis de alocuţiunea primarului Francisc Boldea şi urmat de Te Deum-ul oficiat de PO Ioan Cerbu, protopopul Lugojului.

Reprezentanţii Parlamentului, instituţiilor judeţene şi locale, partide politice şi asociaţii nonguvernamentale au depus apoi coroane, pentru ca totul să se termine cu o defilare a Garnizoanei Lugoj. Organizatorii au ţinut să marcheze şi printr-un alt moment festiv Ziua Naţională a României, deschizând Expoziţia permanentă de Istorie şi Artă Plastică din cadrul Muzeului din Lugoj. Prin această expoziţie întreg Muzeul de Istorie, Etnografie şi Artă Plastică a fost redat spre vizitare publicului lugojean, după ce în luna august a acestui an a fost deschis doar parterul clădirii cu o expoziţie etnografică.

Organizator al evenimentelor derulate la Lugoj a fost Primăria Municipiului, în colaborare cu Garnizoana oraşului, iar coparticipanţi… foarte mulţi lugojeni care au ieşit pe stradă şi mai ales, au arborat drapelul naţional, la ferestre, balcoane sau porţile caselor.

1 dec lugoj2

Ora 08.00

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită şi la Lugoj, manifestările fiind organizate de Primărie, în colaborare cu Garnizoana Lugoj. Programul va începe la ora 10.00, la Monumentul Unirii, cu un ceremonial militar-religios. După acordarea onorului militar, intonarea imnului de stat şi oficierea serviciului religios, vor urma alocuţiuni, depuneri de coroane şi o paradă militară. La ora 11.00, la Muzeul de Istorie şi Etnografie, va avea loc vernisajul unei expoziţii permanente de istorie şi artă plastică.

De același autor

Related Articles